Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Češi chtějí vyzrát na suverénní a nezdolný Island. Přiblíží se Euru?

Plzeň – Čeští fotbalisté se mohou hodně přiblížit účasti na mistrovství Evropy. Pokud zdolají Island, budou mít na svém kontě dvanáct bodů, přičemž trenér Vrba odhaduje, že k přímému postupu jich je zapotřebí celkem jednadvacet. Soupeřem národního týmu bude Island, který již zdaleka není týmem do počtu. Naopak, kvalifikační skupinu vede bez obdržené branky a porazil přitom i Nizozemsko a Turecko. Utkání Česko - Island můžete sledovat od 20:15 na ČT sport a na našem webu.

Čeští fotbalisté mají před sebou zcela jiného soupeře, než se kterým se naposledy potkali v roce 2001. I tehdy však v Reykjavíku Islandu překvapivě podlehli 1:3. "Jejich styl se od té doby změnil, a to hodně. Udělali obrovský krok dopředu. Dřív jen čekali na brejky, teď mají v repertoáru hodně věcí, umí podržet míč a umí reagovat na cokoli, co zápas nabídne," myslí si kapitán Rosický.

Island je nadále psychicky mimořádně odolný tým se silnou defenzivou a nebezpečnými protiútoky, v útočné fázi má však k dispozici kvalitní hráče. Spolehnout se může na šikovného záložníka Swansea Gylfiho Sigurdssona, výbornou formu v reprezentaci prokazuje forvard Ajaxu Kolbein Sigborsson v 26 reprezentačních zápasech nastřílel 16 branek. Nemluvě o útočníkovi Realu Sociedad Alfredu Finnbogasonovi, který do Španělska přišel jako nejlepší střelec nizozemské ligy.

Island v uplynulém zápase s Nizozemskem velmi zodpovědně bránil v bloku, výborně pokryl individuality Oranjes a nedal jim prakticky žádný prostor. Naopak výborně vyrážel do protiútoků a dostával se přes obrannou řadu soupeře, zároveň hrozil i ze standardních situací.


Podobný přístup islandské reprezentace může český tým čekat i ve večerním utkání. Pro výběr Pavla Vrby tak Island bude zcela odlišným soupeřem než ti dosavadní. "Čeká nás něco trošku jiného než v minulých zápasech. Je to velmi organizované mužstvo i s nějakými individualitami a nebezpečným střelcem," říká sám Vrba.

Jak Nizozemsko, tak Turecko měly v úmyslu tvořit hru, a proto čeští fotbalisté mohli vyčkávat v bloku na protiútoky. Když měli Češi hrát do plných proti Kazachstánu, soupeřova obrana zase nebyla dostatečně důsledná. 

Island však představuje jinou hrozbu. "Podle jeho výsledků je těžké proti němu jak udržet čisté konto, tak vstřelit branku. Dostat od něj 0 gólů, to je přímo exkluzivní," chválí soupeře trenér Vrba. "Islanďané hrají v klasickém rozestavení 4-4-2, což teď nebývá běžné. Tak disciplinované mužstvo jsem už dlouho neviděl," uznává reprezentační kouč.

Pro českou reprezentaci bude kvůli způsobu hry Islandu klíčové, jak vyřeší obsazení pozice defenzivního záložníka. Chybět bude Lukáš Vácha, povolán nebyl zkušený Tomáš Hübschman. Do hry by se tak mohl dostat například Jaroslav Plašil, vedle Vladimíra Daridy by mohl nastoupit i Tomáš Hořava.

Ani jedna z variant však nezajišťuje, že by český tým byl vyvážený v defenzivě. Plašil se po nevýrazném loňském hostování v Catanii vrátil do Bordeaux, kde zatím podává spolehlivé výkony a jeho tým je v lize na výborném čtvrtém místě. Jenže záložník nikdy nebyl vysloveným defenzivním specialistou a s rychlými ofenzivními hráči Islandu by ve svých dvaatřiceti letech mohl mít problémy. A Tomáš Hořava je obranně založeným středopolařem ještě méně.

Také na pozici levého obránce bude chybět stabilní člen Vrbovy základní sestavy, zraněný David Limberský. Na jeho postu tak může nastoupit Daniel Pudil, který by odehrál první utkání v základní sestavě reprezentace po dvou a půl letech. Pravděpodobnější variantou je však přesun Michala Kadlece ze středu obrany, hráč Fenerbahce však na levém kraji defenzivní linie nehraje již půl roku.

Výhra nad Islandem každopádně pro českou reprezentaci může znamenat, že již po čtyřech utkáních bude ve vynikající pozici pro přímý postup na Euro. Národnímu týmu ještě zbývají odehrát další tři domácí utkání, a pokud by je všechny zvládl, podle Vrby bude mít účast na mistrovství Evropy jistou. "Asi nikdo nepočítal, že zápas s Islandem bude tak zajímavý, jak se v této fázi jeví. Kdo uhraje tři body, udělá hodně velký krok k postupu na mistrovství Evropy," myslí si trenér reprezentace.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články