Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nejlepší gól roku podle Slováka Stocha: Je to jako sen

Praha – Když se ve svých šestnácti letech dostal do mládežnického týmu Chelsea, už tehdy to byl pro Miroslava Stocha velký úspěch. A když pak o dva roky později nakoukl i do A týmu anglického velkoklubu, slovenský reprezentant prožíval sen. Ten se mu nyní opakuje. Záložník Fenerbahce totiž získal cenu Ference Puskáse za nejlepší gól roku.

Miroslav Stoch
zdroj: FIFA

"Je to velké překvapení a zároveň pocta," uvedl Stoch, kterému cenu předával bývalý kolumbijský fotbalista Carlos Valderrama. Finálovému internetovému hlasování o nejlepší gól, v němž se utkal s dvojicí Nemyar a Radamel Falcao, ještě předcházel výběr Mezinárodní fotbalové federace mezi deset nejlepších a následný výběr fanoušků. "Být vedle takových střelců není každodenní záležitost. Chtěl bych poděkovat každému, kdo pro mne hlasoval," dodal.

"Když jsem na jaře ten gól dal, vůbec by mě v té chvíli nenapadlo, že by mohl být nejkrásnější na světě," řekl odchovanec nitranské fotbalové školy, jehož trefa padla v loňském březnovém souboji nejvyšší turecké soutěže mezi istanbulským Fenerbahce a Genclerbirligi. Stochův spoluhráč Alex rozehrál roh a míč letěl obloučkem asi metr před šestnáctku, kde ji někdejší hostující hráč Twente poslal volejem do sítě.

"Bylo to z velké dálky. Po rohu jsem neměl příliš na výběr. Alex mi poslal výborný míč, já jsem stál na hranici šestnáctky. Proti mně vyběhli dva hráči, a kdybych balon zpracovával, mohli mi jej sebrat a založit rychlý protiútok. Zvolil jsem proto střelu z první," zavzpomínal Stoch, který má zkušenosti ze všech slovenských zápasů na mistrovství světa 2010. Ve dvou z nich (proti Itálii a Nizozemsku) nastoupil v základní sestavě.

Vítězové ceny o nejlepší gól roku

2012: Miroslav Stoch (SR/Fenerbahce Istanbul)
2011: Neymar (Braz./FC Santos)
2010: Hamit Altintop (Tur./Turecko)
2009: Cristiano Ronaldo (Port./Manchester United)

Kolik získal v anketě hlasů, sice neví, z celého galavečera však byl přímo konsternovaný. "Bylo to na fantastické úrovni, klobouk dolů. Na něčem podobném jsem v životě nebyl, určitě je to něco, na co budu dlouho vzpomínat. Kam jste se podívali, tam byl známý čliověk. Trochu jsem "pokecal" například se Ševčenkem i s trenérem Scolarim. Místy jsem se cítil jako ve snu," řekl Stoch.

Zdroj
ČT sport, TA3

Hlavní zprávy

Nejčtenější články