Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Třetí pokus dostat se na Euro. Pudil proti Srbům naznačil slibnou formu

Ostrava – Napotřetí už to vyjde, věří fotbalový reprezentant Daniel Pudil. Dvakrát mu těsně unikla nominace na mistrovství Evropy, nyní chce chytnout šanci za pačesy. Že boj o nominaci myslí vážně, ukázal svým výkonem v pátečním přípravném utkání se Srbskem, v němž vedle dobré obrany zařídil z pozice beka dva góly při výhře 4:1.

Utkání Česko - Srbsko
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

"Jsem rád, že jsem mohl pomoci týmu k vítězství, ale můj výkon musí zhodnotit někdo jiný," řekl Pudil. "Já budu dělat vše pro to, abych v nároďáku byl, a je mi jedno, jestli na hřišti nebo na tribuně. Hrozně bych se chtěl na Euro konečně dostat," uvedl.

Třicetiletý odchovanec Sparty už byl šampionátu blízko v roce 2008, kdy byl v širší nominaci, nakonec však místo něj jel na turnaj Rudolf Skácel. O čtyři roky později se situace opakovala. Rovněž se zúčastnil závěrečného kempu, nakonec ale dal trenér Michal Bílek přednost Vladimíru Daridovi, což Pudil těžce nesl.

"Teď už mám jiné priority, a to dvě děti. V hlavě ale stále mám, že bych se na Euro rád podíval. Věk běží, může to být moje poslední šance. Když budu hrát pravidelně v Sheffieldu a podávat výkony jako dosud, tak mě snad nominace nemine," řekl Pudil.

Bývalý hráč Liberce, Slavie, Genku, Ceseny či Watfordu nastoupil v pátek za reprezentaci téměř přesně po roce. "Na jaře jsem ve Watfordu nehrál, takže bylo jasné, že v reprezentaci nebudu. V tom má trenér Vrba jasno, že nominuje jen kluky, co hrají v klubech, a tak je to správně," řekl Pudil.

Klíčová postava

Už v 17. minutě připravil úvodní gól, když skvěle rozehrál rohový kop. "Nejdříve jsem to chtěl dát nakrátko, ale Vláďu Daridu tam zablokovali, tak jsem to dal na přední tyč. Sivi (Tomáš Sivok) si výborně naběhl a dal gól," řekl Pudil. Ve druhé půli vybojoval penaltu, ze které Tomáš Necid zvýšil na 2:0. "Rozeběhl jsem se a zakřičel si, Pepa Šural mi to super prostrčil. Dal jsem si před obránce tělo a už jsem se připravoval na centr. Nečekal jsem, že mě bude faulovat, ale on mi šlápl na nohu. Jasná penalta," uvedl.

Navíc se mu povedlo ubránit hvězdu CSKA Moskva Zorana Tošiče, který se neprosadil. Celkově obrana českého týmu fungovala dobře, když individuální kvality Srbů eliminovala týmovým pojetím. "Měli jsme ze začátku štěstí, oni nás zatlačili, my moc nevěděli, co hrát, ale pomohl nám první gól. Pak na co jsme sáhli, to nám tam spadlo. Myslím, že jsme hráli solidní fotbal," zhodnotil Pudil.

Sivoka kapitánská páska potěšila, podruhé za ni platit ale odmítl

Oporou zadních řad byl i obránce Tomáš Sivok, který českou fotbalovou reprezentaci poprvé vedl na hřiště jako kapitán. Pásku už jednou oblékl před pěti lety v utkání se Skotskem, proto i přes naléhání spoluhráčů odmítl znovu platit do týmové kasy.

"Když v brance nebyl Petr Čech, tak kapitánská páska vyšla na mě. Jsem rád, je to pocta. Navíc jsme vyhráli, dal jsem gól a připsal jsem si 50. start za reprezentaci, takže se to všechno krásně sešlo," řekl Sivok. "Kluci už mi tu pásku chtěli napsat do kasy, ale dvakrát platit nebudu. Hned jsem jim připomněl, že jsem ji už měl ve Skotsku na posledních 20 minut, když Tomáš Rosický střídal," vzpomínal Sivok na zápas z března 2010.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články