Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Horváth jako asistent na standardky – a Plzeň díky němu získala tři body

Plzeň – Co vlastně bude mít na starosti Pavel Horváth? Tak zněla otázka mnohých fotbalových příznivců, když Plzeň oznámila, že kapitán Viktorie bude pod novým trenérem Koubkem i hrajícím asistentem. A po třech ligových utkáních je hned jasněji – Horváth s týmem nacvičuje standardní situace a jeho práce sklízí ovoce. V souboji s Duklou vlastně i nepřímo. Hráči více improvizují a signál vymysleli sami.

zdroj: ČT4

Kapitán Viktorie vymýšlí různé signály, ze kterých se jeho spoluhráčům daří překvapovat soupeře mnohem častěji. Proti Hradci Králové takto padl i nádherný gól Davida Limberského. Duel s Duklou Praha pak paradoxně rozhodla akce, kterou hráči Plzně vymysleli přímo na hřišti.

Běžela 61. minuta, když si za stavu 1:1 stoupl Václav Procházka k přímému kopu ze 40 metrů a zvažoval, jak rozehraje. Místo toho se rozeběhl do vápna, obrana Dukly jeho pohyb nezachytila a plzeňský stoper hlavou zužitkoval centr Patrika Hrošovského.

"Měli jsme připraveno hodně signálů, ale tohle byla improvizace. Nejprve jsem standardku chtěl kopat sám, ale rozmyslel jsem si to. Viděl jsem, že to na přímou střelu nebude. Tak jsem pobídl Patrika, ať to kopne on, že já jdu do náběhu. A krásně mě našel," popisoval Procházka.

Horváthova pečlivá práce u videa

Paradoxně šlo o jednu z mála standardních situací, která nevzešla z dílny Horvátha, který na útočných signálech usilovně pracuje. Vše začíná u videa, kde Horváth studuje obranný systém soupeře a snaží se najít nedostatky, kterých by šlo využít.

"Pak se nám to snaží předvést na hřišti, co by si představoval, a den před zápasem to cvičíme. Není to jen o těch, co to kopou, ale úkoly má každý hráč. Je třeba to sladit, aby signál vyšel," řekl Procházka. "Dnes jsme těch variant měli připravených hodně a fungovalo to. Měli jsme z toho šance, ale neproměňovali jsme je," dodal.


Koubek: Pavel je velmi vnímavý a kreativní 

Hned v úvodu se po signálu ocitli za obranou dva plzeňští hráči, ale vzájemně si překáželi při zpracování. Pak se dvakrát povedlo stáhnout obranu Dukly na přední tyč a na zadní byl plzeňský hráč zcela volný. Jenže v akrobatické pozici Pilař ani Vaněk nezakončili ideálně.

Při dalším přímém kopu zas Horváthovi fušoval do řemesla David Limberský, který Procházkovi řekl, ať mu míč špičkou nohy vykopne do vzduchu, jak to dělají plážoví fotbalisté.

"Byl to Davidův nápad. Viděli jsme to někde na internetu. Lépe se to pak trefuje, když je zeď blízko. Zkoušeli jsme to na tréninku a Davidovi to padalo. Po tom gólu z voleje do sítě Hradce si na to věřil. Bohužel trefil jednoho hráče do hlavy, jinak to mohla být dobrá šance," popisoval Procházka.

Práci svého asistenta si pochvaluje i trenér Koubek. "Je třeba nastudovat, jak soupeř v obraně řeší standardní situace, a najít cesty, jak to překonat. A na to je Pavel velmi vnímavý a kreativní. Je to plně v jeho dikci a já mu do toho nezasahuji," řekl plzeňský kouč. "Byly z toho šance, jen je škoda, že z toho nepadl i gól. Teď už to nemůžeme opakovat a bude třeba vymyslet něco nového," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy z utkání Viktoria Plzeň - Dukla Praha


Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články