Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Plzeň je podzimním mistrem. Jablonec položil Řezníkův gól v posledních vteřinách

Jablonec - Plzeň přezimuje v Synot lize na špičce tabulky. Vítězství 2:1 v Jablonci Viktoria vybojovala brankou z poslední minuty nastavení, o niž se postaral Radim Řezník. Domácí Severočeši byli v utkání dlouho aktivnější, přesto se do vedení dostali hosté dílem výborného protiútoku a Teclova zakončení. V 68. minutě sice srovnal parádní ranou Kopic, jenže Plzni se stejně podařilo v rozháraném konci utkání rozhodnout o svém vítězství a do jara vstoupí jako ligový lídr.

Utkání Jablonec - Plzeň
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Do souboje dvou nejofenzivnějších týmů ligy přitom vstoupil lépe domácí celek. Hosté po odpolední výhře Sparty v Jihlavě potřebovali k návratu do čela zvítězit a dlouho se nemohli dostat do tempa. Často chybovali ve středu pole a nabízeli tím Jablonci nebezpečné protiútoky. Po jednom z nich si aktivnější Baumit vytvořil ve dvacáté minutě první velkou šanci. Doležal vrátil míč pod sebe na Crnkiče, který nastoupil místo potrestaného Rossiho. Bosenský záložník ale z pozici na penaltě minul.

Za pět minut přišla další jablonecká možnost. Kopic pěkně vysunul Romeru a hosté mohli děkovat brankáři Kozáčikovi, že jeho pokus zblízka nadvakrát zlikvidoval. Viktoria se rozehrála až po půlhodině. Pilař se řítil k brance, udělal svou typickou kličku na střed, ale pálil nad. Už v nastavení první půle pak jablonecký Kysela v poslední chvíli tečoval centr z přímého kopu před nabíhajícím Procházkou, který by jinak mohl uklidit míč do odkryté branky.

Sedm minut po přestávce už ale hosté slavili vedení. Po chybě jablonecké defenzivy na polovině hřiště se Západočeši dostali do přečíslení. Kolář přesnou přihrávkou na zadní tyči našel Tecla a ten poslal míč do sítě. Pátým gólem se osamostatnil v čele týmové střelecké tabulky této sezony. Téměř vzápětí mohla Plzeň z dalšího rychlého útoku svůj náskok zvýraznit, jenže bývalý jablonecký záložník Vaněk trefil z voleje z ideální pozice jen gólmana Hrubého.

Úvodní gól zápasu pomohl a pár sekund mohli pro změnu slavit domácí vyrovnání, Kopicova vysoká hlavička přistála na břevně. V 66. minutě už se domácí záložník dočkal. Vystihl chybu v plzeňské rozehrávce, navedl si míč na střelu a přesným pokusem k tyči srovnal. Za deset minut mohl být domácí kapitán Hübschman rád, že za zákrok na Petrželu neviděl červenou kartu.

V závěru se víc tlačila za vítěznou trefou Plzeň. Už se zdálo, že stav zůstane nerozhodný, když si v druhé nastavené minutě zpracoval odražený míč z centru ve vápně Řezník a slabší levačkou střelou k pravé tyči rozhodl.

Baumit Jablonec - Viktoria Plzeň 1:2 (0:0)

Branky: 66. Kopic - 52. Tecl, 90.+2 Řezník. Rozhodčí: Zelinka - Pelikán, Mencl. ŽK: F. Novák, Hübschman, Mingazov - Kovařík. Diváci: 5 089.

Jablonec: V. Hrubý - Romera, Pernica, M. Kysela, F. Novák - Hübschman - Kopic, Mingazov (90. Mišůn), M. Pospíšil, Crknič (71. Jun) - Martin Doležal I. Trenér: Šilhavý.
Plzeň: Kozáčik - Řezník, R. Hubník, Procházka, Kovařík - Vaněk, Hrošovský - Petržela, D. Kolář (81. Bakoš), Pilař (74. Rajtoral) - Tecl (89. Holenda). Trenér: M. Koubek.

Jaroslav Šilhavý (trenér Jablonce): "Samozřejmě jsem smutný, že jsme prohráli v takhle sledovaném utkání. Ještě ten gól v 92. minutě, o to víc to bolí. Na druhou stranu musím kluky pochválit, myslím, že jsme odehráli výborný první poločas. Dostali jsme Plzeň pod tlak, vytvořili jsme si asi tři gólové šance, ale bohužel jsme je neproměnili. Ten způsob hry byl docela náročný a ve druhém poločase se projevila zkušenost a šíře kádru Plzně. Kvitujeme ale to, že hráči chtěli vyhrát, chtěli být nebezpeční. Plzeň nás v závěru tou kvalitou přehrávala, ukázala se zkušenost v řešení toho finále. Zakopli jsme, ale porážky k tomu taky patří. Všichni viděli, že už jsme dál než v prvním zápase v Plzni. Jdeme správnou cestou."
Miroslav Koubek (trenér Plzně): "Určitě je to dobré, že přezimujeme první. Dneska na tom vítězství je nejcennější, že jsme Jablonec oddálili. Toužíme být co nejvýš, třetí místo by se nám po podzimu nelíbilo. Zisk 38 bodů je slušný výsledek. Přijímáme to vítězství s pokorou a bez euforie, považuji ho za šťastné. Musím smeknout před hráči, tajili jsme to, ale každý druhý máme v Plzni virózu. Asi to bylo na úvodní půlhodině vidět, že nejsme úplně fit. Jablonec byl napumpovaný energií, motivací domácího prostředí a postavením v tabulce a v první půlhodině byl lepším mužstvem. Některé situace jsme přestáli a na konci poločasu jsem cítil, že pro nás v tunelu začíná na konci blikat světlo. Dostávali jsme se do hry a druhá půle už byla v pořádku. Vstřelili jsme branku, měli jsme možnost zvýšit. Byl to 
fotbal nahoru dolů a nakonec jsme to byli my, ke komu se přiklonilo štěstí. Znali jsme výsledek Sparty a postavení v tabulce, nechtěli jsme se spokojit s bodem. Šli jsme tomu odvážnou hrou naproti a vyplatilo se." 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články