Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Čeští fotbalisté se na Ligu národů naladí příští rok i v Číně

Česká fotbalová reprezentace se v březnu příštího roku zúčastní turnaje v čínském Nan-ningu. Na China Cupu budou startovat také domácí tým, Wales a Uruguay. Češi tak budou mít možnost prověřit svou sehranost před podzimní Ligou národů. Mimo to by je měly dle dřívějšího vyjádření realizačního týmu čekat také alespoň dva přípravné zápasy.

zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"Turnaj zapadá do reprezentačního termínu FIFA, což znamená, že všechny týmy mohou získat množství bodů do žebříčku, takže postaví co nejsilnější výběry," uvedl sportovní ředitel čínské asociace Čchi Ťün.

"Je to zřejmě poslední možnost, jak vyrazit na podobné dvojutkání takhle daleko v zahraničí. Až odstartuje Liga národů, tak se takhle daleko nedostaneme. Je to investice do budoucna, aby hráči poznali i herní styl týmů mimo Evropu. Není to o financích, spíše cílíme na to, aby to hráčům přineslo cenné zkušenosti, které pak v budoucnu budeme moci zužitkovat v Lize národů a kvalifikaci," řekl generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Pro domácí reprezentaci vedenou slavným italským koučem Marcellem Lippim bude turnaj hraný od 19. do 27. března součástí přípravy na mistrovství Asie, které budou hostit začátkem roku 2019 Spojené arabské emiráty.

"China Cup umožní našemu národnímu týmu další konfrontaci s předními zahraničními celky a fanoušci budou mít příležitost užít si špičkový fotbal na domácí půdě," prohlásil Ťün.

Uruguay si startem na turnaji zpestří přípravu na mistrovství světa v Rusku. Ostatní účastníci se na šampionát v příštím roce neprobojovali.

Program turnaje zatím není znám. S čínskou reprezentací se čeští fotbalisté dosud neutkali. S Uruguayí hráli v éře samostatné republiky dvakrát v roce 1997 na Poháru FIFA, kde jí podlehli ve skupině a pak ji zdolali v souboji o třetí místo. S Walesem se střetli naposledy před deseti lety (0:0), ve třech dosavadních duelech s ním neprohráli.

Ilustrační foto

"Zatím není jisté, kdy se bude losovat. Určitě je lákadlem Uruguay, kterou bychom si normálně museli přivést jako soupeře pro přípravu, což by bylo finančně nákladné. Takže ta by byla trhákem," dodal Řepka.

China Cup se uskuteční podruhé. První ročník letos v lednu vyhráli fotbalisté Chile, kteří porazili ve finále Island 1:0. V utkání o třetí místo vyhrála Čína nad Chorvatskem na penalty.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články