Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Ajax zkompletoval hattrick titulů pod De Boerem

Amsterodam - Jedno kolo před koncem Eredivisie si Ajax Amsterodam zajistil 32. titul ve své 113leté historii. Dovedla jej k němu hráčská a dnes již i trenérská legenda klubu Frank de Boer, jehož mužstvo si trofej pojistilo vítězstvím 5:0 nad Tilburgem. Ten naopak kvůli prohře sestupuje do druhé nejvyšší nizozemské soutěže.

Hráči Ajaxu slaví titul
zdroj: Getty Images autor: Dean Mouhtaropoulos

Ajax vede před závěrečným kolem o nedostižné čtyři body před Eindhovenem, který si zároveň zajistil účast v předkole Ligy mistrů. PSV se snažil oddálit korunovaci svého rivala a dnes porazil Nijmegen, ale ani vítězství 4:2 nad Nijmegenem a obdivuhodných 102 vstřelených gólů na titul nestačily. Protože PSV nezíská titul, měl by jeho trenér Dick Advocaat klub opustit, jak slíbil při příchodu loni v létě. Z pozice asistenta tak povýší bývalý reprezentant Phillip Cocu.

De Boer se tak zařadil vedle Rinuse Michelse a Louise van Gaala, kteří také jako jediní trenéři dokázali s Ajaxem vyhrát tři tituly v řadě. "Je to úžasný pocit zařadit se vedle tak legendárních koučů, navíc v mém věku. A hlavně proto, že Ajax považuju za svůj klub a jsem hrdý na to, že jsem mohl přispět k těmto novým úspěchům," rozplýval se 42letý kouč. Ten dokázal v roce 2011 vrátit Ajaxu titul po dlouhých sedmi letech, kdy nejdříve dominoval Eindhoven a poté Eredivisie vyhrál Alkmaar a Twente.

Po třetím titulu se tak teď Ajax bude snažit o úspěch v Lize mistrů. V nejprestižnější evropské soutěži se Ajax nedokázal dostat ze skupiny již od roku 2006, a tak by rád udržel pohromadě jádro úspěšného týmu kolem Christiana Eriksena, Siema De Jonga a Tobyho Alderweida. Amsterodamský klub nicméně svůj kádr nemíní posilovat o další hráče. "Je možné, že uděláme výjimku, ale muselo by jít o opravdu skvělého hráče. Každopádně budeme pokračovat v naší politice - jakýkoliv odchod pro nás nesmí mít důsledky."

Po takovém sledu úspěchů by se mohlo zdát, že De Boera budou oslovovat další evropské velkokluby, zvlášť v tomto létě, kdy se očekává velký pohyb na "trenérském trhu". Nizozemský kouč však zůstává nohama na zemi. "Slyšel jsem o nějakých jménech klubů, ale jediný, který mě oslovil přímo, byl Liverpool," svěřil se De Boer. "Když mi zavolali, chtěl jsem den na to, abych si to rozmyslel, ale už tehdy jsem věděl, že jsem v ten moment nechtěl opustit Ajax. Liverpool je úžasný klub, kde bych mohl dobře pracovat se svou vizí, ale ještě nejsem připravený na takový krok dopředu."

Králem střelců nizozemské ligy zůstává suverénně bývalý sparťanský útočník Wilfried Bony, jenž má na kontě už 31 gólů a vyrovnaný klubový rekord. Arnhem je čtvrtý a má jistou účast v Evropské lize.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články