Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Napodobí Martin Frýdek medailový úspěch svého otce?

Praha – Na české fotbalové scéně se pohybuje celá řada hráčů, kteří pokračují v rodinné fotbalové tradici. Jedním z takových fotbalistů je také další zástupce týmu fotbalových lvíčat, záložník Slovanu Liberec Martin Frýdek. Jeho otec získal v devadesátých letech se Spartou pětkrát mistrovský titul a stal se vicemistrem Evropy. Nyní přebírá žezlo on a laťka není nastavena nikterak nízko. Dočká se třiadvacetiletý rodák z Hradce Králové na domácím Euru rovněž medailového úspěchu?

Ilustrační foto

První fotbalové zkušenosti sbíral Martin Frýdek v Německu. Vstup do velkého fotbalu byl však u něj spjat, podobně jako u jeho otce, s pražskou Spartou. Mladý záložník je odchovancem letenského klubu a v jeho dresu se poprvé výrazně prosadil v rezervním týmu v sezoně 2011/12, kdy nastoupil celkem k 22 ligovým zápasům a v zimní přípravě už dokonce trénoval s A týmem.

Na jaře si pak příznačně v duelu s klubem z rodného Hradce Králové stihl připsat premiérový ligový start a v létě téhož roku zamířil na hostování do slovenské Senice. Původní smlouva na rok byla doplněna o klauzuli, díky které si mohl český klub v zimní přestávce vyžádat Frýdka zpátky. Ten nakonec v dresu slovenského týmu odehrál osmnáct duelů a poprvé okusil i atmosféru evropských pohárů, když nastoupil do obou zápasů předkola Evropské ligy proti Apoelu Nikósie.

Profil Martina Frýdka:

Po podzimu Pražané skutečně uplatnili zmiňovaný dodatek a Frýdek se vrátil zpět na Spartu. Další starty v rudém dresu si však již nepřipsal a začátkem roku 2013 zamířil v rámci rozsáhlého transferu na sever Čech, kde oblékl modrobílé barvy Slovanu Liberec. Tehdejšímu úřadujícímu mistrovi k obhajobě nepomohl, přesto se však Liberečtí díky konečnému třetímu místu mohli těšit z postupu do kvalifikační fáze Evropské ligy.

Jízdu fotbalovou Evropou zahájil v následující sezoně na hřišti lotyšského Skonta Riga a hned v následujícím kole se postavil nepříjemnému Curychu. Severočeši si do odvety vezli těsnou výhru 2:1, ale právě Frýdek jim dal svoji první a zatím jedinou gólovou trefou na evropské scéně potřebný klid, a vystřelil tak postup do dalšího kola.

Liberečtí pak následně sestřelili překvapivě i italské Udine a proklestili si cestu skupinou přes Estoril, Sevillu a Freiburg. Jejich tažení zastavil na jaře loňského roku až nizozemský AZ Alkmaar. Frýdek přitom chyběl na hřišti jen v jediném zápase. I v součtu s letošním předkolem EL se počet jeho startů v evropských pohárech zastavil na čísle sedmnáct.

V reprezentačním dresu se Martin Frýdek poprvé představil v březnu 2010 v přátelském utkání výběru do osmnácti let s Rakouskem. Následně nastoupil také v týmu do devatenácti a dvaceti let. Do výběru fotbalových lvíčat jej kouč Jakub Dovalil poprvé povolal na jaře 2013 k přátelskému zápasu s Ukrajinou. Gólově se v dresu se lvíčkem na prsou ještě neprosadil a zajímavostí je, že ačkoli jej oblékl již sedmnáctkrát, zatím nikdy se tak nestalo v kvalifikačním či turnajovém zápase. Na domácím Euru by mohl obě tyto statistiky změnit.

Profil Martina Frýdka
zdroj: Fotbalovalvicata.cz
Zdroj
Fotbalovalvicata.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články