Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Češi zakončí rok duelem proti Polsku, jemuž budou chybět největší hvězdy

Vratislav - Poslední zápas v úspěšném roce 2015 čeká českou reprezentaci při duelu proti Polsku. Ve Vratislavi, kde svého soupeře porazili i na Euru v roce 2012, nastoupí proti výběru, v němž budou chybět největší hvězdy včetně útočníka Roberta Lewandowského. I Pavel Vrba bude chtít dát prostor hráčům, kteří se během kvalifikace do základní jedenáctky příliš nedostali. Přímý přenos utkání sledujte od 20:25 na ČT sport a na našem webu.

Polsko se podobně jako český tým veze na vítězné vlně, neboť postoupilo z kvalifikace a z posledních 15 zápasů prohrálo jen s úřadujícími mistry světa Němci. Jenže Češi budou mít velkou šanci jejich pohodu narušit. Ve Vratislavi totiž nenastoupí klíčový hráč Robert Lewandowski. Nejlepší střelec kvalifikace vzhledem k náročnému programu v Bayernu Mnichov dostal od trenéra Adama Nawalka volno a v sobotu už tým opustil.

Také česká sestava ale projde velkou změnou. Od trenéra Vrby dostanou šanci fotbalisté, kteří nehráli při páteční výhře 4:1 nad Srbskem. "Máme kádr, který je zdvojený na všech postech. Nastoupí ti, co proti Srbsku nehráli od začátku. Samozřejmě pokud se nestane nic mimořádného," řekl Vrba. 

"Termínů už není hodně, pak je tam jen březen a soustředění v Rakousku. Tento zápas může spoustě hráčů otevřít dveře na šampionát. Nyní jsou v reprezentaci hráči, kteří tu na začátku kvalifikace nebyli, takže i současní nováčci mají šanci si říci o to, aby se dostali do nominace," prohlásil Vrba.

Šanci v základní sestavě by měli poprvé dostat Tomáš Kalas, Ondřej Zahustel a vůbec poprvé by reprezentační dres měl obléci Lukáš Bartošák. Z branky však zřejmě bude nezkušené spoluhráče podporovat Petr Čech, který naopak ve Vratislavi může vyrovnat reprezentační rekord v počtu startů, který se 118 zápasy drží Karel Poborský.

Gólman Arsenalu ve Vratislavi nastoupí ke 118. utkání za národní tým, čímž vyrovná rekord Karla Poborského. "Vyrovnat se jedné z legend českého fotbalu je výrazný milník, ale dosud jsem se tím nezabýval. Když jsem začínal hrát, tak jsem si přál alespoň jeden zápas za reprezentaci, a teď mohu vyrovnat dokonce rekord, což mě samozřejmě těší," dodal.

Češi se v Polsku pokusí poprvé pod trenérem Vrbou udržet čisté konto, ovšem na ukončení série 15 zápasů s inkasovaným gólem se nezaměřují. "Byl bych rád za nulu. Zvláště když Polsko je silné v útoku. Ale raději bych viděl, kdyby hra vypadala jako posledních 30 minut proti Srbsku, kdy to bylo nahoru dolů a fanoušky to muselo bavit. Rozhodně nejedeme do Polska zaparkovat autobus, abychom uhráli konečně nulu," prohlásil Vrba.

Také Polsko nastoupí bez některých opor včetně kanonýra Roberta Lewandowského, podle Vrby však dohoda s domácím trenérem Adamem Nawalkou neexistovala. "Oba týmy něco zkouší a trenér Polska je na tom podobně jako já. Rozhodně si ale netroufám říct, jestli bude naše sestava slabší než ta v pátek. Bude chytat Čech, jsou tam hráči, kteří hráli v Nizozemsku, jako Plašil a Suchý. Takže já si myslím, že nastoupí silná sestava," mínil Vrba.

Oba celky se naposledy utkaly v červnu 2012 právě ve Vratislavi, a to v rámci základní skupiny mistrovství Evropy. Češi tehdy vyhráli 1:0 a postoupili na úkor Polska do play off. Nyní si úspěch připomenou a pokusí se ho využít jako pozitivní motivaci před šampionátem ve Francii.

Tehdejší zápas si přímo ze hřiště pamatují ze současné nominace Čech, Jaroslav Plašil, Tomáš Sivok a Michal Kadlec. Na lavičce byli Marek Suchý, Tomáš Necid a Vladimír Darida. "Těším se tam, protože jsme tam zažili krásné chvíle. Trenér to asi protočí, ale osobně bych si chtěl alespoň pár minut zahrát. Bude vyprodáno, takže nás znovu čeká krásná atmosféra. Snad znovu bude i dobrý výsledek, abychom udrželi pohodu," řekl Sivok.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články