Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

JAR a Kapverdy jsou po infarktovém závěru ve čtvrtfinále

Durban - Hned první skupina A Afrického poháru národů měla dramatické rozuzlení. Nakonec si postup zajistila domácí Jihoafrická republika a senzačně také maličké Kapverdy, které se dostaly na šampionát poprvé v historii, a vyřadily Maroko i Angolu.

Jihoafričané slaví postup do čtvrtfinále
zdroj: Getty Images autor: Anesh Debiky

Kapverdy si účast ve čtvrtfinále zajistily výhrou nad Angolou. Vítězství se však nerodilo lehce a posledních dvacet minut souběžně hraných zápasů přineslo několik velkých zvratů. Před posledními skupinovými zápasy měla Jihoafrická republika na svém kontě 4 body, Maroko a Kapverdy po dvou a poslední Angole připadal jeden bod. Ta však šla (díky vlastnímu gólu Nanda Nevése ve 33. minutě), stejně jako Maroko trefou Adouy, v prvním poločase do vedení, a ještě do 71. minuty tak oba týmy měly ke čtvrtfinále blíže.

Pak však došlo k obrovskému obratu na obou frontách. Nejdříve za JAR srovnal Mahlangu a o devět minut později se totéž podařilo Varelovi za Kapverdy. Jména obou účastníků čtvrtfinále se tak najednou změnila. Poté ovšem šlo znovu do vedení Maroko, za které se zpoza šestnáctky tvrdou střelou prosadil Namli - a Jihoafrická republika tak byla na pokraji vyřazení. Z něj se však vymanila krásnou placírkou k tyči v podání Sangweniho.

Najednou tedy byly z boje venku Kapverdy kvůli nižšímu počtu vstřelených gólů oproti Maroku. Jenže půlmilionovému státu udělal obrovskou radost v poslední minutě utkání Heldon, jenž se dostal k odraženému míči a dělovkou mu zařídil při premiérové účasti na šampionátu také premiérovou účast ve čtvrtfinále.

Výsledky 3. kola zápasů skupiny A:

Maroko - JAR 2:2 (1:0) Branky: 10. Adoua, 82. Namli - 71. Mahlangu, 86. Sangweni.
Kapverdy - Angola 2:1 (0:1) Branky: 81. Varela, 90. Heldon - 33. vlastní Nando. 





Hlavní zprávy

Nejčtenější články