Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Vaclík před duelem se Slovenskem: Je to můj osudový soupeř

Praha – Národní tým odcestoval k přátelskému duelu na Slovensko již bez čtveřice hráčů, která nastoupila v kvalifikaci proti Lotyšsku. Chybí i dlouholetá brankářská jednička Petr Čech a šanci by tak měl dostat gólman švýcarské Basileje Tomáš Vaclík. Ten sice nastoupí teprve ke svému třetímu reprezentačnímu duelu, podruhé se ale postaví Slovensku. Přímý přenos duelu Slovensko - Česko můžete sledovat v úterý 31. 3. od 20:15 na ČT sport a našem webu.

Brankář Tomáš Vaclík a Marek Suchý z Basileje
zdroj: ISIFA/EPA autor: ENNIO LEANZA

"Dva ze tří zápasů budu mít se Slovenskem. Vypadá to, že jsou trošku můj osudový soupeř," řekl Vaclík. Při premiérovém utkání v Olomouci pomohl českému týmu k jasné výhře 3:0.

Mezi tři tyče se v reprezentaci vrátí poprvé od loňské květnové přípravy ve Finsku (2:2). "Už jsem matador, co? Věřím, že přidám další start a odvedu takový výkon, který se ode mě očekává, abych všem ukázal, že kdyby třeba náhodou Čechíno (Čech) nemohl, tak že se na mě mohou spolehnout. To je takové jediné moje přání do zápasu," uvedl šestadvacetiletý brankář.

Pavel Vrba, trenér národního týmu: "Utkání jsme brali především kvůli tomu, aby hráči, kteří půl roku nehráli vůbec nebo hráli jen minimálně, odehráli opět nějaké soutěžní utkání. A aby ukázali, že jsou třeba lepší než ti, kteří nastoupili v kvalifikačním utkání."

Přestože v této sezoně odchytal za Basilej v domácí soutěži i Lize mistrů víc utkání než Čech v Chelsea, pozici dlouholetého prvního gólmana plně respektuje. "Nevím, jestli se můžeme bavit o tom, že bych se chtěl protlačit na post jedničky, protože všichni víme, že když to přeženu, je to Petrovo místo. My ostatní za ním jsme vždycky museli být připravení na to, kdyby nemohl," konstatoval Vaclík.

"Nechtěl bych říct, že jediným mým kariérním plánem je vytvářet tlak na Petra v reprezentaci. Snažím se hrát dobře kvůli sobě, ne kvůli tlaku na někoho jiného. Když budu odvádět co nejlepší výkony, bude se o tom mluvit a budu sem jezdit," doplnil bývalý hráč Žižkova nebo Sparty.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalová reprezentace už odcestovala na Slovensko

Za samozřejmost však nebere ani pozici reprezentační dvojky. "Pod trenérem (Pavlem) Vrbou na srazy jezdím pravidelně, už jsem jezdil i předtím, takže bych to trochu cítit mohl. Ale jenom když budu předvádět dobré výkony v klubu, budu sem jezdit pravidelně i dál," upozornil Vaclík.

Zatímco český tým v sobotní kvalifikaci poprvé klopýtl a doma jen remizoval 1:1 s Lotyšskem, Slovensko v pátek porazilo Lucembursko 3:0 a naplno bodovalo i v pátém utkání o Euro 2016. "Záleží na tom, v jaké sestavě nastoupí a jestli to také budou brát jako testování hráčů, kteří moc v kvalifikaci nenastupují. Kvalifikační skupinu mají rozjetou ještě trošku líp než my, takže asi budou v pohodě," dodal odchovanec Vítkovic. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články