Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Limberský: O skóre v Turecku jsme věděli, znervózněli jsme z toho

Riga - V takových situacích trenéři většinou střeží své svěřence od toho, aby se dozvěděli skóre souběžně hraného zápasu. Češi měli za stavu 2:0 utkání pod kontrolou, Nizozemci zase prohrávali, což znamenalo postup. Když ale reprezentanti odcházeli do kabiny, přiběhl k nim z tribuny režisér a herec Jakub Kohák a zařval, že Turecko nad Oranjes vede 2:0. David Limberský po utkání přiznal, že informace o výsledku v Konyi mužstvo rozhodila a znervózněla. Češi ve druhém poločase inkasovali a nakonec se o své vítězství museli strachovat.

David Limberský
zdroj: Reuters autor: Ints Kalnins

"Pan Kohák přiběhl a křičel k lavičce, že Turci vedou 2:0, vyhnal jsem ho hned pryč," usmíval se po utkání trenér Pavel Vrba. "Bohužel ta informace o zápase v Turecku u nás přistála o poločase. Nevím, jestli to věděli všichni, ale drtivá většina asi ano, protože se to hodně neslo kabinou. Možná i proto jsme trochu znervózněli, protože jsme začali tušit, jak moc blízko Eura jsme," hodnotil reprezentační obránce Daivd Limberský. 

O skóre věděl i Vladimír Darida. "Osobně jsem to věděl, o půli mi to říkal, myslím, Limba. Potom jsme čekali, s čím přiběhnou kluci z lavičky. Po zápase měli dobré zprávy," řekl s úsměvem záložník Herthy Berlín.

Poté, co Arturs Zjuzins v 73. minutě snížil, český celek se ještě o tři body a jistotu postupu strachoval. "Nedá se říct, že bychom se třásli, takhle na tom hřišti nepřemýšlíte. Věděli jsme, že je to komplikace a že jeden gól nás dělí od postupu. Na druhou stranu myslím, že jsme je do nějakých velkých šancí nepouštěli. Druhá půle byla ubojovaná, kostrbatá, ale za celou soutěž jsme si postup zasloužili," dodal kapitán Plzně.

K výhře pomohl Limberský v úvodu vedoucí brankou, svou vůbec první v reprezentaci. "Nejdřív jsem uvažoval o přihrávce, ale neviděl jsem nikoho moc dobře postaveného, tak jsem to zkusil propálit. Jsem hodně sváteční střelec, takže asi můj nejdůležitější gól v kariéře," popsal Limberský.

O vítěznou branku v utkání se postaral Vladimír Darida. Stejně jako Limberský se v reprezentaci trefil poprvé. "Jsem strašně rád, že jsem ten gól dal, už bylo na čase. Už těch šancí bylo dost a pořád mi to tam nepadalo. Furt jsem si říkal, jak si to budu schovávat na lepší čas. Jsem rád, že to byl dokonce i ten postupový gól a teď můžeme slavit a těšit se na Euro," radoval se Darida.

V 25. minutě utkání v Rize Darida napřáhl za vápnem a povedenou střelou zvýšil na 2:0. "Umím to z dálky, snažil jsem se hlavně trefit branku. To je nejdůležitější u těch střel z dálky, aby to šlo někam pod břevno. Jsem rád, že to tam zapadlo," liboval si záložník Herthy Berlín.

Limberský se těšil na oslavy. "Jak budou probíhat? Těžká otázka. Asi proběhne přípitek, ale my Plzeňáci se musíme zítra ráno hlásit v Plzni, takže toho moc nenaspíme, ale je co ke slavení," uvedl s úsměvem. Trhat obleky jako po úspěšné baráži s Černou Horou před minulým Eurem ale hráči nebudou. "Už nám to předseda (Pelta) zakázal, takže nebudeme," dodal.

V baráži s Černou Horou si Limberský nezahrál. "I když jsem na Euru byl a odehrál ho, tak jsem ho nevykopal. Teď jsem ho vykopal, asi až na jeden zápas jsem byl u všech. Je to krásný pocit, asi bych to přirovnal k postupu do Ligy mistrů. Je to na té úrovni. Navíc dvě třetiny týmu jsou z české ligy, což ukazuje kvalitu české soutěže," podotkl Limberský.

Dva postupy s Plzní do Ligy mistrů zažil s nynějším koučem reprezentace Pavlem Vrbou. "Trenér je dítě štěstěny. On prostě má tu karmu. Kam přijde, tam dělá úspěchy. Takže i proto jsem rád, že jsem v reprezentaci. S ním je úspěch skoro zaručený. Vážíme si toho a budeme si to teď užívat," dodal Limberský.

Zdroj
ČT sport, ČTK, isport.blesk.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články