Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Skvělý zápas a dvě hrubky rozhodčích - Everton hrál 2:2 s Newcastlem

Liverpool - Pondělní večerní zápasy na Goodison Parku v dosavadním průběhu sezony zatím prokazují, v čem je Premier League jedinečná. Nepředvídatelnosti, rychlého, až frenetického průběhu hry, kombinační i technické zdatnosti – a i pochybných obran či výroků rozhodčích – se diváci dočkali i v dnešní dohrávce 4. kola anglické nejvyšší soutěže. Everon hostil Newcastle v souboji černých koňů soutěže a po vynikajícím zápase se oba celky rozešly smírně v poměru 2:2.

Demba Ba v zápase proti Evertonu
zdroj: Getty Images autor: Stu Forster

Everton chtěl navázat na skvělý domácí debut, ve kterém porazil Manchester United 1:0. Vůbec Blues mají za sebou nevídaný start do ligy – tým, který se vždy probudí až v zimních měsících, měl na svém kontě již 6 bodů, přičemž neměl jednoduchý start do sezony. V zápase proti nepříjemnému Newcastlu přitom šlo o to, aby vstřelil první gól – z posledních 25 duelech z vedoucích pozic prohrál minimum zápasů, kdežto Newcastle z pozic, kdy prohrával, nezvládl otočit ani jeden.

A Evertonu se přesně to povedlo – jít do vedení mohl již po úspěšném sklepnutí Jelaviče, chorvatský útočník však byl v ofsajdové pozici. Aktivní Blues, kteří se často dostávali do nebezpečných pozic, fanouškům na Goodison Parku zklamání vynahradili v 15. minutě. Po šikovném průniku mezi obránci si Baines narazil s Pienaarem, který navázal na dobrou formu z půlročního hostování v Tottenhamu, a levý obránce zavěsil za Harpera.

Loni pátý Newcastle, který se po pěti letech vrací do evropských soutěží, se musel obejít bez brankáře Tima Krula, velmi solidní defenzivě chyběl Fabricio Coloccini a Danny Simpson a na lavičce kvůli disciplinárnímu trestu nesměl sedět trenér Alan Pardew. A to, že obrana Newcastlu nebyla v ideální sestavě – stejně jako v polovině loňské sezony – se podepsalo i na celém týmu, který se vždy hodně opíral o pevnou defenzivu.

V druhém poločase však konečně přišel na hřiště talismanický útočník Demba Ba, který již po třech minutách na hřišti stačil skórovat. Po skvělém balonu za obranu srovnal senegalský forvard po zemi ke vzdálenější tyči. Poté již do průběhu hry výrazně zasáhli rozhodčí, kteří Evertonu odepřeli dva naprosto bezproblémové góly. První po zakončení Fellainiho a druhý zase po hlavičce Anichebeho, jenž ještě v první půli vystřídal zraněného Jelaviče. Míč se od břevna odrazil za čáru a pak zase zpět do hry, odkud s ním do protiútoku začali prchat hráči Newcastlu. Ti již šli do nesmírně nadějného přečíslení tři na jednoho, když rozhodčí neponechal výhodu po bezvýznamném faulu Pienaara na Ben Arfu.

Všechno to však nakonec v nervy drásajícím duelu mělo pro Everton dopadnout dobře – dvě minuty před koncem Anichebe ve zlomku sekundy prokázal skvělou orientaci na hřišti, na pomezí šestnáctky se otočil kolem obránce a vystřelil přesně ke vzdálenější tyči. Stav 2:1 však vydržel jen jednu minutu, nákop za obranu Evertonu sklepl střídající Shola Ameobi na Dembu Ba, který z první srovnal na konečných 2:2.

Na stadionu Goodison Park se dnes také dostalo několika připomenutí obětem tragédie, při které v roce 1989 bylo na stadionu Hillsborough v Sheffieldu při duelu s Liverpoolem ušlapáno 96 lidí. Číslo 96 na sobě měli všichni podavači míčů a před zápasem běžela na obrazovkách jména obětí za zvuků písně He Ain't Heavy, He's My Brother. Everton také dnes zapomněl na rivalitu s městským konkurentem FC Liverpool a při emotivní připomínce obětí promítal na velkoplošné tabuli slova o jednotnosti týmů hrajících vzájemné "Merseyside derby".

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články