Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Sionko: Prioritou Lvíčat je postup na ME, olympiáda by byla třešničkou na dortu

Praha - Česká jednadvacítka vstoupila do kvalifikace na evropský šampionát pouze remízou proti Bělorusku. Dva ztracené body mohou v dalších bojích o postup reprezentaci chybět. Podle manažera českého výběru Libora Sionka sehrála roli řada aspektů, projevila se nervozita nováčků a ukázala se nesehranost mladého týmu. Hráči se v jednadvacítce dostávají do odlišných rolí, než v jakých fungují ve svých týmech, a sestavení nového výběru není snadné. Hlavním cílem Lvíčat zůstává postup na mistrovství Evropy, účast na olympiádě by Sionko považoval za bonus. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sionko: Doufám, že zápas s Bělorusy zůstane jen drobnou kaňkou

Cílem reprezentačního týmu do jednavaceti lety bylo zahájit kvalifikaci tříbodovým ziskem. Tým měl podle Sionka na víc, roli ale sehrála nervozita nováčků. "Utkání z naší strany bylo rozpačité. A musím přiznat, že jsme čekali od našich svěřenců lepší výkon. Bylo znát hodně nervozity od kluků, kteří nastoupili za jednadvacítku nově a přenesli to na hříště. Musíme přiznat že ten ostrý start se nám úplně nevydařil, měli jsme uhrát tři body," řekl Sionko. 

Pod vedením trenéra Vítězslava Lavičky vzniká téměř nová reprezentační jednadvacítka. Hráči ale neměli před kvalifikací mnoho možností si společně zatrénovat či se postavit do utkání, a to se projevilo i v utkání s Běloruskem. "Nesehranost je jedna z hlavních věcí, s kterou se potýkáme, protože ten tým je úplně nový. Spousta kluků se teprve poznává. Na srazu nemáte tolik prostoru, aby se sehráli. Musíme využít to minimum času, které máme," vysvětlil manažer české jednadvacítky.

Podle Sionka se v tak mladém a nově sestaveném kádru těžko vytváří role lídra, na kterou hráči nejsou ve svých klubech zvyklí. Přesto už se tahouni v týmu pomalu profilují. "Nabízí se jména Černý, Takács, Matějů. To jsou kluci, kteří byli už v předešlé jednadvacítce. Myslím si, že další utkání nám ukážou, který z těch kluků to bude moci vyburcovat, zařvat si na tom hřišti a stát se lídrem," popsal Sionko. 

Při sestavování mladého týmu na jednotlivá utkání jednadvacítka respektuje požadavky áčkové reprezentace a trenéra Karla Jarolíma. To se týká především Patrika Schicka a Jakuba Jankta, kteří nastupují v obou výběrech. "Pro nás to jsou nesmírně důlěžití hráči. Ale stále je pro ně prioritou áčko. Pokud budeme mít tu možnost je využít, tak k tomu určitě sáhneme. Ale to je teď na diskuzi mezi námi jako jednadvacítkou a áčkem. Pokud tihle hráči patří do kádru áčka a trenér Jarolím si je bude přát využít, tak to musíme respektovat," shrnul bývalý reprezentant. 

Podle manažera jednadvacítky musí český fotbal počkat, až "dozraje" právě současná mladá generace. Často ale není jednoduché kádr lvíčat sestavit a před trenérem stojí náročný úkol. "Musíme počkat. Teď vidíme, že v té dospělé úrovni nám trochu ujíždí vlak. My se musíme odrazit a ty talenotvané kluky najít. Když děláte nominaci, tak je těžké to vyvážit. Vezmu toho kvalitnějšího, který v áčku neodehraje tolik utkání, anebo vemu toho rozehraného z druhé ligy. Takže tam je to nesmírně těžké vybírat," popsal Sionko systém při výběru hráčů. 

Václav Černý a Patrik Schick
zdroj: ČTK/AP

Mladí fotbalisté ale v prvoligových českých klubech nedostávají tolik prostoru. Špičkové týmy čím dál častěji volí variantu zkušenějšího hráče ze zahraničí. Sionko tvrdí, že to je ale logický vývoj. "Není to případ jen Sparty, ale je to pochopitelný trend. Pokud chci vyhrát ligu, mít kvalitní celek, tak se musím poohlížet také do zahraničí. A pokud Sparta, Slavia má takové možnosti, tak to využívají. Plzeň malinko víc kouká po českých a slovenských hráčích. Dneska je těžké najít velmi kvalitního hráče v české lize, který by okamžitě zapadl do Sparty, Slavie a byl lídrem," popsal Sionko situaci. 

Lvíčata stojí nejen před kvalifikací na evropský šampionát, pokukují také po olympijských hrách. Prioritou číslo jedna je ale nyní právě mistrovství Evropy, účast na olympiádě by Sionko považoval za případný bonus. "To je taková třešnička na dortu. Já si samozřejmě přeju, abychom se kvalifikovali na mistrovství Evropy v Itálii, to je ten první cíl. Pokud by se to podařilo, tak uspět v itálii a pak už je ta odměna v podobě olympiády. Ale ten hlavní cíl, za tím bude ještě dlouhá cesta a bude to těžké," dodal na závěr manažer české jednadvacítky. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články