Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Plzeň uštědřila Budějovicím šestigólovou lekci

Plzeň - Lídr tabulky Viktoria Plzeň si při svém vstupu do jarní fáze připsal jednoznačnou výhru 6:0 nad Českými Budějovicemi. Za domácí se trefilo šest rozličných střelců - Petržela, Kolář, Mahmutovič, Rajtoral, Vaněk a Hořava - a drželi míč po téměř tři čtvrtiny zápasu. Dynamo se téměř po celý průběh utkání nedostalo do jednoznačné gólové příležitosti.

Radost plzeňských hráčů
zdroj: ČTK autor: Pavel Němeček

Plzeň nastoupila v očekávané sestavě s Hubníkem na stoperu a zimní posilou Mahmutovičem na hrotu. Bosenský útočník byl od první minuty hodně aktivní, ale nejprve dorážku vlastní střely poslal vedle a vzápětí trefil jen obránce. V 6. minutě už ale Plzeň vedla. Pilař zachytil snahu hostů o odkop, následně dostal Rajtoral míč za vybíhající obranu, zpětnou přihrávkou našel Petrželu a ten uklidil míč do sítě.

Plzeň Jihočechy přehrávala a často je přikovala na vlastní polovinu, další náznaky šancí však nedokázala dotáhnout k přesnějšímu zakončení. Když už se Budějovice nadechovaly k nebezpečnému protiútoku, tak je zastavil sporný ofsajd. Větší nebezpečí tak přinesl jen roh, po kterém v plzeňském vápně vznikly zmatky, ale domácí se ubránili. Naopak dvě minuty před koncem první půle přišla pojistka. Plzni se povedla rychlá akce podobná té z 6. minuty a po Mahmutovičově zpětné přihrávce se prosadil Kolář.


Definitivně jasno o vítězi bylo v 53. minutě, kdy Plzeňští presinkem obrali soupeře o míč a Pilař šel s Mahmutovičem ve dvojici na jediného obránce. Reprezentační záložník Nováka umotal a následně připravil Mahmutovičovi snadný gól před prázdnou branku. A krátce na to přišla hezká individuální akce Rajtorala. Plzeňský bek ve vápně obešel protihráče a z velkého úhlu se trefil přesně pod břevno.

A destrukci Budějovic třetím gólem během devíti minut dokonal Vaněk, který se trefil z přímého kopu z 20 metrů, který sám vybojoval. Na posledních dvacet minutě přišel na hřiště i kapitán Plzně Horváth, který si připsal teprve čtvrtý start v sezoně a první v domácím prostředí, ochozy ho proto na hřišti bouřlivě přivítaly. Plzeň měla ještě několik šancí, ale skóre už navýšil v poslední minutě jen Hořava, který zůstal ve vápně nehlídaný.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy hráčů a trenérů po utkání Plzeň - České Budějovice

Viktoria Plzeň - Dynamo České Budějovice 6:0 (2:0)

Branky: 6. Petržela, 43. D. Kolář, 52. Mahmutovič, 57. Rajtoral, 61. Vaněk, 90. Hořava. Rozhodčí: Příhoda - Hock, Vlasjuk. ŽK: Novák, Škoda (oba Budějovice). Diváci: 10 217

Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, R. Hubník, Procházka, Limberský - Vaněk (71. Horváth), Hrošovský - Petržela, D. Kolář (75. Hořava), Pilař - Mahmutovič (77. Chramosta). Trenér: M. Koubek.
Č. Budějovice: Křížek - Janotka, Lengyel, P. Novák, Hanzlík - Benát, Kladrubský (84. Hála) - Varadi, Michal Škoda, Linhart - Kalod (67. Funda). Trenér: Urban.

Miroslav Koubek (trenér Plzně): "Jsme rádi, že se nám vstup podařil. Navíc se to povedlo výkonem, na kterém nemohu hledat moc nedostatků. Je to důležitý výsledek k tomu, abychom získali potřebné sebevědomí. Na soupeře nekoukáme, hledíme si jen sami sebe. Při vší ústě k Budějovicím víme, že přijdou těžší zápasy. O góly se znovu podělilo několik hráčů, což nás provázelo i na podzim. Jen to ukazuje sílu naší ofenzivy. Těší mě i to, že se trefil Aidin Mahmutovič, který se potřeboval chytit. Navíc i přihrál na gól. Je to pro něj jen dobře."
Luboš Urban (trenér Českých Budějovic): "Hodnotí se to těžce, byl to výprask. Taktika nám vydržela poločas, nechtěli jsme to otvírat, ale po gólu do kabin se nám to rozpadlo. Ten gól mě hodně mrzí. Hanzlík špatně zpracuje míč a je z toho útok čtyř na jednoho. Pak zas udělá podobnou chybu Kladrubský. To jsou chyby, které nemůžeme dělat. Nakonec to byl koncert domácích, my jim to ale usnadnili. My jsme na tyhle příděly zvyklí, což je sice smutné, ale vždy se z toho dokážeme oklepat. Povedlo se nám to třeba teď v zimě v Tipsport lize po debaklu s Duklou. Garantuji, že za týden proti Brnu to bude jiný tým." 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články