Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Mí kluci na áčko mají, věří kouč Suchopárek úspěšné devatenáctce

Praha - Nyní devatenáctka, za pár let seniorská reprezentace? A proč ne, říká Jan Suchopárek. Trenér mladíků, kteří jako první ročník za posledních šest let postoupili mezi osm nejlepších týmů Evropy, je přesvědčen, že řada jeho svěřenců má na to, aby se do áčka propracovala. Ví však, že to nebude nic lehkého. "Bude záležet hlavně na nich, jak se poperou s konkurencí a budou na sobě pracovat," řekl držitel stříbra z ME 1996.

Česká devatenáctka
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

"Jsou tam už opravdoví profesionálové, kteří dokážou vyhodnocovat své nedostatky. Jsou to sice všechno ještě mladí kluci, ale věřím, že své neduhy dokážou odstranit a stanou se z nich skvělí hráči," řekl Suchopárek.

Jeho výběr nejprve v první fázi kvalifikace Eura postoupil spolu s Francií na úkor Slovinska a Estonska. V březnu pak zvládl elitní fázi a v domácím prostředí v Uherském Hradišti a Zlíně postoupil přes Rakousko, Maďarsko a Skotsko na závěrečný turnaj do Gruzie. "Jsem rád, že se nám povedlo uspět, i když to bylo kolikrát s velkou dávkou štěstí," připustil.

Klíčové bylo, že týmu velmi dobře fungovala defenziva v čele s brankářem Martinem Jedličkou a stopery Matějem Chalušem a Alexem Králem. Tým ve třech kvalifikačních zápasech inkasoval jediný gól. "Soupeřům jsme dovolili nejméně střel. To značí dobrou práci celého týmu. Na tom se dá stavět a cítím, že jsme se vydali správným směrem," řekl Suchopárek.

Sám už má na kontě řadu úspěchů. Jako trenér pak pomáhal Luboši Kozlovi pozvednout pražskou Duklu, vedl mládež na Kladně a také byl jako asistent u postupu jednadvacítky do semifinále ME v roce 2011. Nyní je po Michalu Bílkovi, Miroslavu Soukupovi a Jaroslavu Hřebíkovi dalším trenérem, který dovedl českou devatenáctku přes kvalifikaci na šampionát.

Z hráčů se v devatenáctce snaží hlavně dostávat nešvary a vytvářet dobrou atmosféru v týmu. K tomu mu pomáhají mimo jiné i další dva vicemistři Evropy Radek Bejbl jako patron týmu a Michal Horňák jako asistent.

"Radek s Michalem to klukům rovnou ukážou na hřišti, protože se do tréninku aktivně zapojují. To je velký přínos. Já na tom chtěl i atmosféru v týmu postavit, a to se daří. My navíc nemáme problém se převtělit v devatenáctileté kluky a udělat si s nimi srandu a jít do bláznivých věcí, které k tomu patří," prohlásil Suchopárek.

Už 13. dubna se dozví soupeře pro základní skupinu červencového šampionátu. Z možností Gruzie, Nizozemsko, Německo, Anglie, Bulharsko, Švédsko a Portugalsko si však nevybírá.

Česká reprezentace do devatenácti let
zdroj: ISIFA

"Přání nemáme. Byl jsem u jednadvacítky, kde jsme měli ve skupině Španělsko, Anglii a Ukrajinu, což neslibovalo nic lehkého, a přesto jsme postoupili do semifinále. V této kategorii se to těžko odhaduje. Nemám vysněného soupeře. Samozřejmě hráčům obešlu tipovačku, abychom z toho udělali soutěž, ale to je tak všechno," řekl Suchopárek.

"Myslet si, že Bulhaři budou jednodušší než třeba Anglie, to se říct nedá, protože Bulhaři porazili Francii na domácí půdě a my víme, že byla Francie na podzim vynikající. Podle mě nebudou na turnaji outsideři a bude záležet na detailech a štěstí. My se připravíme dobře a odvedeme tam maximum. Když to bude stačit na postup ze skupiny dál, tak tím lépe," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články