Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Liverpool prohrál s United, City jen remizovalo s Arsenalem

Londýn - Mistrovský Manchester City nedokázal udržet vedení proti Arsenalu a ve velmi dobrém zápase remizoval s Gunners 1:1. Citizens nejdříve vedli po chybě Mannoneho a hlavičce Lescotta, Arsenal však po trefě jiného stopera, Laurenta Koscielného, vyrovnal na 1:1 a je v sezoně stále neporažen. V předchozím emotivním zápase na Anfield Road podlehl loni osmý Liverpool Manchesteru United po pochybném vyloučení Jonja Shelveyho a neméně pochybné penaltě Robina van Persieho 1:2.

Arsenal slaví gól
zdroj: Getty Images autor: Alex Livesey

Manchester City šel do zápasu s uzdraveným Sergiem Agüerem a překvapivě také nasadil novou posilu ze Swansea, Scotta Sinclaira. Arsenalu naopak chyběl nemocný kapitán Thomas Vermaelen a dalším překvapením byla absence Alexe Oxlade-Chamberlaina na pravém kraji zálohy. Místo něj Arséne Wenger nasadil do zápasu velšského kapitána Aarona Ramseyho.

Víceméně v celém průběhu zápasu se Arsenal snažil držet míč a tvořit hru, přičemž Manchester City vyrážel do efektivních protiútoků. V prvním poločase se spíše dařilo Arsenalu, nicméně první gól padl po rohu City. Na centr si špatně vyběhl třetí gólman Gunners Vito Mannone, stoper Koscielny, který startoval teprve v prvním zápase v sezoně, prohrál hlavičkový souboj s Joleonem Lescottem a anglický reprezentant zamířil přesně do brány.

V druhém poločase byli i přes větší držení míče Arsenalu nebezpečnější domácí. Mnohdy ale při přečísleních skvěle četl hru střední obránce Arsenalu Per Mertesacker, který tak zabránil tomu, aby hráči City zužitkovali své šance.

Hosté se dlouho - a poměrně zoufale - snažili překonat obranný val Manchesteru, nakonec se však dočkali vyrovnávacího gólu, když Koscielny po rohovém kopu a nepovedené obranné hlavičce Lescotta propálil Joea Harta a srovnal na 1:1. Mistři se ještě stačili dostat do jednoznačné gólové příležitosti, skvělou šanci však po rohovém kopu spálil Agüero.

Robin van Persie slaví
zdroj: Getty Images autor: Matthew Peters

Liverpool zažívá nejhorší start do sezony za posledních 101 let

Celé předzápasové dění na Merseyside jakoby zapomnělo na rivalitu mezi oběma kluby - a důvod byl, po pravdě řečeno, podstatně důležitější než rivalita. Liverpool si poprvé na domácí půdě připomněl odhalení podstaty tragédie v Hillsborough, při níž kvůli nedbalosti policejních složek zemřelo 96 fanoušků klubu z Merseyside. Hráči United si s protivníky podali ruce v mikinách s čísly 96, a to i protagonisté loňské rasistické aféry Suaréz a Evra. Pak se již ale vše vrátilo do starých kolejí - vyhrocená atmosféra, pochybná penalta, pochybné vyloučení. Manchester United emotivní derby vyhrál 2:1.

Skóre duelu dvou historicky nejúspěšnějších klubů anglické ligy otevřel minutu po přestávce přízemní střelou liverpoolský záložník Gerrard. V té době už jeho tým hrál v deseti, protože za ostrý zákrok na Evanse byl vyloučen záložník Shelvey, který ve čtvrtek dvěma góly rozhodl přestřelku 5:3 v Evropské lize proti Young Boys Bern.

Favorizovaní hosté ale na vyrovnání nečekali dlouho, s technickou střelou o tyč uspěl za pět minut bek Rafael. Duel pak deset minut před koncem rozhodl Van Persie, který proměnil pokutový kop, nařízený za sporný faul na Valenciu. Po pěti kolech tak domácí mají na kontě pouhé dva body za remízy, což se jim naposledy stalo před 101 roky.

Nedělní zápasy Premier League

Liverpool - Manchester United 1:2 (46. Gerrard - 51. Rafael, 81. Van Persie z pen.), Newcastle - Norwich 1:0 (19. Ba), Manchester City - Arsenal 1:1 (40. Lescott - 82. Koscielny), Tottenham - QPR 2:1 (60. vlastní Faurlin, 61. Defoe - 33. Zamora).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články