Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Vrbův asistent Krejčí: Škoda, že jsme se Slováky nehráli před Lotyšskem

Praha - Fotbalový národní tým poprvé v kvalifikaci mistrovství Evropy ztratil body, s Lotyšskem remizoval 1:1. V následné přípravě pak reprezentační náhradníci prohráli se Slovenskem 0:1. Karel Krejčí, asistent reprezentačního kouče Pavla Vrby, uznává, že Lotyši český tým překvapili. "Zápas nám nevyšel, je to ztráta," uvedl. Podle Krejčího je škoda, že se nejdříve nemohlo hrát přípravné utkání s mužstvem Jána Kozáka. Zároveň však věří, že se z obou duelů česká reprezentace poučí. Už v červnu ji čeká kvalifikační odveta s Islandem.

Sport
zdroj: ČT4

Fotbalový národní tým ve svém pátém utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2016 poprvé nebodoval naplno. S výběrem Lotyšska remizoval v pražském Edenu 1:1, když remízu zachránil v 90. minutě Václav Pilař. "Je to čerstvé, na rozbor teprve bude čas v následujících dnech. Do kvalifikace s Lotyšskem jsme ale šli s tím, že navážeme na podzimní zápasy. Do jarní fáze jsme chtěli vstoupit výhrou. Hráči dostali k soupeři dostatek informací, měli jsme detailně rozebrané čtyři zápasy Lotyšů v kvalifikaci," řekl Krejčí.

Podle něj však lotyšský tým velmi překvapil. Trenér Marians Pahars udělal oproti podzimu rovnou šest změn v sestavě. "Navíc šli do úplně jiného rozestavení, než jsme čekali, a sehráli asi nejlepší utkání v kvalifikaci. My jsme na podzimní výkony nenavázali, zápas nám nevyšel. V první půli jsme si zavařili se standardkou, ale výkon Tomáše Rosického a příchod Pilaře přinesl ve druhé půli zlepšení. Je škoda, že gól nepřišel dřív, a třeba i fanoušci by nám do tříbodového zisku pomohli," uvedl Krejčí.

Připomněl ale šanci Lotyšů z 80. minuty, kdy se David Limberský při souboji s Valerijsem Šabalou nedohodl s Petrem Čechem. Ten si vyběhl daleko za vlastní vápno, Šabala se dostal ke střele a přeloboval českého brankáře. Míč však nabral rotaci a stočil se těsně vedle levé tyče. "Pokud by šli na 2:0, dopadl by zápas ještě hůř. Takhle jsme srovnali a uvidíme na konci kvalifikace, zda ten bod bude mít nějaký přínos. Soupeř byl důraznější, agresivnější, chybělo tam i vyšší postavení našich ofenzivních hráčů. My jsme kombinovali v prostorech, které nebyly až tak nebezpečné pro lotyšskou branku," vysvětlil Krejčí.

"Je to bohužel ztráta, ale kdyby nám někdo po pěti kolech řekl, že budeme mít 13 bodů, byli bychom spokojeni. Musíme jít zápas od zápasu, vedeme skupinu A. Ale samozřejmě jsme byli zklamaní. Náladu nám potom vylepšil zápas Holandska, který ztratil doma s Tureckem," dodal. Hlavní příčinu remízy vidí zejména v málo efektivní ofenzivě. "Když jsem kluky sledoval třeba v posledních zápasech v lize, tak Davidu Lafatovi to nepadá, Tomáš Necid se po zranění gólově neprosazuje, Ladislavu Krejčímu to nejde tolik jako na podzim, od Bořka Dočkala se asi také čeká víc. U nich je to hlavně o sebevědomí a my se díky tomu špatně prosazovali," doplnil Krejčí.

Sport
zdroj: ČT4

Výkon českého týmu proti Lotyšsku nejkritičtěji zhodnotil hned po utkání Rosický. "Je to velká škoda. Nehráli jsme to, co jsme chtěli, chybělo tam nadšení z předchozích zápasů. U každého druhého balonu byli první Lotyši. Mysleli jsme si, že to uhrajeme jen fotbalově. Ale už jsem o tom mluvil při minulých srazech. Dokud nebudeme na sto procent s absolutním nasazením jezdit po zadku, jen fotbalově to neuhrajeme a to se ukázalo. Je to pro nás velká facka, je třeba se z toho poučit a vrátit se k tomu, co jsme hráli předtím," uvedl.

Rosického přístup k týmu je podle Krejčího neoddiskutovatelný. "Tomáš je velká osobnost. Myslím, že přístup špatný nebyl, ale něco tomu chybělo. Soupeř nám zhustil střed hřiště, my jsme se těžko prosazovali do bloku. Tomáš jako lídr mužstva měl o přestávce určitý proslov, chtěl to do druhého poločasu nabudit. Asi to pomohlo, ale na výhru to nestačilo."

Českou reprezentační přestávku vyplnil tentokrát pouze jeden kvalifikační zápas, Vrbův tým tak do programu zařadil přípravné utkání se Slovenskem. V duelu s lídrem kvalifikační skupiny C na stadionu v Žilině zkoušeli Češi různé varianty sestavy i herních činností, zatímco domácí tým přistoupil k utkání s maximální prestiží a ambicí zvítězit. Čeští fotbalisté nakonec podlehli Slovensku 0:1 po gólu Ondreje Dudy ze 49. minuty.

Sport
zdroj: ČT4

"V podzimních zápasech jsme byli efektivnější. Ze tří či čtyř střel jsme dali dva góly. Pavel Vrba to nazval po utkání se Slovenskem trefně, že je možná škoda, že příprava nebyla před kvalifikací," zamyslel se Krejčí, podle něhož není chybou, že se v Žilině protočila sestava. "Před srazem jsme šli do dvojzápasu s tím, že priorita je Lotyšsko a na Slovensku dostane prostor zbytek kádru. Hráči, kteří v kvalifikaci pravidelně nenastupovali, si prostor zasloužili."

I slovenský tým jej překvapil. "Patnáct bodů, co uhráli v kvalifikaci, není náhoda. Jejich ofenzivní hráči mají obrovskou kvalitu. Můžeme Slovákům závidět, že jejich opory hrají ve výborných evropských klubech a vytíženost hráčů je velice dobrá. Zápas se hrál ve výborné atmosféře a Slováci zaslouženě vyhráli. Byli důraznější, přímočařejší. Přestože se hrálo na těžkém terénu, byl to zápas, v němž jsme úplně nezklamali, ale bohužel jsme jej nezvládli výsledkově," zhodnotil Krejčí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články