Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

Překvapený reprezentant Rada: Naposledy jsem byl ve výběru pražské patnáctky

Praha - Užaslý byl z nominace do reprezentace záložník Mladé Boleslavi Jakub Rada. Osmadvacetiletý hráč se dostal poprvé nejen do seniorského národního výběru, ale do jakékoliv reprezentace vůbec. 

Ilustrační foto

Rada v minulosti nehrál ani v žádném českém mládežnickém výběru a naposledy podle svých slov v patnácti letech reprezentoval Prahu. Už několikrát byl v širší nominaci, dnes od trenéra Pavla Vrby dostal poprvé pozvánku do užšího výběru pro přípravné zápasy se Skotskem (24. března) a ve Švédsku (29. března).

"Dojmy jsou krásné. Upřímně, to člověka už ani nenapadlo. Už když jsem se poprvé objevil mezi těmi náhradníky, tak to pro mě bylo velké překvapení. Když to teď vyšlo až do konečné nominace, je to úplná paráda," řekl Rada. "Naposledy jsem byl v patnácti ve výběru Prahy, ale jinak ani ťuk," přidal s úsměvem.

Do nominace se dostal i díky absenci zraněných defenzivních záložníků Jaroslava Plašila a Davida Pavelky. Nebál by se ani debutu rovnou v základní sestavě, přestože by asi trochu nervózní byl. "Uvidíme, jak to trenér postaví, ale byl by to skok obrovský. Necháme se překvapit. Určitě by tam nějaká nervozita před zápasem byla, ale taková ta zdravá nervozita a ta by pak měla opadnout," uvažoval sparťanský odchovanec. "Když to řeknu skromně, tak budu rád za každou minutu, co se na hřiště podívám," doplnil Rada.

Věří, že k reprezentaci mu pomohl i loňský přestup z Bohemians 1905 do Mladé Boleslavi, kde stabilně hraje v základní sestavě a se spoluhráči bojuje o třetí místo. "Tohle se nabízí. Vždycky z klubů, které hrají v lize prim, je to pravděpodobnější a asi i jednodušší než z klubu, který hraje o záchranu," konstatoval Rada.

Chtěl by se zkusit poprat o nominaci na letní mistrovství Evropy ve Francii, i když se tak daleko ještě nedívá. "Pokusím se předvést co nejlepší výkon, když tu šanci dostanu. Udělám pro to maximum. Uvidíme, jestli by to pak stačilo, nebo ne. V téhle fázi to ale není hlavní, já jsem rád, že jsem se do nominace dostal, a budu se snažit co nejlépe," prohlásil hráč se 77 ligovými starty a deseti góly.

Kouč Vrba mu na nominační tiskové konferenci napůl v žertu vyčetl časté držení míče, které je prý příznačné i pro jeho bratra (obránce Slovácka) Tomáše. "Bráchu trénoval v Plzni, takže to ví dobře a dá se s tím souhlasit. Někdy mi to vyčítá i trenér Jarolím v Boleslavi. Balon mám rád a někdy člověk tu situaci nevyhodnotí dobře a přidrží to na úkor nějakého jednoduchého řešení a zrychlení. Budu si na to muset dávat bacha," dodal Rada.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články