Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Příprava na Euro vrcholí. Češi proti Maltě chtějí zlepšit souhru a defenzivu

Kufstein (Rakousko) – Už jen dva týdny zbývají do startu mistrovství Evropy ve Francii. Českou reprezentaci před prvním utkáním proti Španělsku čekají tři přípravné zápasy – a první z nich sehrají Vrbovi svěřenci v Rakousku proti Maltě. V Kufsteinu budou mít tři hlavní úkoly – dostat se zpět do zápasového tempa, uhrát první nulu za Vrbova působení a zapracovat na souhře a přechodové fázi. Přímý přenos z utkání sledujte na ČT sport a na našem webu od 17:55.

"S Maltou to bereme jako předpřípravu, dostání se do herní praxe. Rozhodující pro mě budou zápasy s Ruskem a Jižní Koreou. Tam bych chtěl vyzkoušet i věci, které si chystáme na Euro," řekl trenér Pavel Vrba.

Během celé přípravy se ale čeští fotbalisté budou soustředit na obrannou činnost. Za 19 zápasů, které u reprezentace Pavel Vrba odkoučoval, zatím Češi neuhráli ani jednu nulu. "Tentokrát se trochu víc budeme věnovat defenzivě, protože když máte sraz jen na tři, čtyři dny, toho času doopravdy není hodně, a já se spíš věnuji ofenzivním věcem," popisuje Vrba.

Malta rozhodně nepatří k evropské špičce, dokáže odehrát velice obstojné zápasy v defenzivě. Své o tom ví i česká reprezentace, která v posledních šesti zápasech Maltě vstřelila jen třikrát více než jeden gól. Malta by tak mohla být ideálním soupeřem pro to, aby si reprezentace vylepšila přechodovou fázi, souhru a ofenzivní činnost. "Budeme se [v přípravě] věnovat i taktickým věcem, co se týče defenzivy a co se týká přechodové fáze," potvrdil Vrba.

Zápas bude důležitý zejména pro hráče, které na jaře sužovaly zdravotní potíže. Josef Šural od poloviny dubna nehrál vůbec, Tomáš Rosický od ledna nastoupil pouze několikrát za juniorku Arsenalu a David Pavelka stihl před soustředěním jen tři zápasy.

Rosický v sezoně odehrál pouhých 17 minut v FA Cupu proti Burnley, než se opět zranil. A i proto je jeho kondice a herní forma otázkou. "Uvidí se, v jaké formě se budu prezentovat. Dva měsíce jsem v tréninku, to je v pořádku, ale vyloženě vytíženost mi chybí. Potřebuju něco odehrát, abych to sám poznal. Zápasy za juniorku samozřejmě nejsou měřítko, to sám moc dobře vím," uznal Rosický.

Vrba ale věří, že reprezentační kapitán bude zcela v pořádku, už na trénincích neměl v posledních dnech žádné úlevy a trenér hlásí stoprocentní připravenost. "Může být hráčem, který nám na turnaji pomůže. Pokud se zraní, bude to můj průšvih. Ale věřím, že bude zdravý a v lepším světle se ukáže i na mistrovství Evropy," doufá Vrba.

Trenér Vrba bude z nominace na ME postrádat čtveřici hráčů, kteří si ještě plní klubové povinnosti, a to Tomáše Vaclíka, Marka Suchého, Michala Kadlece a Daniela Pudila. Šanci v utkání by tak mohli dostat i náhradníci Lukáš Mareček a Patrik Schick, pro kterého by to ve dvaceti letech byla reprezentační premiéra.

"Vystřídáme více hráčů než v normálním utkání. Dostanou příležitost pravděpodobně všichni hráči, kteří tu s námi jsou. Chci je vidět v akci," řekl Vrba, který se domluvil se svým protějškem až na deseti střídáních.

V brance si může Petr Čech připsat už 119. start za národní tým a překonat rekord Karla Poborského. "Určitě nastoupí oba naši gólmani," potvrdil Vrba, že s Čechem do utkání počítá. Vrba v přípravě vždy především zkoušel různé varianty, i proto od příchodu k týmu vyhrál jen jedno z devíti přátelských utkání.

Věří, že proti Maltě bilanci vylepší. "Každý výsledek je důležitý, zvláště když před turnajem hráči nabírají sebevědomí. Takže doufám, že to zvládneme herně i výsledkově. A že nám to pomůže do dalších zápasů, které budou určitě těžší," dodal Vrba.

Malta je pro český tým pravidelným soupeřem zejména v kvalifikacích. Češi ani Čechoslováci s ní dosud nikdy neprohráli, ovšem už třikrát uhráli jen bezbrankovou remízu. Tamní fotbal pomáhal rozvíjet i současný manažer české reprezentace Dušan Fitzel, který tam čtyři roky vedl národní tým. Do Rakouska přijela s maltským výběrem i jeho největší hvězda Michael Mifsud, který nastřílel už 40 reprezentačních gólů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články