Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Van Persie řádil a blýsknul se hattrickem, Liverpool nestačil na Arsenal

Liverpool - Málokdy se za čtyři měsíce v jednom klubu mění tolik, jako v případě Liverpoolu a Arsenalu. A právě o tom, v čem přesně se jedny z historicky nejúspěšnějších anglických celků změnily, byl atraktivní duel 3. kola Premier League. Pro oba byl také nedělní zápas náčrtem toho, jak bude jejich maraton anglickou ligou po uzavření letního přestupového okna vypadat.

Santi Cazorla v dresu Arsenalu
zdroj: Getty Images autor: David Price

První test proti silnému soupeři si odbyl Arsenal, který nakonec na Anfield Road vyhrál 2:0. Po odchodu Robina van Persieho do Manchesteru United a bezgólových remízách se Sunderlandem a Stoke zde stála otázka, jak se konečně kanonýři prosadí v útoku. A shodou okolností na ně odpověděly všechny nové posily – gól vstřelil v prvním poločase Lukas Podolski, po změně stran přidal druhou trefu Santi Cazorla a Olivier Giroud po skvělém náběhu znovu nepochopitelně netrefil branku, pro Gunners je však jeho výkon povzbuzující.

Dalším důvodem k frustraci fanoušků Arsenalu byla nečinnost na přestupovém trhu po odchodu defenzivního záložníka Songa. Dnešní výkony Artety a Diabyho (jenž se zaslouženě stal mužem zápasu) jim však mohly připomenout frázi, kterou o svém trenérovi vždy rádi používali: "Arséne knows." ("Arséne ví.") A také Steve Bould, jeho nový asistent a bývalý stoper, musí být s notoricky prostupnou obranou Gunners spokojen, když od začátku sezony ještě neobdržela ani gól.

Liverpool se po příchodu Brendana Rodgerse snaží přejít na atraktivní způsob hry s krátkými přihrávkami. Klub tomu přizpůsobil i přestupovou politiku, když mimo jiné odešel nepřesvědčivý Charlie Adam a přišli Nuri Sahin, Fabio Borini či Joe Allen. Nové posily se ale ještě musí zapracovat do kádru, navíc nedostatek útočníků v týmu (i po odchodu Andyho Carrolla na hostování do West Hamu) je alarmující.

Reds se však dostali i přes o poznání pevnější obranu Arsenalu – prosadit se za stavu 0:1 mohl mladičký, ale nesmírně talentovaný Raheem Sterling; patrně nejlepší hráč v červeném dresu ale trefil jen tyčku. V druhém poločase však již znatelně rostla frustrace Liverpoolu po několika neuznaných sporných situacích v pokutovém území, a nedostatek kvalitních hráčů na lavičce zase neumožňoval přinést alternativu do hry. Přesto si ale Liverpool vypracoval několik velmi nebezpečných příležitostí díky Suarezovi či Shelveymu. Nakonec však Arsenal závěrečný tlak přestál a zápas dohrál víceméně v poklidu.

Výkon Liverpoolu naznačil, že tým má potenciál, nicméně jej čeká ještě obrovské penzum práce směrem dozadu a na porozumění mezi hráči. Arsenal se konečně dokázal projevit na hřišti v mnohem plnější míře než v úvodních dvou zápasech, a to i díky povaze hry protivníka. Stále ale ještě potřebuje přesvědčit, jak bude překonávat zatažené obrany týmů z dolní poloviny tabulky.

Výsledky nedělního programu Premier League

Liverpool - Arsenal 0:2 (31. Podolski, 68. Cazorla)

Newcastle - Aston Villa 1:1 (59. Ben Arfa - 22. Clark)

Southampton - Manchester United 2:3 (16. Lambert, 55. Schneiderlin - 23., 80., 90+2. Van Persie)

Van Persie řádil v dresu United - vystřílel hattrick a nedal penaltu

Druhý tým loňského ročníku anglické ligy se dlouho trápil s nováčkem ze Southamptonu. Ten již podruhé vedl nad některým z klubů z Manchesteru, oba ale nakonec zápas otočily a vyhrály 3:2. Dnes to byl Manchester United, v jehož dresu zářila nová posila z Arsenalu Robin van Persie.

Southampton přitom v zápase dvakrát vedl a jeho výkon byl znovu velmi sympatický, nicméně opět v závěru nezvládl defenzivní práci, z čehož pak těžila právě nizozemská hvězda. Van Persie dvakrát vyrovnával, poprvé již v prvním poločase, kdy si skvěle zpracoval centr a svou pověstnou levou nohou z úhlu srovnal na 1:1. Poté již v druhém poločase mohl odpovědět z penalty, nicméně selhal v pokusu o panenkovský lob. Počkat si musel až do 87. minuty, kdy srovnal dorážkou na 2:2 a o pět minut později v nastavení srovnal hlavičkou z rohového kopu.

Manchester United tak má ze tří zápasů na kontě šest bodů, obrana, do které se již vrátili Vidič a Ferdinand, však stále nepřesvědčuje. Téměř totéž lze tvrdit o Southamptonu, výkony nováčka ale jeho fanoušky musí rozhodně povzbudit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články