Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Bosák je před klíčovým zápasem optimista. Norům ujel vlak, soudí

Praha - Česká reprezentace do bojů o mistrovství světa nevstoupila dobře. Stejně jako ona je v kvalifikaci bez gólu jen Kypr, národní tým si zatím připsal jen dva body. Jaromír Bosák přesto věří, že Jarolímův výběr nelichotivou bilanci dokáže vylepšit. I proto, že výkonnost Norska zažila v posledních letech velký sestup. Jaromír Bosák byl hostem nového dílu Fotbal Fokus podcastu, všechny předchozí díly si můžete poslechnout zde.

"Jsem v tomto případě opravdu optimista, každá série jednou končí," věří Jaromír Bosák. "Předpokládám, že se fotbalový fanoušek gólové radosti konečně dočká. I když si Češi moc šancí nevypracovali, byly tam tutovky, jen je potřeba zachovat chladnější hlavu. Hranice mezi úspěchem a neúspěchem je strašidelně tenká," soudí.

Podle komentátora České televize hraje roli v jeho pozitivním naladění také fakt, že norská reprezentace v posledních letech zdaleka nepodává takové výkony jako dřív. "Norsko není žádný zázračný soupeř. To sice nebyl ani Ázerbájdžán, ale poslední roky se Norové opravdu trápí a jak se mezi fotbalisty říká, je to slušný tým na chycení," myslí si Bosák.

Z Norů podle něj strach nejde i přesto, že mnozí hráči mají za sebou angažmá v elitních klubech a dnes působí v Anglii či Německu. "Málokdo z nich ale kope v kvalitních týmech a jsou tam lídry. Z toho můžu vytáhnout maximálně kluky, kteří hrají v Herthě Berlín. Joshua King hraje v Bournemouthu, ale mít strach z útočníka, který dal za sezonu dva góly? Kde to jsme? Při nejlepší vůli to pro mě není žádná evropská třída, a takhle on to má už v posledních letech stabilně," říká Bosák.

Anglické kluby mají tradiční vazby na skandinávské prostředí, odkud braly spoustu svých hvězd zvláště v 90. letech - za všechny například legendy Manchesteru United Ole Gunnara Solksjaera či dánského gólmana Petera Schmeichela. "Angličané je rádi skautují, protože anglicky tam umí každý poslední metař, tam se to učí od školky, s aklimatizací nemají žádné problémy," vysvětluje Bosák.

Jaromír Bosák
zdroj: ČT24 autor: Jan Langer

Jenže rozdíl mezi tehdejší a dnešní praxí je v tom, že kluby jsou nuceny sbírat talenty v útlém věku a ve velkém jsou to právě i Norové, kteří před osmnáctými narozeninami míří do Anglie. "Norové doplácejí na to, že jsou takovou zásobárnou pro silné kluby z Premier League. Fotbalové kvalitě ale tento trend moc nenapomáhá," je přesvědčen Bosák.

"Podíváte na jejich životopisy a vidíte: Manchester United, Manchester City nebo Arsenal - 0 zápasů. Všechno mezi tím hostování a poté návrat do Norska, což kariéře nepomůže," líčí komentátor ČT sport.

Talent přitom norskému fotbalu nechybí. "Norům se ale nepodařilo transformovat tu generaci, která byla velmi úspěšná v jednadvacítce. Před třemi lety byli v semifinále na malém Euru a prohráli se Španělskem a ten kádr měli velmi slušný," upozorňuje Bosák.

"Značná část těch hráčů je dnes i v seniorském výběru, ale nikam se moc neposunuli. Je to dáno nejspíš tím, jaký fotbal se hraje v Norsku a jaký fotbal je od nich vyžadován i v seniorské kategorii a myslím si, že Norům prostě ujel vlak," odhaduje.

Podobně by na tom podle Bosáka mohla být i česká reprezentace, pokud nezabuduje své nadějné hráče z minulé i nynější jednadvacítky do seniorského kádru. "Kluci jako Patrik Schick, Čermák, Černý, Jankto, to jsou všechno hráči, kteří budou mít za chviličku na to, aby hráli v áčku," říká komentátor ČT sport. 

"Teď jde o to, jestli bude čas jim dát šanci, nebo jestli se budou honit body za každou cenu. A v tu chvíli na mladé prostě nevsadíte. Osobně bych byl pro to, aby se v kádru a poté i v sestavě objevovali, protože mají perspektivu," věří Bosák.

Mnozí mladí hráči ještě příležitost nedostali, Bosák si ale nemyslí, že je to jen tím, že by je nyní trenér reprezentace Karel Jarolím nepovolával. "Myslím si, že Karel Jarolím trochu doplácí na to, že někteří hráči byli zbytečně opomíjení. Tomáš Kalas měl mít už mnohem více startů v reprezentaci, daleko dříve mohl být povoláván Jakub Brabec," vyjmenovává.

"Z obou budou velmi dobří stopeři, nebo už jsou. Jen jsou neotrkaní na nejvyšší úrovni. Nemyslelo se na perspektivu. Přijde mi scestná a smutně úsměvná filozofie, že tyto hráče ještě nemůžeme povolat, oni ještě nemají zkušenosti. A kde je asi mají nabrat?" uzavírá Bosák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články