Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Koubek: Fotbalový pánbůh mi dal druhou šanci, Plzni dávám všechen čas

Plzeň - K jednomu titulu měl nesmírně blízko, ale utekl mu mezi prsty v posledních vteřinách. Co nedokázal s Baníkem, by nyní Miroslav Koubek chtěl dotáhnout do vítězného konce s Viktorií Plzeň. A svému cíli podle svých podřizuje téměř vše.

Jestli se něco v posledních letech Viktorii Plzeň nedá upřít, je to dobrý výběr trenérů. Přestože zatím kromě Pavla Vrby nikdo z trojice Koubek, Šilhavý a Uhrin mladší nezůstal déle než rok, každý z nich zaznamenal jisté úspěchy.

Jaroslav Šilhavý společně s vedením do klubu přivedl hráče, na nichž po jeho odchodu mohl stavět Pavel Vrba, Dušan Uhrin letos na jaře v lize ztratil minimum bodů, dostal klub do finále poháru a hlavně do osmifinále Evropské ligy.

Mnozí příznivci i odborníci zvedali obočí, když se Viktoria nedlouho po začátku sezony zbavila Uhrina mladšího a nahradil jej Miroslav Koubek. Jenže Viktoria Plzeň se stabilizovala v obraně, podala dominantní výkon proti Spartě a i díky tomu se drží na čele Synot ligy.

Trenér podzimního mistra by chtěl, aby jeho tým zůstal na čele tabulky i do konce sezony. Má k tomu i důležitý osobní důvod - jako kouč Baníku měl v roce 2010 nesmírně blízko k tomu, aby titul získal, jenže nakonec jej na poslední chvíli ztratil. Uvědomuje si zároveň, že v třiašedesáti letech může jít o jeho poslední šanci, proto je připraven tvrdě pracovat, aby s týmem na konci sezony mohl slavit.

"Už jsem titul jednou málem vyhrál, ale chyběla mi minuta," připomněl Koubek vyrovnaný závěr sezony 2009/10. V předposledním kole jeho Ostrava remizovala 2:2 s Mladou Boleslaví, která srovnávala v nastavení. Baník pak nezvládl ani poslední kolo a nakonec skončil třetí. "Už jsem nedoufal, že dostanu druhou šanci, ale fotbalový pánbůh mi ji dal. O to více se musím snažit, protože může být poslední. Pracuji tak, abych ji využil, dávám do toho všechno," prohlásil kouč.

Viktorii prý věnuje téměř všechen svůj čas. "Občas jezdím domů, ale spíš zůstávám ve služebním bytě a pracuji až do noci. Odpoledne se snažím na chvíli fotbal vypustit a zajít třeba do přírody, ale od osmi večer dělám videorozbory a přípravy tréninků třeba až do dvou do rána," popisoval Koubek.

Až nyní ho čekají tři týdny, kdy bude moci na fotbal chvíli zapomenout a věnovat se rodině. "Až do Vánoc fotbal vypustím z hlavy, ale o svátcích už budu zase konkretizovat zimní přípravu," dodal.

Klidnější zimu pro Koubka i celou Plzeň zajistila velmi důležitá výhra 2:1 v Jablonci. Ta přišla díky Řezníkově gólu v posledních vteřinách nastavení a Viktoria se tak udržela na prvním místě tabulky. Podobně důležitá ale byla i výhra nad hlavním rivalem Spartou, proti které Plzeň předvedla podle Koubka nejlepší podzimní výkon. "Našeho výkonu si cením o to více, že Sparta nehrála tak špatně, jak si hodně lidí myslí," hodnotil Koubek.

Přesto nemůže být s plzeňským podzimem úplně spokojený, ačkoli Viktoria získala druhý nejvyšší počet bodů ve své historii. "Hrálo se o 48 bodů a my tak deset ztratili. Mrzí mě hlavně prohra na Slavii a v Jihlavě. Mít o dva body více, bylo by to lepší," dodal.

Vrátil se k možným důvodům překvapivé prohry s Jihlavou. "Bylo tam víc faktorů, které zamezily plné koncentraci. Emoční vybití po utkání se Spartou, navíc to bylo před reprezentací. Třeba Patrik Hrošovský byl povolán vůbec poprvé. Mohla tam být v podvědomí myšlenka hlavně se nezranit. To všechno mají hráči v hlavách," připustil Koubek.

