Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Vrba proti Lotyšsku plánuje další změny v sestavě, nastoupit může Škoda

Riga - Otřepané fotbalové rčení sice praví, že vítězná sestava se nemění, nejistý výkon proti Kazachstánu ale trenéra Pavla Vrbu přesvědčil o tom, že změny v jedenáctce by udělat měl. V základu by se mohl objevit útočník Slavie Milan Škoda, který jako střídající hráč dvěma góly rozhodl o výhře národního týmu.

Pavel Vrba
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"(Změny) zvažuji a pravděpodobně i budou změny v základní sestavě," uvedl reprezentační kouč Pavel Vrba. "Milan Škoda určitě udělal obrovský krok k tomu, aby v základu mohl být," doplnil.

Vrba nepoodhalil, jestli česká reprezentace bude hrát na jednoho či dva hrotové hráče. Jeho odpověď ale naznačila, že bude nadále věřit svému systému, kdy se i krajní obránci tlačí do útoku a hrají na úrovni soupeřových zadáků. Trenér reprezentace přitom jen velmi sporadicky mění rozestavení.

"Většinou hrajeme na dva až na tři útočníky. Nikdy nehrajeme na jednoho útočícího hráče. Říkáme třem čtyřem hráčům, ať se tlačí až k obráncům. Pak už záleží jen na tom, jak pokyny plní," vysvětlil trenér reprezentace.

Přestože ze své kariéry klubového trenéra ví, že poslední krok k úspěchu bývá hodně složitý, věří, že národní celek už bude moci slavit postup na Euro po duelu v Rize. K tomu potřebuje v neděli výhru a zároveň zaváhání Nizozemska v Turecku. 

"Zažil jsem v trenérské kariéře těch (posledních) kroků haldu, bohužel to většinou byl až poslední zápas. V Liberci nám to nevyšlo, v Hradci Králové ano," připomněl Vrba poslední kola sezon 2011/12 a 2012/13, kdy s Plzní bojoval až do závěrečných zápasů o titul.

"Byl bych rád, kdybychom tentokrát ten krok udělali trochu dřív. I když mám pokoru, soupeř určitě bude bojovat a bude to hodně těžké. Ale my si věříme, že to zvládneme," dodal bývalý kouč Viktorie.

O souběžně hraném utkání v Turecku zřejmě bude mít informace. "Máme jednu obrovskou výhodu - na nic se nemusíme koukat, můžeme se starat jen sami o sebe. Ale samozřejmě nebudu tvrdit, že o tom zápase nebudeme chtít mít informace," uvedl Vrba.

Reprezentace ve dvanácti zápasech pod jeho vedením ani jednou neudržela čisté konto a kouč by si přál, aby se to v Rize změnilo. "Samozřejmě už bychom chtěli uhrát zápas vzadu s nulou, ale pokud vyhrajeme jakýmkoliv výsledkem, budu spokojený," řekl Vrba.

Právě s Lotyšskem jeho tým po čtyřech výhrách v úvodu kvalifikace poprvé ztratil body po domácí březnové remíze 1:1, kterou zachránil v 90. minutě Václav Pilař. "Ponaučení je jednoduché. Neudělat hrubou taktickou chybu jako v prvním poločase a hrát jako v druhém poločase," konstatoval Vrba.

Češi si podle brankáře Petra Čecha musejí dát pozor na lotyšské brejky. Po jednom z nich soupeř skóroval při březnové remíze 1:1 v Edenu. "Soupeř je velmi dobře organizovaný a vyráží do protiútoků. Nakonec po naší chybě po standardce se jim podařilo u nás doma dát gól a my jsme vyrovnávali až na konci. Myslím, že ten zápas může být podobný. Budou čekat na svou šanci, jako jim to vyšlo třeba teď vyšlo v poslední minutě v Turecku," připomněl Čech čtvrteční remízu Lotyšů 1:1.

Lotyšsko však bude chtít cestu za Eurem českému národnímu týmu co nejvíce znepříjemnit, i když šance alespoň na postup do baráže je pro výběr Marianse Paharse velmi malá.

"Každý zápas bereme jako finále. Je nám jedno, proti komu hrajeme, jestli už ten tým postoupil nebo nepostoupil. Chceme, aby hráči podávali co nejkvalitnější výkony a na týmu bylo vidět, že se zlepšuje," hodnotí Pahars, jehož celek zatím v kvalifikaci uhrál čtyři body za remízy.

V březnu byli Lotyši nejblíže k premiérové výhře, ale vedení 1:0 neudrželi a Václav Pilař v 90. minutě srovnal. "Byli jsme hodně blízko k výhře, ale zároveň jsme mohli taky prohrát. Zítra to bude úplně nový zápas, hrajeme na domácí půdě a víme, že Češi chtějí být první nebo druzí ve skupině. Ale i my máme o co hrát. Chceme hrát kvůli fanouškům a hodně hráčů také nemá angažmá, takže se chtějí ukázat," prohlásil Pahars.

Velkou roli ale může hrát únava Lotyšů. "Na odpočinek byla krátká doba. Ti, co nehráli, mají více sil, podle toho taky bude vypadat sestava. Někteří hráči na takový zápasový rytmus nejsou zvyklí," upozorňuje trenér lotyšské reprezentace.

Lotyšsko ztrácí tři zápasy před koncem kvalifikace šest bodů na třetí místo, které znamená minimálně účast v listopadové baráži. "Myslím, že na třetí místo už je pozdě. Sice jsme odehráli dobré zápasy v Turecku (ve čtvrtek 1:1) i v Česku, ale nevyhráli jsme. Nemáme ani jednu výhru. Zítra chceme český tým obrat o nějaké body. Musíme hrát kompaktně, zase z obrany a doufat, že nás podrží i brankář," dodal Pahars, který si na deset minut zahrál ve vzájemném duelu českého týmu s Lotyšskem na Euru 2004.

Zdroj
ČT sport, ČTK, idnes.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články