Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Sparta prohrála v Brně, zahraje si ale Ligu mistrů

Brno - Za jiných okolností by to byl pro Spartu mizerný výsledek, a to i proto, že prohrála na hřišti Zbrojovky gólem ze závěru zápasu. Ani porážka 0:1 gólem Hyčky z 88. minuty ale nezměnila nic na tom, že Sparta si zahraje příští rok kvalifikaci Ligy mistrů. Rozhodla o tom porážka Mladé Boleslavi v Ďolíčku.

Utkání Sparta - Brno
zdroj: ČTK

Sparta překvapila složením stoperské dvojice, ve které při absenci vykartovaného Brabce nastoupil vedle Costy poprvé v seniorském výběru třiadvacetiletý Piško. Na lavičce Zbrojovky naopak odkoučoval poslední domácí zápas trenér Kotal, který po sezoně z Brna odejde.

První poločas nabídl pohledný fotbal s náznaky šancí, ale žádná z nich nebyla stoprocentní. Za Spartu několikrát střílel mimo Matějovský a také Juliš. V domácím dresu byl nejaktivnější exsparťan Řezníček a po únicích po levé straně hledal spoluhráče a sám několikrát zahrozil. Největší možnost měl před přestávkou, ale hlavičkoval jen do náruče brankáře Bičíka.

Po přestávce se obraz hry nezměnil i když míč měli víc na kopačkách hosté, ale Zbrojovka se i tak soupeři počtem šancí vyrovnala. V 60. minutě nebezpečně střílel hostující Mareček, poté přišel na hřiště domácí Chrien a hned se uvedl hlavičkou těsně mimo.

Na zápas přišlo 10 200 fanoušků, čímž se postarali o novodobé maximum brněnského stadionu, když překonali 13 let starý rekord 9945 diváků z duelu s Ostravou. A na Zbrojovce bylo vidět, že před rekordní návštěvou se chce v posledním domácím utkání rozloučit vítězstvím.

Brno se však dlouho nemohlo prosadit, podařilo se to až dvě minuty před koncem Hyčkovi, kterému přiťuknul míč Řezníček. Brno si tak připsalo první výhru nad Spartou od května 2013 a postaralo se o vítěznou rozlučku s trenérem Kotalem.

Příliš truchlit nemusela ani Sparta, která si díky prohře posledního konkurenta Boleslavi s Bohemians 1905 zajistila druhé místo zaručující start v předkole Ligy mistrů. Od třetího Liberce ji dělí čtyři body, čtvrtá Boleslav je ještě o bod zpět.

Spartu tak čeká stejně jako v předchozích dvou sezonách kvalifikace Ligy mistrů, v jejíž hlavní fázi se představila naposledy před dvanácti lety. Loni Pražané nezvládli předkolo s CSKA Moskva, o rok dřív vypadli s Malmö. V aktuálním ročníku Evropské ligy však dokázali dojít až do čtvrtfinále. 

Zbrojovka Brno - Sparta Praha 1:0 (0:0)

Branky: 88. Hyčka. Rozhodčí: Paták - Moláček, Hrabovský. ŽK: Lacko, Brigant - Mareček, Fatai, Krejčí. Diváci: 10 200 (vyprodáno).

Brno: Melichárek - Pašek, P. Buchta, Košťál, Keresteš - Hyčka, Malík (73. R. Buchta), Zoubele (85. Brigant), Lacko, Lutonský (63. Chrien) - Řezníček. Trenér: Kotal.
Sparta: Bičík - Zahustel, Costa, Piško, Krejčí - Konaté (65. Fatai), Matějovský, Mareček, Dočkal, Jiráček - Juliš (78. Lafata). Trenér: Ščasný. 

Václav Kotal (trenér Brna): "Hodnocení samozřejmě je velmi příjemné. Když to sečtu všechno, na jaře jsme doma dostali dva góly, ztratili dva body remízou, jinak se nám podařila všechna utkání vyhrát. Na závěr bonbonek porazit Spartu, to se nedaří stále, pro mě skvělé loučení s publikem, plný stadion, vítězství nad Spartou. Nic jiného si trenér v české lize nemůže přát. Jsem rád, že to kluci zvládli a věřím, že to byla skvělá pozvánka pro fanoušky Brna na další sezonu. Skandovali moje jméno, ale nejsem typ, co běhá po hřišti. S hlavní tribunou jsem se rozloučil. Je to příjemné, nebudu lhát, že ne, jde o vyvrcholení práce mužstva i realizačního týmu. Hlavně poslední půl rok byl skvělý, jednoznačně, všichni si vyhověli navzájem, hráči to vzali, domácí bilance byla skvělá, i když vždycky jsou rezervy. Věděli jsme o nich a věřím, že to pomůže Brnu posunout se dál."
Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): "Náš výkon byl třicet metrů k vápnu, tam to bylo bezkrevné. Situace, které jsme měli, se musí vyřešit. Spousta ofsajdů, co jsme si nepohlídali. Nevím, možná už to bylo uspokojení. Opravdu nevím. 
Boleslav prohrála, kluci si byli vědomí, že těžko budeme ztrácet všechny body, hra nebyla špatná, ale bez toho vyřešení. Sedmdesát minut jsme kontrovali hru, Brno nás potrestalo, z první větší akce byla branka. Situaci musíme vyřešit, nesmíme si nechat dát takový gól. Prohrát nechcete nikdy, už však z toho mužstva cítím, že potřebujeme konec sezony. Myslím si, že důležité se bude rozloučit s fanoušky v zápase s Jihlavou, nasadíme asi to nejlepší, co máme. Odjíždím s pocitem toho, že jsme uhráli druhé místo a sezona byla ovlivněná Evropskou ligou, která byla skvělá. Nedá se nic dělat, musíme zamakat zase příští rok." 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články