Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Češky smetly Slovinsko, Němky senzačně prohrály s Islandem

Obrovské překvapení dokonaly fotbalistky Islandu, které v kvalifikaci na mistrovství světa vybojovaly vítězství na půdě Německa 3:2. Severské fotbalistky se tak před pondělním utkáním na české půdě vyhouply do čela skupiny 4 o vzájemný zápas před Němky. Na třetím místě jsou české reprezentantky, které pohodlně přejely Slovinsko na jeho půdě 4:0. Dvakrát se trefila Divišová, další branky po změně stran přidaly Kožárová a Voňková.

Radost islandských fotbalistek
zdroj: imago sportfotodienst autor: Mirko Kappes

Češky po výhře nad Faerskými ostrovy a porážce s Německem potřebovaly ve Slovinku uspět, aby se udržely v boji o první dvě příčky. Nyní jim v tabulce patří dokonce vedoucí pozice o skóre před Islandem a Německem. Svěřenkyně trenéra Karla Rady v Domžale domácí celek jasně přehrály. Slovinkám nedovolily ani jednou vystřelit na branku a samy měly 20 střeleckých pokusů. Kromě čtyř gólů trefily také brankovou konstrukci.

Pro úřadující olympijské vítězky z Německa, dvojnásobné mistryně světa a osminásobné evropské šampionky to proti Islandu byla první porážka v kvalifikaci MS po 19 letech a sérii 26 vítězství.

Island se nečekanou výhrou dostal do čela páté skupiny o skóre před Němky, navíc má zápas k dobru. Na německý tým se dnes mohou bodově dotáhnou české fotbalistky, pokud v Domžale porazí domácí Slovinsko.

Reprezentantky Islandu jakoby se inspirovaly u svých mužských kolegů, kteří nedávno vybojovali premiérový postup na mistrovství světa. Zato německé fotbalistky zažily letos další velké zklamání. V červenci vypadly svěřenkyně trenérky Steffi Jonesové ve čtvrtfinále evropského šampionátu a poprvé po 30 letech se nedostaly mezi nejlepší kvarteto.

České reprezentantky před měsícem s Němkami prohrály 0:1 smolným vlastním gólem. Na MS v roce 2019 ve Francii postoupí přímo jen vítěz skupiny, nejlepší čtyři týmy z druhých míst absolvují baráž.

Slovinsko - ČR 0:4 (0:2)

Branky: 9. a 32. Divišová, 72. Kožárová, 76. Voňková.

Sestava ČR: Votíková - Vyštejnová, J. Sedláčková, Bertholdová, Bartoňová - Svitková, Krejčiříková (42. Cahynová) - Divišová, Nepokojová (64. Chlastáková) - Kožárová, Voňková (80. Szewieczková). Trenér: K. Rada.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články