Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Plzeň se po vítězství na Slovácku vrátila do čela

Uherské Hradiště - Fotbalisté Plzně zvítězili v utkání 17. kola první ligy na Slovácku 2:1 a vrátili se na první místo tabulky o tři body před Spartu. Obhájce titulu rozhodl o své výhře na startu jara už v úvodní půlhodině dvěma brankami Daniela Koláře, který se proti bývalému klubu nejprve prosadil hlavou a pak proměnil penaltu. Slovácko v 58. minutě snížilo brankou Milana Kerbra z pokutového kopu, ale Viktoria taktickou hrou vítězství ubránila.

Utkání Slovácko - PLzeň
zdroj: ČTK

Domácí trenér Habanec nechal jen na lavičce náhradníků po nachlazení nedoléčeného kanonýra Doška a na hrotu útoku jej nahradil Koné. Slovácko zůstalo věrné taktice s nakopáváním míčů, proti soustředěné plzeňské obraně, v níž kouč Krejčí vsadil na dvojici mladých stoperů Baránka s Hejdou, se ale robustní Koné ke slibnější koncovce nedostával.

Viktoria spoléhala na rychlé protiútoky po stranách, které vedli napravo Kopic a na opačné straně Kovařík. Už ve 12. minutě Kovařík oklamal Chvátala, po jeho přesném centru nabíhající Kolář hlavou překonal Heču a skóroval proti klubu, v němž v sezoně 2004/05 působil.

Vedoucí branka Plzeň uklidnila, přesnější kombinační souhrou přehrávala soupeře ve středu pole a dostávala se často k zakončení. Ve 25. minutě Daníček v pokutovém území srazil pronikajícího Hořavu a z penalty přidal Kolář svou druhou branku.

Po druhém gólu se Plzeň částečně zatáhla do defenzivy. Soupeři ale zprvu nenechávala volný prostor a kombinační akce Slovácka vedly jen do šířky bez momentu překvapení. Po brejku ve 37. minutě se blýskl domácí brankář Heča, který kryl po sólu střelu Ďuriše.

Po změně stran začala hrát Plzeň v poklidném tempu se snahou kontrolovat hru, na což brzy doplatila. Střídající Došek chvíli po příchodu na hřiště našel přesnou nahrávkou ve vápně Diviše, kterého srazil Limberský. Penaltu bezpečně proměnil Kerbr a Plzeň v lize inkasovala poprvé po předchozích čtyřech zápasech s čistým kontem.

Slovácku branka dodala sebedůvěru a zvýšilo útočnou aktivitu. Plzeň se v závěru dostala pod mírný tlak, ale pozornou defenzivou tříbodový zisk ubránila. V lize tak vyhrála pošesté za sebou.

1. FC Slovácko - Viktoria Plzeň 1:2 (0:2)

Branky: 58. z pen. Kerbr - 12. a 26. z pen. Kolář. Rozhodčí: Hrubeš - Blažej, Hájek. ŽK: Daníček, Koné, Chvátal - Kopic, Limberský. Diváci: 5408.

Slovácko: Heča - Chvátal (90. Břečka), Hofmann, Košút, Chýla (82. Sadílek)- Rada - Diviš, Havlík, Daníček (56. Došek), Kerbr - Koné. Trenér: Habanec.

Plzeň: Kozáčik - Matějů, Baránek, Hejda, Limberský - Hořava, Hrošovský - Kopic (79. Petržela), Kolář (84. Hubník), Kovařík - Ďuriš (75. Holenda). Trenér: Krejčí.

Svatopluk Habanec (trenér Slovácka): "Zápas měl dva rozdílné poločasy. V prvním byla hra z naší strany trochu zabrzděná, měla málo agresivity. Soupeř držel míč. My jsme měli z protivníka podvědomý strach. Na straně Plzně byla velká kvalita po stranách, měli jsme problém s jejich bráněním. Nedá se ale říci, že by naši krajní obránci vyloženě propadli. Do druhé půle jsme vstoupili slušně. Nechybělo moc k vyrovnání, i když jsme neměli stoprocentní situaci. Vypracovali jsme si polotlak, nejblíže ke gólu měl Diviš. V závěru si soupeř pohlídal jednobrankové vedení, i když jsme se ještě pokusili rozpohybovat hru zařazením Sadílka a Břečky. Měli jsme výškovou převahu, rozhodnout jsme mohli jedině vzduchem. Promarnili jsme si zápas bojácností v prvním poločase."

Karel Krejčí (trenér Plzně): "Tady byla vždy náročná utkání, což se dnes potvrdilo. Jsem rád, že jsme vstup do jarní části ligy zvládli vítězně. V prvním poločase jsme hráli podle našich představ a toho, co jsme si řekli. Důležitý byl rychlý první gól. Po něm jsme měli utkání v režii. Penaltou jsme si pomohli ke klidu, náskok 2:0 po poločase je ale zrádný. Svádí k tomu, že je zápas hotový. Nedá se říci, že bychom polevili. Slovácko si hodně pomohlo střídáním Doška, zjednodušilo hru a získalo převahu. Penaltou se dostali domácí do zápasu, chytli se i diváci. Musel jsem nasadit do hry soubojové hráče. Na můj vkus bylo utkání až příliš nervózní do samého závěru. Splnili jsme cíl, vezeme si tři body."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články