Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češi otočili proti Islandu a přiblížili se Euru

Plzeň – Česká reprezentace v soutěžních zápasech v roce 2014 neztratila ani bod a přibližuje se tak účasti na mistrovství Evropy. Své čtvrté vítězství ze čtyř utkání si Češi vybojovali proti Islandu, který do té doby neztratil ani bod a neobdržel jedinou branku. Výběr Pavla Vrby v zápase prohrával již po devíti minutách po chybě Petra Čecha, těsně před přestávkou však srovnal Pavel Kadeřábek a po hodině hry kuriózním gólem otočili na konečných 2:1.

Radost Pavla Kadeřábka po gólu do sítě Islandu
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Kouči Pavlu Vrbovi návrat do Plzně, kde strávil svá nejúspěšnější trenérská léta, vyšel. Fanoušci přivítali při nástupu týmů trenéra Vrbu transparentem s podobiznou a nápisem "Trenér číslo 1". Češi před skvělou kulisou vyprodaných Štruncových sadů začali náporem a nic nenasvědčovalo tomu, že by brzy měli inkasovat. Jako první zahrozil Lafata, který hlavičkoval do islandského brankáře.

Jenže pak přišla devátá minuta a chyba brankáře Čecha. Český gólman dlouhý aut soupeře jen vyboxoval vysoko nad sebe a Birkir Bjarnason vrátil míč na malé vápno, odkud ho nepokrytý Ragnar Sigurdsson poslal hlavou do sítě. Český tým tak inkasoval i v osmém utkání pod Vrbou.

Obdržený gól jím ale nijak znatelně neotřásl a ve zbytku první půle měl jasnou územní převahu. Rychle odpovědět mohl Krejčí, ale po Rosického přiťuknutí řešil šanci špatně a mířil vedle. Češi dál udávali tempo hry, nápaditě kombinovali a ve 24. minutě měl velkou možnost Lafata, jenže brankář Halldórsson jeho střelu vyrazil na roh.

Islanďané hráli většinu času bez míče, ale když se vydali vpřed, byli nebezpeční. Za obranu si ve 40. minutě zaběhl Sigthórsson a Kadeřábek v poslední chvíli tečoval jeho zakončení mimo tyče. Za chvíli český pravý bek zazářil na opačné straně. V nastavení první půle Krejčí zahrál standardku na Pudila, který od čáry vrátil balon před branku a Kadeřábek si přesnou hlavičkou připsal první reprezentační gól.

Tomáš Rosický: "Měli jsme spoustu šancí a zasloužili jsme si vyhrát. Myslím, že co se týče technického provedení a mezihry, byl to nejlepší zápas v kvalifikaci. Je dobře, že to má vzestupnou tendenci. Byl to nádherný zápas, který se divákům určitě líbí. Jako hráč si na hřišti takový zápas užíváte. Je to samozřejmě hodně důležitý krok, ale pořád nás čeká dlouhá cesta. Jsme k tomu samozřejmě teď nejblíže. Začali jsme skvěle a musíme takhle pracovat dál."

I po přestávce pokračovali Vrbovi svěřenci v aktivní hře. Krejčí pálil do boční sítě, za chvíli Rosický přiťukl Lafatovi, ale ten mířil těsně mimo. Češi dosavadního lídra kvalifikace, který bez inkasovaného gólu porazil Nizozemsko i Turecko, jednoznačně přehrávali a v 62. minutě se dočkali vedení. Pomohlo jim i štěstí. Plašil poslal do vápna přízemní přihrávku, kterou Bödvarsson srazil do nohy svého gólmana, od něhož míč putoval do sítě.

Hned za dvě minuty stálo při českém celku štěstí znovu, když se čtyřmi brankami nejlepší střelec Gylfi Sigurdsson trefil tyč. Jinak ale pokračovali domácí v náporu a po Daridově hlavičce vykopl míč Árnason těsně před čárou. Island se dostal k tlaku až v závěru, ale v 85. minutě se blýskl Čech, který vyrazil střelu střídajícího Gudmundssona.

Česko - Island 2:1 (1:1)

Branky: 45.+1 Kadeřábek, 61. vlastní Halldórsson - 9. R. Sigurdsson. Rozhodčí: Stark - Pickel, Schiffner (všichni Něm.). ŽK: Dočkal - R. Sigurdsson, E. Bjarnason, Gíslason, Sigthórsson. Diváci: 11 354 (vyprodáno).

Česko: Čech - Kadeřábek, Sivok, M. Kadlec, Pudil - Darida, Plašil - Dočkal, Rosický (90.+2 Procházka), L. Krejčí (65. Pilař) - Lafata (82. Necid).

Island: Halldórsson - E. Bjarnason (62. Sävarsson), R. Sigurdsson, Árnason, A. Skúlason - Hallfredsson (62. Gíslason), G. Sigurdsson, Gunnarsson, B. Bjarnason (77. Gudmundsson) - Bödvarsson, Sigthórsson.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články