Baník Ostrava má nové majitele. Václav Brabec chce klub stabilizovat

Fotbalový Baník Ostrava má nového majitele. Na pokraji krachu ho od dosavadního vlastníka Pavla Šafarčíka koupil padesátiletý kroměřížský podnikatel Václav Brabec, který už dříve poskytl zadluženému klubu půjčku. I s potvrzením o bezdlužnosti stihl podat na ostravském magistrátu žádost o dotaci na vrcholový sport.

Václav Brabec se definitivně dohodl se Šafarčíkem v noci z 8. na 9. ledna. Podmínky, za kterých klub koupil, nezveřejnil. Baník je aktuálně posledním celkem prvoligové tabulky a stál na pokraji krachu. Po padesáti letech mu také hrozí sestup do druhé ligy.

„Mým cílem je klub konsolidovat a stabilizovat. A pokud vypadne z první ligy, chci ho tam vrátit zpátky, protože tam samozřejmě patří. Snad to není sen,“ uvedl Václav Brabec.

Brabec: Pokud Baník spadne z první ligy, chci ho tam vrátit

I když první zápas roku přinesl Baníku opět porážku, nový trenér Vlastimil Petržela se tím moc netrápil, protože s novým vlastníkem získal klub šanci na lepší budoucnost. „Jsem rád, že to tak dopadlo, protože v bezvládí, které panovalo, se moc pracovat nedalo. Mužstvo by potřebovalo trochu jiné podmínky,“ řekl Petržela, který je trenérem Baníku od loňské zimy.

Reportáž: Baník Ostrava má nového majitele – Václava Brabce

Vedení klubu zatím nechce transakci komentovat. Odkazuje na tiskové prohlášení, které slíbilo vydat během několika dnů. Šafarčík, který odchod avizoval už v prosinci, když se po posledním kole podzimní sezóny rozloučil s hráči, informoval o změně majetkových poměrů Baníku ostravský magistrát.

S žádostí o dotaci leží na magistrátu potvrzení o bezdlužnosti

„Pevně doufám, že změna majitele přinese klubu ekonomickou stabilizaci,“ potvrdil náměstek primátora Ostravy Martin Štěpánek z ODS. Dodal, že klub dodal potvrzení o bezdlužnosti, které je podmínkou pro získání dotace. „Komise, která bude rozhodovat o dotacích pro tento rok, zasedne 14. ledna,“ doplnil náměstek.

O kolik peněz Baník Ostravu požádal, odmítl říct. Loni dostal až napodruhé místo požadovaných patnácti milionů pouze čtyři. Dalších šestnáct milionů získal z podílu na loteriích.

Éra Pavla Šafarčíka v Baníku Ostrava skončila.
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Šafarčík převzal klub roku 2012 od Tomáše Patery s více než stomilionovým dluhem. Od bankrotu, který mu hrozil, ho zachránilo v květnu 2013 město, když odkoupilo za 115 milionů stadion na Bazalech. Tentokrát odvrátil hrozící krach Václav Brabec. Podle ČTK hrozila Baníku insolvence. Nový vlastník musí řešit spoustu problémů.