Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Procházka: Speciální recept na van Persieho nemám

Praha - Při absenci Arjena Robbena je poměrně jasné, komu bude v utkání proti Nizozemsku věnována největší pozornost. Kapitán Oranjes Robin van Persie je pro úvodní kvalifikační utkání bezpochyby největší hvězdou bronzových Oranjes z mistrovství světa. Vědom toho si je i stoper Václav Procházka, který nehodlá dát útočníkovi Manchesteru United sebemenší prostor. Zvláštní recept však na něj nezná.

Václav Procházka v reprezentačním dresu
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Speciálně na van Persieho nevím," přiznal Procházka. "Asi na něj bude platit to, co na každé takové individuality. Být co nejblíže u něj, nenechat ho rozeběhnout a dobře se jistit," plánoval stoper národního týmu.

Utkání s Nizozemskem má pro českou reprezentaci vždy velký náboj, jedná se totiž o poměrně tradičního soupeře. Národní tým se s ním během "zlatých" let okolo Eura 2004 střetával pravidelně - během let 1999-2005 se s ním potkal v přátelských či "ostrých" zápasech hned sedmkrát.

Od posledního společného měření sil mezi Českou republikou a Nizozemskem však uběhlo již devět let a oba národní týmy jsou nyní ve zcela jiné pozici. Zatímco Oranjes se stále mohou vést na vlně nečekaného úspěchu z uplynulého mistrovství světa, kde získali bronz, česká reprezentace je nyní v úzkých.

Silná generace okolo Nedvěda či Jankulovskiho je pryč, hráči, kteří vzájemné souboje pamatují - Petr Čech a Tomáš Rosický - stárnou a ve svých klubech nehraje pravidelně. Mladší ročníky se pak do elitních klubů prakticky nedostávají a často vysedávají na lavičce.

Robben Procházkovi chybět nebude

Utkání bude mít náboj i pro Rosického. Souboj dvou hráčů s kapitánskou páskou je rovněž soubojem dvou bývalých dlouholetých spoluhráčů z Arsenalu, který van Persie před dvěma lety opustil. Rodák z Rotterdamu se na začátku sezony trápí se zraněními, navíc mu do útoku přibyl velký konkurent - kolumbijský kanonýr Radamel Falcao.

Aby český kapitán ze svého miniduelu vzešel vítězně, bude potřebovat pomoc i od obránců, jmenovitě právě od Procházky. Ten je přesvědčen o tom, že přes menší výpadek formy je van Persie hráčem světové extratřídy. "Pořád je to stejný hráč. Je určitě strašně nebezpečný a jestli zrovna neměl formu ve dvou třech zápasech, to asi nic neznamená," upozornil bývalý obránce Mladé Boleslavi nebo Slovácka.

Procházka rozhodně nebude postrádat Robbena, proti němuž si za Plzeň zahrál loni na podzim ve skupině Ligy mistrů. "Mně určitě chybět nebude. Já na něj ty vzpomínky docela mám. Samozřejmě je to výjimečný hráč a pro Holanďany hodně důležitý. Dokáže vzít hodně věcí na sebe, udělat dva hráče, vytvořit přečíslení nebo sám utéct," řekl Procházka.

Proti Americe jsme při standardkách nechtěli nic prozrazovat

"Samozřejmě tam mají hráče, kteří ho dokážou nahradit. Je to skvělý tým dohromady, měli to dobře propracované už na mistrovství světa. Jejich systém byl propracovaný jak směrem dopředu, tak směrem dozadu. V tom je asi jejich největší síla," přidal třicetiletý fotbalista.

Procházka ví, že Nizozemsko je extrémně silné ve hře na protiútoky. "Na to si musíme dát velký pozor, protože tím trestali i na mistrovství světa hodně týmů. Musíme se vyvarovat lehkých ztrát, ale pak být v obranném bloku, který se žádnému soupeři dobře nepřekonává," nabádal Procházka.

Svěřenci Pavla Vrby prý mohou uspět ze standardních situací. "My jsme nechtěli nic moc odkrývat v zápase s Amerikou a na tohle se ještě hodně zaměříme v dalších trénincích. Věřím, že ze standardek bychom mohli udeřit a třeba zlomit to, že jsme teď nevstřelili žádnou branku," uvažoval pětinásobný reprezentant.

Na úterní utkání se hodně těší a řadí ho k vrcholům své dosavadní kariéry. "Stoprocentně je to jeden z nejdůležitějších a největších zápasů. Spoléháme na to, že budeme mít podporu diváků, a s ní dokážeme porazit takové mužstvo jako Nizozemsko," dodal Procházka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články