Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Plzeň vyráží za posledním Horváthovým titulem, Slavia za lepšími zítřky

Praha - Do nové sezony vstoupí i další dva giganti českého fotbalu. Jeden relativně nový, ten druhý takříkajíc spící. Viktoria Plzeň má před sebou poslední ročník s kapitánem Pavlem Horváthem na hřišti, zatímco Slavii čeká sezona konsolidace se staronovým trenérem Miroslavem Beránkem. První ligové zápasy by přitom mohly dosti naznačit o tom, jakým směrem mužstva doopravdy zamíří. Zápas Slovácka se Slavií můžete sledovat od 19:45 v přímém přenosu na ČT sport.

Pavel Horváth může pro příští sezonu na Ligu mistrů zapomenout, na Plzeň "zbyl" boj o Evropskou ligu
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Jeden ze dvou základních kamenů plzeňského úspěchu na hřišti, trenér Pavel Vrba, odešel k reprezentaci. Ten druhý, Pavel Horváth, nyní vstupuje do své poslední sezony jako kapitán mužstva. Viktoria tedy nyní má značný důvod k tomu, aby po dvou letech znovu došla za mistrovským titulem.

Plzeň může mít lepší startovní pozici v lize i kvůli tomu, že její soupeř v boji o titul, Sparta, by mohl čelit obtížnějším soupeřům v Lize mistrů. Největším úkolem pro Viktorii však bude udržet se na absolutní špičce v českém fotbale, a potvrdit tak svůj status jednoho z největších tuzemských klubů. 

Otázkou je, zdali jsou plzeňští funkcionáři přesvědčeni o tom, že je k tomu může dovést nynější trenér Dušan Uhrin mladší. Ten sice Viktorii dovedl do osmifinále Evropské ligy a nezklamal ani v domácí soutěži, kde jeho tým i přes značnou unavenost téměř nepřetržitě sbíral body. Ovšem ve vzájemných utkáních se Spartou jím vedené mužstvo třikrát podlehlo, a nejčerstvěji 0:3 v Superpoháru.

Ostatně ani sám trenér Uhrin s přípravou svého mužstva nebyl příliš spokojen, Viktoria v šesti utkáních porazila pouze Most, Domažlice a Sokolov, podlehla s Karabachem Agdam i Lokomotivem Moskva a jen remizovala s průměrným Ingolstadtem z druhé německé Bundesligy. "V herní přípravě jsme sice nepodávali optimální výkony, ale aspoň víme, co máme napravit," myslí si Uhrin. "Liga je dlouhodobá soutěž a já myslím, že jsme na to připraveni," věří trenér.

Pokazit vstup do sezony Plzni bude chtít Příbram. "Je to houževnatý soupeř, viděl jsem osobně dva její zápasy v přípravě. Určitě budou dobře připraveni fyzicky a navíc budou hrát doma. My ale musíme přesvědčit herně a samozřejmě tam chceme vyhrát," říká Uhrin.

A oproti utkání v Superpoháru proti Spartě trenér chystá v jedenáctce Plzně obměnu. Viktorii přitom příští týden čeká úvodní duel 3. předkola Evropské ligy s Petrolulem Ploješť. "Nějaké změny v sestavě určitě budou, ale dopředu neprozradím jaké. Samozřejmě jsem po Superpoháru nebyl spokojený. Věřím, že si hráči sáhnou do svědomí, uvědomí si, že chceme hrát o titul a být v základní skupině Evropské ligy," doufá Uhrin.

Slavia po sezoně hrůzy chce pomalu zpět do horních pater

Sešívaní si prožili patrně nejhorší ligový ročník v samostatné české historii. Slavia si prošla šílenými debakly, turbulentními příchody a odchody hráčů, trenérů a funkcionářů a pro fanoušky na základě zkušeností z předchozích let neexistuje příliš mnoho důvodů k optimismu ani letos.

Přece jen se však mohou spolehnout alespoň na jedno jméno - zkušeného trenéra Miroslava Beránka, pod jehož vedením Slavia zcela zásadně obměnila hráčský kádr, který by letos měla stabilizovat.

"Tým si pořád ještě sedá," hodnotí Beránek svůj kádr. "Je tu spousta hráčů, kteří tuhle soutěž nikdy nehráli. Spousta týmů má mužstvo poskládané dlouhodobě, v přípravě nemusely nic měnit a je to znát. My jsme jeden z týmů, který bude úplně nový. Hned první zápas na Slovácku ale chceme ukázat, že je tu jiná, lepší, kvalitnější Slavie," doufá trenér.

Nejen to, od Beránka si Slavia slibuje, že by ji mohl konečně dovést do horní poloviny tabulky, kde skončila v posledních pěti sezonách pouze dvakrát, a to v obou případech na nevýrazném sedmém místě.

"Vleče se to už delší dobu," přiznává sportovní manažer Karol Kisel. "Taky dřív se tu objevila rozhodnutí, která nebyla úplně šťastná. Teď je tu nová sezona a změny jsou úplně všude. Chceme klub stabilizovat - trenérsky, hráčsky, ekonomicky... Potřebujeme to dát do úplně jiné formy. Poslední rok byl velice nešťastný a nefungovalo nám nic."

Přípravné zápasy Slavie příliš optimismu fanouškům nedodaly, svá utkání sešívaní odehráli prakticky pokaždé proti tuzemským soupeřům z nižších soutěží. A třeba ve čtvrtém přátelském duelu vybouchli se třetiligovými Štěchovicemi. S druholigovou Olomoucí zase v generálce Slavia jen remizovala 1:1.

Nyní Slavii čeká ostrý start na hřišti Slovácka, které loni skončilo na vynikajícím šestém místě. "Na Slovácku nás vždycky čeká těžký zápas. Očekávám velký boj o každý metr na hřišti, čímž se ten zápas bude vyznačovat," myslí si novopečený kapitán Slavie Martin Latka. 

Obměněný Jablonec se Šilhavým se představí v očekávané premiéře

Už v sobotu čeká první ligový zápas Jablonec, který před sezonou výrazně posílil. Ze Šachtaru Doněck přišel záložník Tomáš Hübschman, z Austrie Vídeň se vrátil útočník Tomáš Jun a hned v prvním kole proti Brnu se představí domácím fanouškům. "Považuji za hodně důležité první kolo doma vyhrát, zvlášť v naší situaci, kdy je očekávání veliké," řekl trenér Jablonce Jaroslav Šilhavý.

Ve stejný den také zahájí ligu druhý nováček Hradec Králové. Doma přivítá Teplice, za které by měl poprvé v soutěžním zápase od listopadového zranění kolena nastoupit kanonýr Aidin Mahmutovič. "Nevidím důvod, proč bychom nemohli Teplice porazit. Jim se na jaře tolik nedařilo, my naopak získali hodně bodů, i když v jiné soutěži," řekl trenér Hradce Luboš Prokopec. "Já týmu věřím a rozhodně z Teplic nemáme strach. My se těšíme a věříme, že to zvládneme," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK, fcviktoria.cz, idnes.cz, slavia.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články