Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Povinná demolice. Češi splnili úkol a smetli San Marino šesti góly

Serravalle (San Marino) – Chvíli to trvalo, ale nakonec česká reprezentace dokázala překonat svůj rekord už v prvním poločase. Ještě nikdy se jí v samostatné historii nepodařilo vstřelit tolik branek za úvodních pětačtyřicet minut – a už po první půli tak v San Marinu vedla 5:0. Rozhodla o tom devítiminutová smršť, během které Češi vstřelili čtyři góly a Antonín Barák si přitom připsal dva góly a asistenci. Jarolímův tým nakonec zvítězil 6:0.

Radost Antonína Baráka a spoluhráčů z reprezentace
zdroj: ČTK/FAČR autor: Jan Tauber

K senzaci mohlo být blízko na začátku druhé půle. Jakub Brabec podcenil souboj na kraji hřiště a Tommaso Zafferani upaloval až před Vaclíka. Brankář Basileje ale pravého záložníka San Marina v souboji jeden na jednoho vychytal.

I pouhý čtvrtý gól v pětadvaceti zápasech by byl pro San Marino obrovským dílčím vítězstvím. Za svou celou reprezentační historii Sanmariňané zvítězili jen v jednom přátelském zápase a nedalo se čekat, že zápas s Českou republikou skončí jinak než jasnou prohrou.

Tato jediná velká šance domácích protrhla jinak zcela monotónní obraz zápasu. Češi vytrvale kombinovali na polovině soupeře a hledali skulinky v obraně domácích. Jakmile se Jarolímovi svěřenci dostali na dostřel brány, všichni hráči San Marina se nasáčkovali do vlastního vápna a úporně bránili – tak, jak jim to téměř pro každý zápas ordinuje trenér Pierangelo Manzaroli.

České reprezentaci chvíli trvalo, než se způsobu hry přizpůsobila. Když se jí to ale povedlo, započala uragán, během kterého soupeře smetla čtyřmi góly a rozhodla o své jednoznačné výhře. Nejdříve se po krásné sérii narážeček na pomezí vápna prosadil Barák. Záložníka Slavie trefa nabudila a jen chvíli poté vyvezl míč až k vápnu po ztrátě soupeře ve středu hřiště, přenechal Daridovi a ten se pravačkou zpoza šestnáctky nemýlil.

A o tři minuty později byl Barák i u třetí české trefy. Sivok z poloviny hřiště nakopl míč do vápna na Krejčího, ten zády k bráně sklepl na Baráka a slávista propálil gólmana Simonciniho. Barák se nepřímo podílel i na čtvrté české brance – tlakem na domácí defenzivní hráče je přinutil k teči po Janktově přízemním centru. Míč se tak dostal až ke Gebre Selassiemu a ten ve skluzu opět zvýšil.

Češi pak ubrali z tempa – ještě do šatny přidal pátou branku Michael Krmenčík, když se po dalším centru Jankta z levé strany prosadil v osobním souboji a zakončil přesně. V druhém poločase už jen upravoval na konečných 6:0 z penalty Vladimír Darida. Záložník Herthy přitom nebyl daleko od toho, aby si připsal celkem čtyři branky, dvakrát ale jeho střely skončily jen na tyči. Jednou po technickém obstřelu z přímého kopu a poté po střele zpoza vápna.

Až téměř přátelský charakter utkání podtrhlo skandování "San Marino", které vyvolala skupinka domácích dětských diváků a postupně se k ní přidali jak všichni domácí, tak i čeští fanoušci.

I přes drobné nedostatky se tak česká reprezentace může radovat ze zcela přesvědčivé výhry, dobrého předvedeného výkonu a zejména tří bodů. Výhra Čechy posunula na třetí místo před Ázerbájdžán, který doma padl s Německem. Druzí po polovině kvalifikace o dva body zůstávají Severní Irové, kteří zvládli doma porazit Norsko 2:0.

San Marino - ČR 0:6 (0:5)

Branky: 17. a 24. Barák, 19. a 77. z pen. Darida, 26. Gebre Selassie, 43. Krmenčík. Rozhodčí: Tohver - Reinvald, Klaasen (všichni Est.). ŽK: M. Vitaioli, Palazzi, D. Simoncini, Mazza (všichni San Marina).

San Marino: A. Simoncini - Palazzi, Cesarini, D. Simoncini, F. Vitaioli, Rinaldi (62. Tomassini) - Zafferani, Cervellini (90. Battistini), Domeniconi, M. Vitaioli - Stefanelli (84. Mazza). Trenér: Manzaroli.
ČR: Vaclík - Gebre Selassie, Sivok, Brabec, Novák - Darida - Krejčí, Dočkal, Barák (75. Hořava), Jankto (67. Zmrhal) - Krmenčík (67. Škoda). Trenér: Jarolím. 

Karel Jarolím (trenér ČR): "Jsem spokojený, protože v takovém zápase jsme mohli jen ztratit. Jsem rád, že jsme nepřipustili drama a rozhodli jsme už v první půli. Byli jsme hladoví po tom střílet góly, kluci se dobře pohybovali, to byl hlavní důvod výhry. Ve druhé půli už bylo méně kolmých přihrávek, více jsme to obehrávali, proto nebylo tolik šancí. Splnili jsme to, co se čekalo. Je o co hrát, ale teď nás čeká nesmírně důležité utkání v Norsku." 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články