Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Pelta: Remíza s Nizozemskem by nám dodala sílu do kvalifikace

Praha - Pavel Vrba ještě s reprezentací ve čtyřech přípravných duelech nevyhrál. Šéf českého fotbalu Miroslav Pelta je však zatím klidný. Věří, že Vrbova koncepční práce přinese ovoce už v kvalifikaci na Euro, a především v budoucnosti. Proto nehodlá na trenéra vytvářet tlak žádnými ultimáty. Z příštích tří utkání by chtěl čtyři body a sní o tom, že jeho tým by mohl remizovat s Nizozemskem.

Pavel Vrba (vpravo), v pozadí Miroslav Pelta
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Beru to tak, že jsme na začátku spolupráce, a nechci si nechat zanést do hlavy myšlenku, že něco nefunguje. Rozhodně teď nebudu na trenéra před prvním kvalifikačním zápasem dělat bububu a vytvářet nějaký tlak," řekl Pelta.

Výsledky sice zatím nejsou, ale Pelta si jinak Vrbovu práci u reprezentace pochvaluje. "Když vidím jeho pracovní nasazení, tak je to bez problémů. Věnuje se tomu maximálně, komunikuje s hráči, vše funguje na tisíc procent, až na výsledky," prohlásil Pelta. "Realizačnímu týmu ale nemám co vyčítat. Jde i o to, jakou máme sportovní kvalitu. Výběr hráčů je přece jen omezený," dodal.

Spokojenost? Když budou čtyři body z prvních třech zápasů

Přál by si však, aby konečně přišel i pozitivní výsledek. Nejlépe už v úterý proti Nizozemsku. "Sní" přitom o remíze. "Lépe se pracuje, když něco tvoříte a vedle toho máte i radost. Člověk potřebuje emoci a ta přichází s vítězstvím. Když se živíme fotbalem, tak potřebujeme i zajímavý výsledek. Třeba remízu s Nizozemskem, která by nám dodala sílu do kvalifikace," naznačil Pelta. "Někdo si možná řekne, že jsem snílek, ale fotbal nemá logiku, a to bude v úterý platit," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Pelta: Fotbal nemá logiku a v úterý to bude platit

Spokojen prý bude, když reprezentace z prvních tří zápasů kvalifikace s Nizozemskem, v Turecku a Kazachstánu vydoluje alespoň čtyři body. "Vyhrát v Kazachstánu je tak trochu povinnost, ale nechci je podceňovat, to určitě ne. Vedle toho bych chtěl bodovat alespoň v jednom ze zápasů s Holandskem a Tureckem," poodhalil své plány Pelta.

K tomu však bude třeba výrazně zlepšit produktivitu, která momentálně reprezentaci trápí. Proti USA měli Češi mnohem více vyložených šancí než soupeř, ale prohráli 0:1. "Je neskutečné, že jsme nedokázali z těch šancí dát gól. Prezentujeme se zajímavou hrou, ale máme velký problém s proměňováním šancí a celkově s nedostatkem útočníků," řekl Pelta.

"Kdyby mohli proti USA hrát Bony nebo Džeko..."

To by mohlo vyřešit například udělení občanství zahraničním hráčům, jak se o tom v minulosti uvažovalo například u bosenského kanonýra Edina Džeka, který hrával za Teplice, či bývalého sparťanského útočníka Wilfrieda Bonyho z Pobřeží slonoviny. Pelta přitom poukazuje na Německo, kde hráči "jiného původu" za reprezentaci hrát mohou. V případech Boatenga, Khediry či Özila se však jedná o hráče, kteří odmalička vyrůstají v Německu.

Bez přímé spojitosti na Českou republiku je tedy v české legislativě získat občanství náročný proces. "Je to o legislativě. V ostatních zemích je běžné, že v reprezentaci hrají hráči jiného původu. Stačí se podívat na německou reprezentaci," uvedl Pelta.

"Kdybychom měli proti USA Bonyho či Džeka, tak asi bychom se teď bavili o jiném výsledku. Ale tito hráči u nás nemají kořeny a historii, takže by to bylo těžké. Nějaké přemlouvání, aby za nás chtěli hrát, to není cesta, i když nevylučuji, že něco takového v budoucnu nezkusíme. Hlavní ale je zkvalitnit výchovu mládeže a dožít se zase silné české generace," dodal Pelta.

I proto se nyní společně s Českou unií sportu a Českým olympijským výborem hodně zaměřuje na budování center mládeže a chystá i krajské a národní akademie. Z toho důvodů se na FAČR chystá vznik nové funkce, jakéhosi šéftrenéra mládeže, který by měl společně s Vrbou a sportovně-technickým ředitelem Dušanem Fitzelem pokračovat v transformaci výchovy mládeže.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články