Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Češi nezvládli duel na Islandu a musejí se strachovat o postup na Euro

Reykjavík - Česká reprezentace prohrála v Reykjavíku s domácím Islandem 1:2 a na třetí Nizozemsko už má náskok pouhých třech bodů. Češi se dostali do vedení díky skvělé střele Dočkala do levého horního rohu branky, na něj však nedlouho poté dokázal odpovědět Gunnarsson, když hlavičkoval za Čechova záda. Obrovská hrubka české obrany pak darovala Islandu vítězný gól, o který se postaral Sigthorsson.

Kolbeinn Sigthorsson střílí gól do české sítě
zdroj: Reuters autor: Sigtryggur Johannsson

Česká reprezentace do utkání s Islandem vstoupila ve značně pozměněné sestavě. Místo zraněného Lafaty se na hrot dostal Tomáš Necid, nečekané proměny však jedenáctka zaznamenala ve středu zálohy a obrany. Oproti očekáváním zde nenastoupili Vladimír Darida a Michal Kadlec, naopak zde figurovali Jaroslav Plašil s Lukášem Váchou a Václav Procházka. Další změna se uskutečnila na levém kraji zálohy, kde se do hry místo Ladislava Krejčího dostal Václav Pilař.

Češi v utkání začali poměrně aktivně a snažili se tvořit hru, ovšem obraz hry byl po chvíli spíše bojovný z obou stran. V 15. minutě se dostal do obrovské šance Tomáš Necid, který si naskočil na centr z pravé strany, jeho hlavička z bezprostřední vzdálenosti však skončila vedle.

Po necelé půlhodině hry se Island dostal ke dvěma nebezpečným příležitostem z přímých kopů, které zahrával vyhlášený exekutor Gylfi Sigurdsson. Jeho prudký pokus z dvaceti metrů dokázal Čech vyrazit, o dvě minuty později jeho rána mířila nad břevno.

Zkraje druhé půle vykázali větší aktivitu domácí a nepouštěli příliš české fotbalisty do nebezpečných situací. Naopak mohli svou snahu zúročit i brankou, v 54. minutě si Sigurdsson převzal míč na hranici vápna, protáhl se kolem české obrany a vystřelil, jeho rána však zamířila vedle vzdálenější pravé tyče.

Čeští fotbalisté však nedlouho poté dokázali navzdory průběhu hry skórovat. Necid převzal míč z levé strany, přiťukl Dočkalovi, který zpoza vápna vyslal parádní střelu do levého horního rohu brány.

Český tým se však až příliš zatáhl na svou polovinu a nechal na sebe vyvinout značný tlak ze strany Islanďanů. A ti dokázali pět minut po inkasované brance vyrovnat na 1:1. Odražený míč z rohového kopu si převzal Skúlason, poslal centr na nabíhajícího Gunnarssona, kterého za sebou nechala česká obrana, a islandský kapitán pohodlně odhlavičkoval za Čecha.

Národní tým však vyrovnání nemuselo mrzet, do obrovské příležitosti se v sedmdesáté minutě dostal Ladislav Krejčí, když jej do samostatného úniku vyslal lobem za obranu Tomáš Rosický. Krejčí si však svým prvním dotekem příliš předkopl míč, který tak pohodlně sebral Halldorsson.


Zhruba čtvrt hodiny před koncem však česká obrana vytvořila obrovskou hrubku. Vácha na hranici vápna nepochopitelně vracel zpět na Sivoka, navíc nepřesně, k míči se protlačil Sigthorsson, obešel Čecha a do prázdné brány otočil stav utkání na 2:1.

Čeští fotbalisté si do konce utkání již nevytvořili stoprocentní příležitost, naopak domácí mohli ještě zvýšit na 3:1. Po Plašilově ztrátě na polovině hřiště se Islanďané dostali do přečíslení tři na dva, Gudmundsson se protáhl na hranici šestnáctky a vystřelil po zemi ke vzdálenější tyči, ale Čech zasáhl.

Plašil se ještě v nastavení dostal ke střele, kterou musel Halldorsson vyrazit na rohový kop. Po centru se ještě k hlavičce dostal český gólman, ale nedokázal zakončit přesně a Island tak vybojoval důležité tři body, které jej posunují velmi blízko přímé kvalifikaci na mistrovství Evropy. 

Island - ČR 2:1 (0:0)

Branky: 60. Gunnarson, 76. Sigthórsson - 55. Dočkal. Rozhodčí: Collum - MacGraith, Connor (všichni Skot.). ŽK: Rosický, Krejčí.

Island: Halldórsson - Sävarsson, Árnason, R. Sigurdsson, A. Skúlason - B. Bjarnason, Gunnarsson, G. Sigurdsson, Hallfredsson (63. Bödvarsson) - Gudmundsson - Sigthórsson (90. Gíslason). Trenéři: Hallgrímsson, Lagerbäck.
ČR: Čech - Kadeřábek, Sivok, Procházka, Limberský - Plašil, Vácha (79. Škoda) - Dočkal (84. Darida), Rosický, Pilař (68. Krejčí) - Necid. Trenér: Vrba.

Pavel Vrba (trenér ČR): "Rozhodla nedůslednost po naší vstřelené brance. Dostat gól za čtyři pět minut je samozřejmě obrovská chyba. Domácí mužstvo hrálo velmi dobře, vytvořilo si tlak a bohužel i druhý gól padl po chybě při rozehrávce. Jejich hráči si s tím dokázali poradit a byli dostatečně důslední v prostoru, který je strašně nebezpečný. Je to určitě velká komplikace pro nás. Je to druhá ztráta. Dva body s Lotyšskem (za remízu 1:1) nás dnes bolí ještě víc. Pravděpodobně září rozhodne o všem. Jestli neuhrajeme plný počet bodů, pak to pro nás bude velice komplikované v posledním dvojzápase doma s Tureckem a venku v Holandsku."
Bořek Dočkal (záložník ČR): "Vedoucí gól nám paradoxně víc ublížil, než pomohl. Začali jsme hrát hodně pasivně, do té doby jsme hru celkem kontrolovali a Island do ničeho moc nepouštěli. Pak jsme se stáhli moc hluboko a začalo přibývat standardek. Bohužel jednu jsme nepohlídali a soupeř vyrovnal a potom jsme si dali skoro vlastní gól. Radost z gólu mám, přece jenom je to gól za národní tým a třeba jich v životě už moc nedám. Ale nejsem rád za výsledek a že nám gól nepomohl alespoň k bodu. Akce byla dobře sehraná na jeden dotek. Tomáš Necid mi tam sklepával balon, já tu pozici neměl úplně ideálně přichystanou a balon měl trochu pod nohou. Chtěl jsem aspoň zakončit a povedlo se to hezky." 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články