Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Kotal vyhlíží třetí výhru nad Spartou

Brno - Získat třetí výhru nad Spartou ve své trenérské kariéře - to je před střetnutím Zbrojovky s mistrovským celkem hlavní přání trenéra Václava Kotala. Pro bývalého kouče Hradce či Jablonce však má utkání proti Spartě vždy velký náboj, na Letné totiž strávil velkou část své hráčské kariéry jako útočník.

Václav Kotal
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Zatímco s Hradcem Králové se Kotalovi v domácím prostředí podařilo Spartu dvakrát porazit - 2:1 a 1:0 -, Brno vedl trenér proti Spartě pouze jednou. A pro Zbrojovku zápas nedopadl vůbec dobře, v Generali areně podlehli domácím 0:4.

Pokus o reparát bude mít Kotal v sobotním duelu 11. kola první ligy v Brně. "Spartou jsem prošel já i můj asistent Michal Šmarda. Pro oba bude proto sobotní duel atypický. Vždycky se na tato utkání těším. Rád bych navázal na výsledky s Hradcem, kdy jsme dokázali Spartu porazit," uvedl Kotal.

Brněnští ale po slibných výkonech v úvodu sezony procházejí výsledkovou i herní krizí a prohráli třikrát za sebou. V lize s Plzní ztratili po jedenácti zápasech domácí neporazitelnost, v Mladé Boleslavi utržili debakl 1:5 a z poháru je vyřadilo druholigové Znojmo.

"Byl bych spokojený, kdybychom dokázali zopakovat bez chyb náš výkon proti Plzni. Tato prohra pro nás byla malou tragédií. Po poločase jsme vedli 2:1 a vlastními hrubými chybami jsme se připravili o body. Výsledek mohl být úplně jiný," ohlédl se Kotal za počátkem současných brněnských nezdarů.

Pošramocenou psychiku se fotbalisté Brna snažili vylepšit v reprezentační přestávce. "Prohry v zápasech s množstvím individuálních chyb jsme si rozebrali. Pokud bychom v nich měli pokračovat, tak nemůžeme v zápasech s kvalitními protivníky uspět," řekl kouč, kterého těší, že se uzdravili Keresteš a Slančík. Marodku však rozšířil stoper Kaščák. "Jsem rád, že se zvýší konkurence v sestavě, což by mohlo tým nastartovat k lepším výkonům," řekl Kotal.

Sparta, která je druhá o bod za Plzní, bude v zápase velkým favoritem. "Umocňují to výkony v reprezentaci, kde jsou sparťané klíčovými osobnostmi a vstřelené góly jsou jejich dílem. Což je lákavé pro fanoušky, ale horší pro nás," poznamenal Kotal.

Proto klade důraz na pozornou defenzivu. "Gólové překvapení můžeme čekat od kohokoliv," uvedl kouč, který vyzdvihl nebezpečné kvarteto Krejčí, Lafata, Kadeřábek, Brabec. "Musíme dobře vykrývat prostor a nedovolit soupeři zakončit. Složitější je bránění Lafaty, kterého jsem vedl v Jablonci. Má výborný výběr místa a načasování. Schová se za záda hráče a dokáže v pravý čas analyzovat situaci. Sparta se musí dostat co nejméně do pokutového území," prohlásil Kotal.

Z posledních pěti zápasů v Brně dokázala Zbrojovka porazit Spartu pouze jednou. Před půldruhým rokem v květnu ještě pod vedením kouče Ludevíta Grmely vyhráli Brňané 3:2 a Spartě definitivně uzavřeli cestu k titulu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články