Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Sivok: Pamatuji si San Marino za Brücknera. Měl jsem z toho noční můru

Serravalle (San Marino) – Velice upřímný byl po vítězném zápase 6:0 v San Marinu kapitán Tomáš Sivok. Před zápasem byl natolik nervózní, že při tradičním předzápasovém zdřímnutí nedokázal usnout. Strach měl z toho, že by soupeř mohl potrápit reprezentaci podobně jako před deseti lety ještě za trenéra Brücknera. A také proto, že se národní tým trápí směrem dopředu.

Radující se čeští reprezentanti
zdroj: ČTK/FAČR autor: Jan Tauber

Sivokovi se před zápasem proti San Marinu neustále vracel zápas v kvalifikaci o Euro 2008. Češi tehdy pod vedením Karla Brücknera dlouho vedli 1:0, ale měli problém přidat i druhou trefu.

"Pamatuju si, když jsme tady za trenéra Brücknera měli velké problémy a dávali jsme góly až v druhé půli. Já jsem z toho měl trochu noční můru, odpoledne jsem už nespal," popisoval Sivok.

Kapitánovu nejistotu podpořila i nepříliš dobrá střelecká bilance. "Bál jsem se toho, protože neumíme moc dávat góly. Koukali jsme na zápas s Norskem, a to proti San Marinu rozhodlo až v 77. minutě, takže dostat se tam proti nim nebylo lehké. Nám se to podařilo brzo, pak jsme přidali druhý a třetí gól a pak už se nám hrálo lehce," těšilo Sivoka.

Kdyby to bylo 1:0, všichni by nás kritizovali, uvědomuje si Sivok

Český kapitán i díky bohatým zkušenostem věděl, že v očích veřejnosti v zápase svým způsobem nešlo vyhrát, i kdyby reprezentace rozdrtila soupeře jakýmkoliv způsobem. "Teď všichni řeknou, že jsme splnili povinnost. Kdyby to ale bylo jen 1:0, tak by nás všichni kritizovali. Takže pro nás výborné," uvědomuje si Sivok.

Podle Sivoka ale San Marino nepodalo stoprocentní výkon. "Nedokážu posoudit, jestli soupeř hrál maximum, ale co jsme viděli z videí proti Norsku nebo Severnímu Irsku, tak byli lepší než dnes," soudí Sivok.

Ke stoprocentní koncentraci přispěla i dobrá mentální příprava trenéra Jarolíma. "Trenér nás pořád udržoval pod tlakem. Ale to je dobře. Kdybychom sem přijeli jako na dovolenou, tak by se mohlo stát neštěstí. Jsem rád, že kluci měli chuť a zvládli jsme to takovým rozdílem," prohlásil třiatřicetiletý stoper Bursasporu.

Jak kapitán, tak trenér povolili až v poločase, kdy Češi vedli 5:0. "O poločase jsem na trenérovi viděl, že se mu ulevilo. Přišel, zasmál se a říkal, že kdyby byl takový zápas pokaždé, tak by to bylo skvělé. Nabádal nás, ať jsme obezřetní a ať si to užijeme, protože se málokdy stává, aby byl po půli takový výsledek," popsal Sivok Jarolímovy pokyny.

"Takovéto zápasy jsou takové, jaké si je uděláte. A my jsme k tomu dneska přistoupili výborně a za tu první půli jsme si zasloužili vyhrát," myslí si Sivok. "Druhá půle už byla těžká psychicky, protože hodně vedete a hlavně se nechcete zranit, takže do soubojů už nechodíte naplno. Také si hlídáte, abyste nedostal zbytečnou žlutou kartu. Výsledek je i tak pro nás krásný."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články