Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Proti Norsku nás čeká maturita, řekl Jarolím. Nominoval Kalase i Droppu

Praha – Reprezentační trenér Karel Jarolím nominoval na kvalifikační utkání s Norskem a přátelský duel s Dánskem i obránce Fulhamu Tomáše Kalase. Vrací se také Lukáš Droppa a Daniel Pudil. "Nechali jsme si tam ještě prostor, nominace není úplná. Rozhodneme se podle dalších zápasů a zdravotních stavů hráčů. Týká se to útočníků, středových hráčů a křídel," uvedl Jarolím. "S Norskem nás čeká maturita. Jestli si chceme udržet naději, musíme začít střílet góly," dodal. Utkání s Norskem i Dánskem odvysílá živě ČT sport a náš web.

"V zápase s Norskem se chceme odrazit k lepším výsledkům, pořád máme v kvalifikaci naději. Abychom ji živili, musíme bezpodmínečně zabrat a především potřebujeme začít dávat branky. Věřím v obrat a moc si přejeme mít znovu na naší straně fanoušky," řekl Jarolím.

Nejen o fotbalové reprezentaci byla řeč v novém dílu Fotbal Fokus podcastu:

Jeho nominace je bez překvapení. Do útoku nominoval Patrika Schicka ze Sampdorie Janov a Milana Škodu ze Slavie. Je připraven ještě alespoň jednoho útočníka povolat a vzhledem k ofenzivnímu trápení zvažuje i překvapivé možnosti. V hledáčku má plzeňského útočníka Michaela Krmenčíka a ofenzivního záložníka Michala Škodu z Brna.

Národnímu týmu bude každopádně citelně chybět tvůrce hry Vladimír Darida. Léčba jeho operovaného kotníku ale probíhá podle plánu. Šance, že by byl připraven už na Norsko, je však nulová.

Mimo hru jsou i Jakub Rada, Lukáš Pokorný, Martin Frýdek, Josef Šural, brankář Jaroslav Drobný či Tomáš Rosický, jenž stále neoznámil, zda bude pokračovat v reprezentační kariéře. Zdravotní problémy trápily i Václava Kadlece, který je zatím mezi osmnácti náhradníky. Naopak Milan Škoda by měl být v pořádku a je v nominaci.

Oproti říjnovým zápasům v Německu a s Ázerbájdžánem se vracejí uzdravení obránci z Anglie Kalas a Pudil. "Kalas je stoper, který má perspektivu a počítáme s ním. Pudil měl taky nějaké zdravotní problémy, byl by i v předešlé nominaci," uvedl Jarolím.

Zatím jen mezi náhradníky figuruje záložník David Pavelka, naopak místo si udržel další defenzivní středopolař a překvapivý říjnový nováček Droppa z ruského Tomsku. "Droppa je pozice klasického defenzivního záložníka. Je to dravec, má srdce na správném místě. Určité výhrady k výkonu s Ázerbájdžánem mám, ale nezklamal mě," uvedl Jarolím.

Záznam nominační tiskové konference:

Duel s Norskem se uskuteční 11. listopadu v Edenu a pro český tým bude naprosto klíčový. V úvodních třech zápasech kvalifikační skupiny získali Jarolímovi svěřenci jen dva body po domácích bezbrankových remízách se Severním Irskem a Ázerbájdžánem a prohře 0:3 v Německu a k oživení postupových šancí nutně potřebují zvítězit.

Na vedoucí Německo ztrácí český výběr sedm a na druhý Ázerbájdžán pět bodů. Přímo na šampionát do Ruska projdou jen vítězové kvalifikačních skupin, osm z devíti týmů na druhých místech pak čeká baráž.

Přípravné utkání s Dánskem je na programu 15. listopadu v Mladé Boleslavi a je možné, že na něj dodatečně povolá i někoho z jednadvacítky. Ta hraje přípravu v Portugalsku ve stejném termínu jako A-tým s Norskem. "Některé hráče, kteří odehrají zápas s Norskem, třeba není potřeba zkoušet. Takže prostor mohou dostat další, abychom je viděli na úrovni áčka," dodal Jarolím.

Mezi náhradníky má z jednadvacítky například slávistického záložníka Antonína Baráka. Svými výkony v italské lize si říká o šanci i Jakub Jankto z Udine. "Barák podává dobré výkony a je produktivní," uvedl kouč.

Lavička: Portugalsko bude kvalitní test

Kouč jednadvacítky Vítězslav Lavička nominoval na Portugalsko třeba Milana Havla z Bohemians 1905, ale také Václava Černého z béčka Ajaxu či Daniela Holzera ze Sparty. Poprvé dostane šanci stoper Lukáš Hůlka z Mladé Boleslavi a po delší době se vrací útočník Tomáš Chorý z druholigové Olomouce.

"Portugalci kvalifikací prošli bez jediné porážky, s pouhými dvěma remízami a skóre 34:5. Prezentují se kvalitním fotbalem, bude to pro nás velmi kvalitní test," tuší Lavička. Vedení týmu záměrně volí v přípravě těžké soupeře, aby se mužstvo co nejlépe nachystalo na evropský šampionát v Polsku.

Nominace reprezentace do 21 let na utkání s Portugalskem:

Brankáři: Luděk Vejmola, Lukáš Zima

Obránci: Milan Havel, Lukáš Hůlka, Michael Lüftner, Aleš Matějů, Stefan Simič

Záložníci: Antonín Barák, Václav Černý, Daniel Holzer, Jakub Jankto, Dominik Mašek, Tomáš Souček, Michal Trávník, Daniel Tetour 

Útočníci: Stanislav Klobása, Tomáš Chorý, Lukáš Juliš

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články