Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Neapol uspěla s odvoláním a body odebrané za korupci má zpět

Řím - Vedení fotbalistů Neapole uspělo s odvoláním proti trestu za zmanipulování zápasu italské ligy v roce 2010 a dosáhlo zrušení odpočtu dvou bodů v aktuálním ročníku. Soupeř Plzně v Evropské lize se díky tomu v tabulce Serie A dotáhl na dosud druhé Lazio Řím, které předstihl díky lepšímu skóre. Na vedoucí Juventus ztrácí jen tři body.

Fotbalisté Neapole
zdroj: Isifa/EPA

Italský svaz potrestal Neapol loni v prosinci poté, co se bývalý brankář klubu Matteo Gianello přiznal, že se v květnu 2010 pokusil ovlivnit výsledek utkání se Sampdorií. Vedle odpočtu bodů disciplinární komise udělila klubu pokutu 70 tisíc eur (asi 1,8 milionu korun). Navíc dostali půlroční zákaz činnosti kapitán Neapole a mladší bratr kapitána mistrů světa z roku 2006 Paolo Cannavaro a obránce Gianluca Grava. Oba údajně ovlivnění zápasu odmítli, pokus o korupci však nenahlásili.

Odvolací komise svazu dnes Neapoli snížila pokutu na 50 000 eur a oběma bekům tresty zrušila. Gianello, hlavní organizátor zmanipulování zápasu, který tehdy Sampdoria v posledním kole vyhrála 1:0 a zajistila si místo v předkole Ligy mistrů, místo zákazu činnosti na tři roky a tři měsíce nesmí chytat 21 měsíců.

Neapol hned po prosincovém verdiktu disciplinární komise vyjádřila ostře svůj nesouhlas. "Klub doplácí na chování bývalého hráče, který navíc v sezoně 2009/10 neodehrál ani minutu. Musíme protestovat, protože jde o nespravedlivý trest," uvedl právník klubu Mattia Grassani.

Neapol byla už pátým klubem, který v rozsáhlém korupčním skandálu přišel v této sezoně za ovlivňování výsledků o body. Siena ztratila šest bodů, Bergamu byly odebrány dva body a FC Turín se Sampdorií přišly o jeden bod.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články