Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Rosický se dvěma góly postaral o výhru Arsenalu, Tottenham znovu ztratil

Londýn - Kdyby si fanoušci Arsenalu měli tipnout, který hráč za ně v zápase nejspíš vstřelí dva góly, Rosického jméno by bylo někde na konci seznamu. Kapitánovi české reprezentace se v zápase s West Bromwichem poprvé v dresu Arsenalu podařilo vstřelit dvě branky v jednom ligovém utkání. Arsenal si zápas notně zkomplikoval, když se nechal vyloučit Mertesacker, nakonec však zápas dotáhl do vítězného konce a vybojoval výsledek 2:1. Jeho největší rival Tottenham (a to nejen v boji o Ligu mistrů) přitom znovu ztratil, tentokrát s Evertonem jen remizoval 2:2. Chelsea se podařilo zvítězit nad Sunderlandem 2:1, i když Blues o poločasu ještě s týmem Paola Di Cania prohrávali.

Slavící Tomáš Rosický
zdroj: Getty Images autor: David Price

Tottenham vstupoval do zápasu poté, co zvítězil pouze v jednom z posledních šesti utkání, a zdálo se, že se znovu začíná hroutit pod tíhou tlaku. Tomu však ani náhodou nenasvědčoval začátek utkání - Emmanuel Adebayor se trefil po pouhých 34 vteřinách, když protlačil do sítě centr Jana Vertonghena. Ihned poté se však probudili hosté, kteří si vytvořili několik nebezpečných příležitostí a již o necelou čtvrthodinu vyrovnali zásluhou Phila Jagielky ze situace při rohovém kopu.

Everton po přestávce neslevoval, šel do nebezpečných protiútoků a Tottenham se nedokázal prosazovat přes střed hřiště, jeho mezihra byla pomalá, neinstinktivní a ničím soupeře nepřekvapovala. Také absence Garretha Balea, jehož přínos pro Tottenham je obrovský, se na špatném výkonu Lillywhites projevila. Everton šel dokonce do vedení, když se po výborně individuálně prosadil přes dva hráče Kevin Mirallas a chladnokrevně zakončil ke vzdálenější tyči.

Přestože měl Tottenham výraznou převahu při držení míče, nevytvořil si ani poté, kromě nebezpečné tečované střely Moussy Dembelého, žádné vyložené příležitosti. Zachránil jej až v 87. minutě z dorážky Gylfi Sigurdsson. Tottenham tak na třetím místě předstihla o skóre lepší Chelsea a Arsenal na něj ztrácí už jen dva body. Oba londýnští soupeři přitom v boji o umístění ve čtyřce mají navíc zápas k dobru. Everton, který potřeboval vyhrát, aby oživil své naděje na Ligu mistrů, na Tottenham nadále ztrácí šest bodů.

Kevin Mirallas a radující se fanoušci Evertonu
zdroj: EPA autor: Kerim Okten

Chelsea s problémy porazila Sunderland, debut na lavičce hostí si odbyl Di Canio

Chelsea přitom doma neměla proti Sunderlandu vůbec jednoduchou úlohu. Její soupeř Sunderland bojuje o udržení v lize a k tomuto účelu také vyměnil trenéra. Přitom jméno Paola Di Cania v Anglii vzbudilo velké kontroverze po rezignaci člena vedení Sunderlandu Davida Milibanda, bratra lídra opozice Eda Milibanda, kvůli Di Caniovým výrokům o tom, že "je fašistou, avšak ne rasistou".

Jestliže celý mediální poprask pro Sunderland vzbudil jakýkoliv pozitivní efekt, alespoň v první půli se zdálo, že odňal tlak z hráčů, kteří se soustředili jen na hru. A ta byla ze strany Black Cats zprvu velmi efektivní - dobře presovali, zavírali prostory, dostupovali k hráčům Chelsea, kteří se jen těžko dostávali do dobrých příležitostí. A Sunderland dokonce ke konci první půle šel do vedení, když si při rohovém kopu vstřelil vlastní gól Cesar Azpilicueta.

Vzývaný "gól do šatny" však paradoxně Sunderlandu vůbec nepomohl. Tým ze severovýchodní části Anglie se po přestávce soustředil pouze na úporné držení výsledku, což mu vydrželo vlastně jen pouhých několik sekund. Nedlouho po přestávce po levé straně uběhl Fernando Torres, nacentroval balon do středu hřiště a přestože se Oscarovi střela na bránu nepovedla, po sérii odrazů míč poněkud komicky doputoval za Mignoletovu bránu. Sunderland chvíli poté kapituloval ještě jednou, prosadil se stoper Branislav Ivanovič šťastnou tečí dalekonosné střely Davida Luize a zajistil Chelsea tři body.

