Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vrba: Za rok se nám podařilo něco, v co jsme možná ani sami nevěřili

Praha - Trenér Pavel Vrba sám sebe překvapil. Připustil, že za rok působení na lavičce fotbalové reprezentace se mu s týmem povedlo něco, co na začátku ani sám nečekal. Těší ho plný bodový zisk po čtyřech zápasech kvalifikace mistrovství Evropy, ale i vývoj, kterým mužstvo od úvodního přípravného utkání v březnu s Norskem prošlo. Pochvaluje si především, že se hráči dokázali v reprezentaci oprostit od rivality z klubů.

Ilustrační foto

"Jsem rád, že se nám za ten rok podařilo něco, co jsme možná ani sami nevěřili, že dokážeme. Jsem spokojený s tím vývojem. Začal možná tím nejhorším zápasem s Norskem, kdy nám to moc nevyšlo. Naopak rok jsme končili s Islandem a myslím, že to byl jeden z nejlepších zápasů," řekl Vrba.

"Zápas od zápasu jsme lepší"

V přípravě jeho celek ze čtyř zápasů ani jednou nevyhrál, ale od startu kvalifikace najel na vítěznou vlnu, když porazil Nizozemsko, Turecko, Kazachstán i Island a má nakročeno k postupu na šampionát. "V tom přípravném období jsem hráčům ukazoval spoustu věcí, které se mi nelíbily. Netvrdím, že v těch kvalifikačních zápasech se sem tam něco neobjevilo, ale myslím, že se ustálila sestava a zápas od zápasu jsme lepší," těší bývalého plzeňského trenéra.

Maximálně spokojený je s přístupem všech hráčů. "Kdykoliv jsme měli nějaké problémy, tak ti, kteří naskočili, si počínali, jako kdyby hráli pravidelně. Jsem nadšený, jak k tomu hráči přistupují," řekl Vrba.

Otupená rivalita

Je rád, že v reprezentaci drží pospolu i hráči z rivalských klubů Plzně a pražské Sparty. "Na klubové úrovni se někdy popíchnou, ale v národním týmu drží pohromadě. Nechci říct, že jsou úplní kamarádi, ale jsou spoluhráči, kteří dělají maximum pro úspěch. U všech, které jsem nominoval, jsem měl pocit, že to není o klubismu, ale o národním mužstvu," řekl Vrba.

Radost mu ale určitě neudělal nedávný výpad sparťanského záložníka Lukáše Váchy, který po penaltě ve prospěch Plzně na Twitteru napsal "Letecké dny Václava Pilaře stále pokračují #letec #ucitilkontakt #jdekzemi" a záložníka Viktorie tak obvinil ze simulování. "Víme, že ty kluby hrají o hodně, chtějí být úspěšné, tlak je na ně velký. Liga mistrů je Liga mistrů, všichni se tam chtějí dostat. Ale pokud mluvím s hráči, tak jim opakuji, že v národním týmu musí jít všechno stranou," uvedl Vrba.

Kádr není uzavřený. Okusí reprezentaci Kopic?

Národní mužstvo se znovu sejde v březnu před domácím zápasem kvalifikace s Lotyšskem. "Znovu začínat určitě nebudeme, na to byl ten první půlrok. Kádr je stabilizovaný. Netvrdím ale, že se někteří z ligy nemohou v týmu objevit. V posledním kole mě například hodně zaujal Kopic. Kádr není uzavřený, pokud se někdo do kádru dostane, bude spíš z české ligy než ze zahraničí," dodal Vrba.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články