Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sivok: Když přežijeme začátek, budou mít Turci problémy

Praha - Jedna z největších opor obrany české reprezentace, Tomáš Sivok, je po zranění zpátky v národním týmu. A hned jej čeká pikantní střet v Turecku, místu svého klubového působiště, kde načíná již svou sedmou sezonu.

Tomáš Sivok
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Stoper české reprezentace se po dlouhém zranění kolena vrátil do národního týmu a poprvé se tak v seniorském výběru potkal s trenérem Pavlem Vrbou. "Je to tady trošku jiný. Noví trenéři, odlišný režim, je to trošku zpestření. Navíc když člověk unikne z klubu, tak je to vždycky lepší, protože si trošku odpočine," uvedl Sivok.

"Ale trenér pro mě zase tak nový není, znám ho od patnácti let, kdy vedl Ostravu a já hrál v téhle věkové kategorii za Budějovice. Pak mě vedl v reprezentacích do 16, 17 a 20 let," přidal Sivok. "Jinak ho ale moc neznám a teď jsem tady s ním jen jeden den," dodal.

Protože jednatřicetiletý reprezentant v tureckém Besiktasi působí již sedmým rokem, těžko by mohl být na tamější prostředí lépe zvyklý a těší se na výjimečný zápas. "Asi jako každý, kdo hraje dlouho v zemi soupeře. Znám všechny hráče z turecké reprezentace a Besiktas má se sedmi největší zastoupení," popsal Sivok.

V Besiktasi také Sivok nemohl neujít obligátnímu hecování. "Říkali, že nemáme šanci, že dostaneme trojku. Já se jen usmíval, protože kdyby se nám podařilo zápas zvládnout, byl by můj návrat do klubu díky jejich siláckým řečem o to příjemnější," dodal s úsměvem.


Turecko má proti českému týmu co napravovat, protože na úvod kvalifikace prohrálo 0:3 na Islandu. "Jsou pod velkým tlakem od svazu i fanoušků, takže na nás vletí a budou presovat celý zápas," myslí si Sivok. "Musíme být aktivní, nesmíme jen bránit. To by bylo čekání na smrt. Když ale odoláme jejich tlaku a třeba dáme gól, tak by mohli znervóznět. A protože jsou horkokrevní, mohly by přijít nějaké červené karty."

Na rozdíl od klubových utkání se dá čekat, že by reprezentační souboj měl proběhnout bez větších problémů s příznivci. "Nejtvrdší fanoušky klubů reprezentace moc nezajímá, ti naši dokonce říkají, že je jim ukradená. Takže to nebude taková divočina, jako když hraje Besiktas, Galatasaray nebo Fenerbahce," usoudil Sivok. "Na začátku to bude určitě hodně bouřlivé. Kdyby se nám ale podařilo přežít začátek, měli by naopak s fanoušky problémy Turci."

Naposledy se Sivok v reprezentaci objevil v listopadu a svou téměř roční nepřítomnost stoper poznal ihned. Přišel o obvyklé místo při obědě a nakonec bývalý sparťan seděl s hráči z Plzně. "Přišel jsem jako poslední a už nikde jinde nebylo míst. Jsem rád, že mě vzali mezi sebe. Byla to pohoda, pokecali jsme a probrali věci z klubů. Vždycky je příjemné pobavit se česky," popisoval návrat do reprezentace jednatřicetiletý stoper.

Sivok se musel dlouhodobě vypořádávat s problémy s kolenem, český reprezentant však věděl, co od situace má čekat. "Už jsem to zažíval potřetí, i když je pravda, že teď se nečekalo, že to bude tak dlouhý. Takže jsem na tom byl lépe než někdo, kdo by celou kariéru nic neměl a v jednatřiceti se mu pak něco stalo," mínil.

"Samozřejmě to ale nebylo příjemný. Musel jsem se dostat zpátky kondičně, herně a získat zpět důvěru spoluhráčů. Ale všechno je to o práci a píli a já nikdy neměl problém dostat se po zranění zpátky. Vždycky jsem to bral jako výzvu," prohlásil Sivok, který si obnovenou premiéru v národním týmu může připsat v pátek v kvalifikaci mistrovství Evropy v Turecku.

Po utkání v Istanbulu čeká reprezentaci zápas na umělé trávě v Kazachstánu. "Možná to bude trochu problém, uvidíme, jak ten přechod zvládneme. Není to legrace. Já na umělce hrál naposledy před čtyřmi lety Ligu mistrů proti CSKA Moskva a byl to velký problém," přemítal Sivok.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články