Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Čeští fotbalisté jdou na rozjeté Slováky, příležitost dostanou náhradníci

Žilina – Jde sice jen o přátelské utkání, duel se Slovenskem ale bude vždy pro české fotbalisty i fanoušky specifický. Zatímco Češi do utkání vstoupí rozladěni kvalifikační remízou s Lotyšskem, Slováci přidali do své kvalifikační sbírky pátou výhru a jsou nadále stoprocentní. Oba trenéři plánují dát v utkání prostor hráčům z lavičky. Přímý přenos duelu sledujte dnes od 20:15 na ČT sport a našem webu.

Pavel Vrba (vpravo)
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Zatímco Češi v sobotu po nepřesvědčivém výkonu a remíze s Lotyšskem přišli o sérii čtyř výher v kvalifikaci, Slováci o den dříve porazili Lucembursko 3:0 a jsou spolu s Anglií jedinými dvěma týmy, které v pěti zápasech neztratily ani bod.

"Slováci jsou momentálně ve větší pohodě než my, protože odehráli zase vítězné utkání, mají patnáct bodů a už jsou strašně blízko mistrovství Evropy. My si to trošku zkazili remízou 1:1 s Lotyšskem," řekl Vrba. "Věřím, že motivace hráčů je obrovská, zápas bude ofenzivní z obou stran a bude diváky bavit," doplnil český kouč.

Oba trenéři plánují dát šanci méně vytíženým hráčům. Český tým po duelu s Lotyši opustily opory kapitán Tomáš Rosický, brankář Petr Čech, obránce David Limberský a útočník David Lafata. "Na Slovensku dostanou příležitost právě ti, kteří toho tolik neodehráli. Toho se budu držet, i když nám zápas s Lotyšskem tolik nevyšel," prohlásil Vrba.

Slovensko z devíti vzájemných duelů s Čechy jen dvakrát zvítězilo, nyní ale cítí šanci uspět. Mužstvo kouče Jána Kozáka těží ze silné generace kolem Marka Hamšíka a v posledních sedmi zápasech pokaždé vyhrálo. "Je jasné, že kdyby to byla kvalifikace, mělo by

 to jiný náboj. Ale je to derby a bude to lákadlo pro diváky," uvedl kapitán Martin Škrtel.Duel bude prestižní pro slovenské hráče působící v české nejvyšší soutěži. Čtveřice Matúš Kozáčik, Patrik Hrošovský, Ján Greguš a Michal Ďuriš se na trávníku může potkat se spoluhráči z Plzně i Jablonce. "Zápas pro mě bude specifický. Trošku jsme se stihli popíchnout se spoluhráčem Martinem Pospíšilem, který figuruje v české nominaci. Byly to však spíš jen takové kamarádské hecovačky," řekl Greguš, který si může připsat premiérový start za dospělou reprezentaci.

Zápas bude specifický pro českého trenéra Pavla Vrbu, který zažije návrat do Žiliny, kde působil v letech 2006 až 2008 a vybojoval slovenský titul. "Ozvala se mi už spousta lidí, jestli nezajdeme na kafe, takže asi moc času v hotelu mít nebudu. Ale o to příjemnější to bude. Znám prostředí, lidi i fanoušky. Určitě budou fandit Slovensku, nevěřím, že by fandili Česku, ale těším se na to," uvedl s úsměvem.

V Žilině trénoval před příchodem do Plzně. "Na Žilinu hrozně rád vzpomínám, je to klub, který mě odrazil někam, kam jsem ani nedoufal, že se odrazit můžu. Já chci vždycky vítězit a samozřejmě i Slovensko chci porazit. Pro nás ale ten zápas je i o tom, abychom si vyzkoušeli nové hráče," doplnil Vrba. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články