Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Dvě premiérové reprezentační trefy přinesly výhru. Češi v přípravě zdolali Island

Katarské dobrodružství začalo pro české fotbalisty vítězstvím. V prvním ze dvou přátelských duelů hraných v Dauhá zdolali jistého účastníka mistrovství světa 2018 Island 2:1. O góly národního týmu se postarali Tomáš Souček a Jan Sýkora, pro které to byla zároveň premiérová trefa v reprezentaci. Regulérní zásah Michaela Krmenčíka navíc nebyl uznán.

Radost českých fotbalistů po gólu v síti Islandu
zdroj: FAČR autor: Štěpán Černý

Výsledek 2:1 se pro souboje českých fotbalistů s Islandem stávají už tradicí. Skončily tak poslední dva vzájemné duely v kvalifikaci mistrovství Evropy a jinak tomu nebylo ani během přípravného turnaje v Kataru.

Tradiční výsledek ale měl tentokrát v českém výběru netradiční střelce. Jako první se před pouhými 150 diváky prosadil v devatenácté minutě Tomáš Souček. Češi skvěle použili jednu z hlavních zbraní Islandu, dlouhý aut, na který si vytáhlý záložník šikovně naběhl do vápna, předskočil jednoho z obránců a zamířil přesně k tyči.

Souček, jeden z šesti hráčů v základu, kteří nenaskočili od první minuty v posledním duelu kvalifikace mistrovství světa proti San Marinu, se tak mohl se spoluhráči u rohového praporku radovat z premiérové trefy v reprezentačním dresu. "Co jsem v reprezentaci, tak jsem měl skoro v každém zápase šanci, byla tam tyč a břevno, tak jsem rád, že jsem to konečně protrhnul. Snad budou góly přibývat," řekl po zápase.

V tomto úspěchu navíc nebyl sám. Stejný počin se povedl v druhé části střídajícímu Janu Sýkorovi. Další ze záložníků Slavie si krátce po příchodu na hřiště na penaltě počkal na zpětnou hlavičku Filipa Nováka, po níž v pětašedesáté minutě propálil vše, co mu stálo v cestě.

"Jsem za gól rád, zvláště když nakonec byl vítězný. Už když míč letěl na Filipa (Nováka), tak jsem si říkal, že by to mohl sklepnout leda tam, kam to nakonec letělo. Tak jsem si počkal, zatímco ostatní to strhlo k míči a já vyplaval sám. Pak už to bylo o tom jen trefit míč, a to se povedlo," popsal.

Island, který na rozdíl od Čechů nechal několik opor v čele s Gylfi Sigurdssonem pouze na lavičce a na jeho hře to bylo hodně znát, dokázal jen snížit po nedomluvě při bránění mezi Jakubem Brabcem a Tomášem Vaclíkem, z čehož profitoval hlavou Kjartan Finnbogason. 

"Škoda, že jsme neuhlídali tu jednu situaci, kdy šlo zabránit centru. Každé takové vítězství je ale povzbuzením do další práce. Výkon to byl slušný až na pár drobností, kdy jsme to soupeři usnadňovali chybnou rozehrávkou. První poločas předčil ten druhý," zhodnotil po duelu kouč Karel Jarolím.

Start zápasu přitom patřil právě Seveřanům, kteří si hned během první čtvrt hodiny třikrát nebezpečně zahrozili. Už ve druhé minutě z bezprostřední blízkosti napálil tyč Vidar Kjartansson a solidní parametry měly také střely Ari Freyr Skúlasona a Finnbogasona.

Češi se po nevýrazném startu probrali trochu šťastnou trefou Krmenčíka, jenž vložil šikovně nohu do tečované střely Jana Kopice, jenže sudí kanonýrovi Plzně nesprávně odmávali ofsajdové postavení.

Národní celek to však dlouho netrápilo, jelikož se následně prosadil Souček a Jarolímova družina poté zápas na delší čas začala kontrolovat. Pozvolnou kombinací Island na dlouhé minuty pouštěla za půlku jen sporadicky.

Až v závěru první pětačtyřicetiminutovky Seveřané znovu zahrozili. Po gólu zejména volal průnik aktivního Finnbogasona, který si obhodil i Vaclíka, jenže následně špatně srovnal krok a nedůrazný pokus do odkryté branky zastavil včas Brabec.

Po změně stran to byli znovu zejména Češi, kdo byl více na míči a kontroloval hru. Islanďané působili hodně pasivně, což umocnila druhá branka Sýkory.

Vyšší tempo do střetnutí vneslo až snížení Finnbogasona, po kterém se Seveřané začali tlačit za vyrovnáním. A neměli k němu daleko. Vaclík ale Kjartanssona, který se deset minut před koncem zjevil přímo před ním, skvěle vychytal.

Češi si poté už vítězství pohlídali a mohli se radovat z cenného skalpu účastníka blížícího se šampionátu. Island navíc inkasoval více než gól po jedenácti zápasech a téměř přesně po roce. "Vyhrálo se nad týmem, který postoupil na mistrovství světa. Máme z toho dobrý pocit. Chtěli jsme si něco vyzkoušet, povedlo se. Ale zase to nesmíme přeceňovat, byl to přátelský zápas," dodal Novák, autor dvou gólových asistencí.

ČR - Island 2:1 (1:0)

Branky: 19. Souček, 65. Sýkora - 77. K. Finnbogason. Rozhodčí: Kuvarí - Makalá, Šamarí (všichni Katar). ŽK: Souček - Árnason, Ingason. Diváci: 150.

ČR: Vaclík - Čelůstka, Brabec, Suchý, Novák - Souček - Kopic (62. Sýkora), Hušbauer (62. Frýdek), Barák (87. Hrubý), Jankto (87. Falta) - Krmenčík (46. Šural). Trenér: Jarolím.

Island: Runarsson - Hermannsson, Ingason, Árnason (46. E. Bjarnason), Magnússon (46. Sigurjonsson) - Gudmundsson (46. Gíslason), O. Skúlason (83. Johanesson), B. Bjarnason (60. Traustason), A. Skúlason - Kjartansson, K. Finnbogason (86. A. Finnbogason). Trenér: Hallgrímsson.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články