Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Do reprezentace se vrací Gebre Selassie, Pospíšil a Hloušek

Praha - Český národní tým zatím drží v kvalifikaci na mistrovství Evropy skvělou bilanci čtyř vítězství ve čtyřech kvalifikačních duelech. V příštím zápase čeká Čechy Lotyšsko a v nominaci Pavla Vrby na utkání nechybí ani pravý obránce Theodor Gebre Selassie, který v reprezentaci dlouho chyběl, ale v Brémách hraje ve výborné formě. V kádru je i jablonecký záložník Martin Pospíšil, Adam Hloušek a Mario Holek. 

Je nám líto, video expirovalo.
Vrba v nominaci na Lotyšsko musel řešit ztráty v obraně

V devatenáctičlenném výběru aktuálně figuruje jediný útočník David Lafata, tři hráče ale ještě kouč povolá ve čtvrtek. "Jedná se o hráče z české ligy, ve čtvrtek řeknu konkrétní jména. Měli by to být pravý obránce, pravý záložník a hrotový útočník," prozradil Vrba. Na duel se Slovenskem trenér plánuje donominovat třetího brankáře. Mělo by se jednat o jednoho z gólmanů jedenadvacítky, který nahradí na Slovensku Petra Čecha.

Reprezentační kouč naznačil, kdo by mohl být útočnou dvojkou za Davidem Lafatou. "Nechci nikoho favorizovat, ale týká se to především Škody a Necida. Necid začal hrát, do posledních třech zápasů nastoupil. Škoda je aktuálně nejlepší střelec, prosazuje se, to je jeden ze stimulů, proč o něj usilujeme. Rozhodne středeční utkání Plzně se Slavií," řekl Vrba. Na pravý kraj obrany bude zřejmě povolán plzeňský František Rajtoral.

Návrat Hlouška s Gebre Selassiem

Gebre Selassie a Hloušek naposledy hráli v reprezentačním dresu loni v březnu v úvodním zápase pod Vrbovým vedením s Norskem (2:2), poslední dobou ale začali pravidelně nastupovat v bundeslize. Gebre Selassie na pravém kraji obrany nahradí zraněné Pavla Kadeřábka s Radimem Řezníkem, kteří byli prvními dvěma volbami na tento post.

"Mrzí mě, že Kadeřábek momentálně není k dispozici. Kdyby byl v pořádku, v nominaci by byl. Přeji mu brzké uzdravení, jsem s ním v kontaktu. Na základě toho jsme povolali Thea, který si vytvořil silnou pozici v Brémách. Na podzim měl zdravotní problémy, ale teď už opět hrává. Při problémech, které napravo máme, když chybí Řezník s Kadeřábkem, Theo byl prvním, koho jsme nominovali," prozradil Vrba. 

Podívejte se na záznam nominační TK Pavla Vrby (Zdroj: FAČR):

Vedle Kadeřábka s Řezníkem musel Vrba kvůli vleklým zdravotním problémům oželet také zkušeného stopera Tomáše Sivoka z Besiktase Istanbul. Po delší době se vrací i stoper Sparty Mario Holek, který naposledy hrál v červnu v přípravě s Rakouskem.

"Když vám ze čtyřčlenné obrany dva odejdou, je to zásah. Obě absence jsou bolestivé, oba patřili ke klíčovým hráčům. Tomáš Sivok přinesl jistotu a pomohl k obratu v Turecku, Pavel Kadeřábek je hodně ofenzivní, což pro zápas s Lotyšskem bude potřeba, aby krajní hráči hodně podporovali útok," řekl Vrba.

Sivoka by pak měl v základní sestavě nahradit Václav Procházka. "Venca zvládl výborně zápas s Nizozemskem, Theo zase v Brémách ukazuje, že je hodně ofenzivní a na ME v Polsku patřil k nejlepším hráčům. Nemám z toho velké obavy. Věřím, že se nám to podaří podobně, jako když Pudil nahradil Limberského," připomněl Vrba výhru 2:1 nad Islandem. 

Oproti poslední nominaci při utkání s Islandem chybějí vedle Kadeřábka, Řezníka a Sivoka také obránci Daniel Pudil s Filipem Novákem, záložníci Tomáš Hořava a Milan Petržela a útočníci Tomáš Necid a Matěj Vydra. Ten místo toho figuruje v nominaci jednadvacítky na přípravné zápasy s Anglií a Portugalskem. Naopak vedle Hlouška, Gebre Selassieho a Holka se vracejí i uzdravení obránce David Limberský a středopolař Lukáš Vácha a další záložník Daniel Kolář.

Naváží Češi na skvělý vstup?

Český celek může v letošním prvním zápase proti Lotyšsku stvrdit skvělý vstup do evropské kvalifikace. Reprezentanti vyhráli všechny čtyři dosavadní duely ve skupině a vedou tabulku. Zdolali postupně třetí tým loňského světového šampionátu Nizozemsko (2:1), Turecko (2:1), Kazachstán (4:2) i Island (2:1).

Zápas s Lotyši se bude hrát 28. března od 18:00 v pražském Edenu. Na utkání je stále k dispozici zhruba 1500 vstupenek. Přípravný duel na Slovensku je na programu 31. března od 20:30 v Žilině. 

Nominace české fotbalové reprezentace na zápas kvalifikace ME s Lotyšskem (28. března v Praze) a na přípravný zápas na Slovensku (31. března v Žilině):

Brankáři: Petr Čech (Chelsea), Tomáš Vaclík (Basilej)      

Obránci: Theodor Gebre Selassie (Brémy), Václav Procházka (Plzeň), Mario Holek (Sparta), Marek Suchý (Basilej), David Limberský (Plzeň), Adam Hloušek (Stuttgart), Michal Kadlec (Fenerbahce Istanbul)

Záložníci: Bořek Dočkal (Sparta), Jaroslav Plašil (Bordeaux), Tomáš Rosický (Arsenal), Lukáš Vácha (Sparta), Vladimír Darida (Freiburg), Daniel Kolář (Plzeň), Václav Pilař (Plzeň), Ladislav Krejčí (Sparta), Martin Pospíšil (Jablonec),

Útočník: David Lafata (Sparta)

Zdroj
FAČR, ČT sport, ČTK, onlajny.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články