Plzeňskému kouči nově pomáhá v roli asistenta i Pavel Horváth. Hlavní důvod toho, že jedna z největší osobností české ligy nasbírala pod Koubkem v lize jen 15 minut, je zranění. Mladší hráči jako Patrik Hrošovský, Ondřej Vaněk a Tomáš Hořava však už poté kapitána týmu do sestavy nepustili.

"Nemyslel jsem si, že se Pavlova role změní tak razantně," řekl Koubek. "Ale Pavel se hned po mém příchodu zranil a na pět týdnů vypadl ze hry. K tomu se chytli hráči na jeho pozici a my jsme vyhrávali. Neměl jsem tedy důvod do sestavy zasahovat. Navíc vzhledem k absenci v pohárech nebyl ani důvod k rotaci kádru," vysvětloval zkušený kouč. 

Horváthovu situaci komplikovalo i to, že jeho konkurenti ve středu hřiště jsou všechno perspektivní reprezentanti, zatímco on už má v devětatřiceti letech to nejlepší za sebou. "Pavel je za zenitem své výkonnosti, řekl jsem mu to stejně jako to, že se počítá s mladšími hráči. Ale pořád si Pavla vážím a vím, že může týmu v určitých speciálních situacích pomoc. Těch ale během podzimu nebylo tolik, kolik by si přál," prohlásil Koubek.

V závěru podzimu bylo zařazení Horvátha o to těžší, že vypadl z herního rytmu. "Ani on není superman, aby si bez herní praxe udržel formu. Proto šel sám do Domažlic (farma Plzně), aby se rozehrál. A za to si ho vážím," doplnil plzeňský kouč.

Uvědomuje si však, že s Horváthova absence na hřišti se promítla i do útočné efektivity týmu. "Aby útočníci mohli být efektivní, potřebují dobré přihrávky. A Pavel dával geniální přihrávky. Také se bez něj zpomalila přechodová fáze, protože byl schopen dávat z jedničky přesné dlouhé přihrávky," popisoval Koubek.

Věří však, že Hrošovský, Hořava či Vaněk mají potenciál na to, aby alespoň něco z Horváthovy hry převzali. "Všechno jsou to reprezentanti a na takové úrovni, že věřím, že v trénincích jsou schopni dostat svou přechodovou fázi na úroveň Pavla," míní Koubek.

Pomoci by k tomu měl i samotný Horváth, který dostává stále více trenérských pravomocí. "Dávám mu prostor třeba na pátečních trénincích, aby s týmem piloval útočné kombinace, standardky a podobně. Má skutečně roli hrajícího asistenta," dodal. 

Přes zimu dojde ke korekcím v kádru Plzně, ale podle Koubka nebudou nijak výrazné. "Nebude to velký pohyb. Uvidíme, jestli dostane šanci někdo z hráčů na hostování, v tuto chvíli bych nechtěl říkat žádná konkrétní jména ani u vytypovaných posil," dodal. 

Nepotvrdil tak ani spekulace o tom, že se Plzeň zajímá o útočníka Teplic Aidina Mahmutoviče či o stažení Tomáše Wágnera z hostování v Mladé Boleslavi. Do obrany nehodlá příliš zasahovat, přestože dlouhodobé zdravotní problémy s kolenem trápí stopera Mariána Čišovského, u kterého není jisté, zda stihne zimní přípravu.

"V obraně nemáme problém, protože máme více variant. Řezník i Limberský mohou hrát stopera, Kovařík beka, je tam Končal, máme tedy sedm obránců, a to musí stačit," prohlásil Koubek.

Při posilování se hodlá nadále držet plzeňské strategie přivádět zejména české a slovenské hráče a nepouštět se do experimentů s hráči ze zahraničí, jako to dělají například Teplice. "Vzhledem k zahraničním hráčům jsem skeptický. Plzeň je top klub, který potřebuje top hráče. A zahraniční top hráč je ekonomicky těžko dostupný, proto se přikláním k česko-slovenskému modelu, který tu běží," míní zkušený kouč.

"Sparta si sice vychovala Wilfrieda Bonyho, i tato cesta tu je, pracovat delší dobu s mladým hráčem, ale z hlediska okamžitého posilnění není v relaci ani Sparty ani Plzně koupit si hotového borce, který bude sázet góly," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články