Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Velkolepý hattrick a první titul – Van Persie odmítal po triumfu roli hrdiny

Manchester (Británie) - Na dresu nosí číslo 20, v pondělí svým velkolepým hattrickem proti Aston Ville stylovým způsobem pomohl Manchesteru United k jubilejnímu dvacátému titulu v anglické lize. Zatímco takový primát fotbalový útočník Robin van Persie marně vyhlížel předchozích osm sezon v Arsenalu, v týmu United jej slaví hned v prvním ročníku.

Robin van Persie
zdroj: ČTK/AP

"Musel jsem čekat tak dlouho na svůj první titul, takže teď zažívám zvláštní, ale skvělé pocity. Máme fantastický tým plný fantastických hráčů. Šampiony jsou ale všichni - od realizačního týmu, přes trenéra až po nás. Titul máme absolutně zaslouženě," radoval se nizozemský kanonýr po duelu s Aston Villou, kterou pokořil třemi trefami během prvního poločasu.

Manchester se vrátil na anglický trůn po roční pauze, čtyři kola před koncem ročníku už má nedostižný náskok šestnácti bodů před městským rivalem a neúspěšným obhájcem City, který má o jeden zápas odehraný méně.

Van Persie má na titulu United zásadní podíl: letos v Premier League obstaral téměř třetinu všech branek svého nového zaměstnavatele, v pondělí se dočkal i druhého hattricku v sezoně. Výmluvná je skutečnost, že v Arsenalu zaznamenal za celé své působení tři góly v jednom zápase "jen" třikrát. Devětadvacetiletý kanonýr ale po svém brilantním představení s Aston Villou skromně odmítal roli hrdiny. "Vůbec nezáleží na tom, kdo góly dal, když jsme vyhráli. A nám se to povedlo. Pro nás to byl fantastický fotbalový den," pochvaloval si Van Persie.

Sám se v pondělí poprvé prosadil už ve druhé minutě, pak o jedenáct minut později a své dílo dokonal poslední trefou ve 33. minutě. Především druhý gól z voleje po dlouhém pasu Wayna Rooneyho nadchnul. "Byl to jeden z nejhezčích gólů, které jsem v kariéře dal. Všechno jsem správně načasoval a měl i trochu štěstí. Ale na tom teď nezáleží," prohlásil Van Persie.

Kouč Alex Ferguson dovedl klub z Old Trafford už potřinácté k ligovému primátu a uznal, že Van Persie byl jednou z klíčových postav. Slavný Skot si teď nemůže vynachválit, že loni v létě obětoval 24 milionů liber, aby obávaného střelce získal z rivalského Arsenalu. "Pamatuju si, jak mi manažer Arsenalu Wenger po dokončení přestupu říkal: on (Van Persie) je lepší, než si myslíte. A měl pravdu. Robin měl na mužstvo obrovský vliv. Hodně jsme si od něj loni slibovali a on nás nezklamal," chválil Ferguson.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články