Di Canio při svém prvním zápase na lavičce Sunderlandu
zdroj: Getty Images autor: Dean Mouhtaropoulos

Arsenal zdolal West Bromwich zásluhou Rosického, o vítězství se však strachoval

První poločas se na Hawthorns odehrál spíše v poklidném tempu, oba týmy si nevytvořily až do gólové situace žádné výraznější příležitosti. V 20. minutě však s míčem utekl Gervinho, výborně zasekl před obranou domácích a jeho střelu chytře korigoval do brány nepokrytý Rosický. Arsenal mohl i zvýšit, po vynikající kombinaci a Giroudově patičce však Ramsey nedokázal míč dorazit do téměř odkryté brány.

Ani začátek druhé půle nevybočoval z nastaveného trendu a Arsenal těsně po změně stran šel dokonce do dvougólového vedení. Po rychlém protiútoku Rosický parádně vystřelil z voleje a vyražený míč sám dorazil do brány. Poté ale Gunners pomalu začali ztrácet jistotu v dosud poměrně jednostranném zápase.

Výsledky Premier League:

Reading - Southampton 0:2 (34. Rodriguez, 72. Lallana), Norwich - Swansea 2:2 (40. Snodgrass, 60. Turner - 35. Michu, 76. Moore), Stoke - Aston Villa 1:3 (80. Kightly - 8. Agbonlahor, 87. Lowton, 90. Benteke), West Bromwich - Arsenal 1:2 (71. Morrison - 20. a 50. Rosický), Liverpool - West Ham United 0:0, Tottenham - Everton 2:2 (1. Adebayor, 87. Sigurdsson - 15. Jagielka, 53. Mirallas), Chelsea - Sunderland 2:1 (47. vlastní Kilgallon, 55. Ivanovič - 45. vlastní Azpilicueta), Newcastle - Fulham 1:0 (90.+3 Cissé), QPR - Wigan 1:1 (85. Rémy - 90.+3 Maloney).

Několik nebezpečně se rodících šancí West Bromwiche korunovala situace, při níž sprintujícího Shanea Longa nedokázal dostihnout dobíhající Mertesacker. Německý stoper se pak dopustil zbrklého skluzu a byl poprávu vyloučen. Následnou penaltu s problémy proměnil v 71. minutě James Morrison a West Bromwich měl v posledních dvaceti minutách utkání velkou převahu a spoustu jednoznačných gólových příležitostí, ani jednu z nich však nedokázal proměnit a Arsenal si tak z Birminghamu veze nesmírně cennou výhru 2:1.

Výkon českého reprezentačního kapitána chválil i trenér Arsenalu Arséne Wenger. "Byl fantastický. Je to pro nás velmi důležitý hráč. Bohužel byl dlouho zraněný, ale každý rok nás zejména v závěru sezony popostrčí. To je velmi důležité," uvedl kouč. "Doufám, že u nás bude hrát až do konce kariéry. Stále s ním máme smlouvu na další rok, hodně si ho ceníme," dodal Francouz.

Aston Villa udělala v zápase proti Stoke důležitý krok v boji o záchranu

Poslední Reading podlehl doma Southamptonu 0:2 a utrpěl sedmou porážku za sebou. Stejně dlouhou sérii neúspěchů zaznamenali svěřenci trenéra Briana McDermotta už na podzim na přelomu listopadu a prosince. Southampton vyhrál díky gólům Rodrigueze a Lallany a tři body získal na hřišti Readingu poprvé od roku 1957. Saints po devíti a půl letech dokázali v lize zvítězit třikrát za sebou a posunuli se na jedenáctou příčku dál od sestupových pozic.

Veledůležitou výhru zaznamenali hráči Aston Villy, kteří dokázali vybojovat vítězství 3:1 na hřišti Stoke. Odlepili se tak z 18. místa, naopak Stoke se velmi reálně blíží hrozba sestupu. Na momentálně třetí tým od konce tabulky Wigan sice Potters drží tříbodový náskok, Latics však ještě mají zápas k dobru. Na hřišti QPR dokázali gólem Shauna Maloneyho z přímého kopu v poslední minutě nastavení vyrovnat po nádherném gólu Loica Remyho.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články