Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lavičku těší forma Pulkraba či Zajíce, část týmu je ale podle něj málo vytěžovaná

Trenér fotbalové reprezentace do 21 let Vítězslav Lavička se před klíčovými zápasy kvalifikace mistrovství Evropy s Chorvatskem a Řeckem potýká s malým vytížením některých hráčů a se zraněním opor zejména na křídlech. Naopak chválí formu útočníků Matěje Pulkraba a Tomáše Zajíce.

Vítězslav Lavička
zdroj: ČTK/DPA autor: Jan Woitas

"V minulosti byli v jednadvacítce hráči, kteří hráli důležitou roli i ve svých klubech v lize. Teď tam takových hráčů moc není, což naši situaci komplikuje," připustil manažer týmu Libor Sionko. "Polovina kádru změnila působiště. Posunuli se z druhé ligy směrem do ligy nebo do lepších týmů, ale zase mají těžší pozici," dodal.

Největší trable má tým na krajích hřiště, kde jsou zraněné opory Václav Černý a Ondřej Mihálik. Šanci tak poprvé dostává Denis Granečný z Ostravy. "Křídla nám vypadla, tohle bude jeden z důležitých bodů, abychom to vyřešili," řekl Lavička. Šanci dal i italskému legionáři Romanu Mackovi.

Lavička: Sáček ve Spartě tolik prostoru nedostává, naopak Kulhánek využil šanci

"Romana jsem měl možnost poznat v minulém cyklu. Od léta působí v Cremonese, jdou o něm dobré reference, ale i u něj by to chtělo větší herní vytížení. Ale může do týmu přenést svou zkušenost z hodně konkurenčního prostředí," věří Lavička. "Podobný případ je Michal Sáček, který teď ve Spartě tolik prostoru nedostává. Naopak nás těší, že Jiří Kulhánek svou šanci ve Spartě využil," hodnotil reprezentační kouč.

Radost mu dělají útočníci. Zajíc patří se sedmi brankami mezi nejlepší ligové střelce a Pulkrab dal na jaře v posledních třech zápasech čtyři góly. "Oba útočníci se ukazují v dobrém světle, nejen góly, ale i herně. Podle toho, co jsem viděl a mluvil s jejich trenéry, tak udělali progres. Radost máme ale i z (stopera Teplic) Alexe Krále, který k výkonům přidal i gól," dodal Lavička.

Češi jsou v kvalifikační skupině třetí se ztrátou šesti bodů na vedoucí Chorvatsko i druhé Řecko. Nutně tak nyní potřebují oba soky porazit, aby se udrželi v boji o postup. "Ta dvě utkání hodně napoví o našich šancích směrem k postupu," řekl Sionko. Ten musel během zimy řešit, jak nahradí jednoho z asistentů trenéra Josefa Pešiceho, který v prosinci zemřel.

Opustil nás Pešice, budeme hrát i pro něj, říká Sionko 

"Za ty čtyři měsíce se odehrály pozitivní i negativní věci. Opustil nás Pepa Pešice, který naposledy sledoval právě Chorvatsko, takže kluci budou těžit z jeho poznatků. Budeme hrát i pro něj," prohlásil Sionko. "Povedlo se nám na jeho pozici angažovat Martina Svědíka, bude pozorovatelem," řekl k příchodu současného kouče Jihlavy.

Jednadvacítka řešila i možné posílení o Patrika Schicka a Jakuba Jankta, které si ale nakonec nechal v kádru trenér A-týmu Karel Jarolím pro turnaj v Číně. "Mezi trenéry byla diskuse, ale i vzhledem ke stabilizaci pro Ligu národů a vzhledem k tomu, že na levou zálohu je v podstatě jen Jankto, jsme se rozhodli si je ponechat," vysvětlil manažer A-týmu Jaromír Šeterle. "Bohužel nejsme v situaci, že bychom mohli hráče uvolnit. I vzhledem k tomu, že Patrik Schick teď v poslední době s námi nebyl, jsme se rozhodli, že pojede s námi," dodal Jarolím.

Nominace fotbalové reprezentace do 21 let na kvalifikaci o ME s Chorvatskem (23. března v Karviné) a v Řecku (27. března v Xanti):

Brankáři: Jindřich Staněk (České Budějovice), Vojtěch Vorel (Sparta Praha), Jan Stejskal (Olympia Praha)

Obránci: Karel Knejzlík (Liberec), Alex Král (Teplice), David Lischka (Jablonec), Michal Surzyn (Olomouc), Ladislav Takács (Mladá Boleslav), Tomáš Wiesner (Liberec)

Záložníci: Miloš Kratochvíl (Brno), Jiří Kulhánek (Sparta Praha), Denis Granečný (Ostrava), Roman Macek (Cremonese), Michal Sáček (Sparta Praha), Daniel Trubač (Teplice)

Útočníci: Matěj Pulkrab (Liberec), Tomáš Ladra (Mladá Boleslav), Tomáš Zajíc (Slovácko)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články