Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Čeští fotbalisté po utrápeném výkonu udolali Kanadu, Čech chytil penaltu

Olomouc – Josef Pešice se s národním týmem rozloučil neslaným nemastným vítězstvím nad slabou Kanadou. Jeho celek vyválčil po bezkrevném výkonu výhru 2:0 díky brankám Hořavy a debutanta Čelůstky. Přestože v českém týmu nastoupila řada hráčů, kteří by v ostrém zápase zdaleka neměli jistou účast v základní sestavě, chybělo českým fotbalistům nasazení a tempo. Od blamáže zachránil Česko Petr Čech, který za stavu 1:0 chytil penaltu kanadskému kapitánovi De Rosariovi. 

Kanadský brankář Lars Hirshfeld pouští první gól
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Česká reprezentace nastoupila v Olomouci k přípravnému zápasu, v němž se neměla na co připravovat. Mistrovství světa je již dávno ztraceno, nový trenér v nedohlednu, a ani v nominaci se mnoho nováčků neobjevilo. Dočasný trenér Josef Pešice, pro nějž je střetnutí s Kanadou pravděpodobně posledním duelem na lavičce národního týmu, dopředu vyhlásil, že v brance dá přednost ozkoušenému Čechovi před Vaclíkem, což mnohé překvapilo.

V základní sestavě se naopak objevil debutant Ondřej Čelůstka, který v letošní sezoně pravidelně nastupuje v anglickém Sunderlandu. Pro účely reprezentace však Pešice pravého beka Čelůstku přesunul na levou stranu hřiště. Do základní sestavy nasadil dvojici útočníků Kozák – Kadlec, ve středu zálohy nastoupil mezi sparťanskou dvojkou Krejčí – Dočkal jablonecký Vaněk.

Je pravdou, že Češi si těžko mohli vybrat lepšího soupeře na vylepšení pošramoceného sebevědomí po neúspěšné kvalifikaci na mistrovství světa. Kanada letos v jedenácti utkáních ani jednou nezvítězila, hned osmkrát prohrála a vstřelila jediný gól a svou výkonost potvrzovala i na Andrově stadionu.

Rychlý gól a tempo nikde

Ani jeden z týmů se na hřišti ještě pořádně nerozkoukal a Češi již vedli. Po pár desítkách vteřin se k rozehrání standardní situace postavil Ladislav Krejčí, na jeho centr si naskočil Ondřej Čelůstka a poslal míč mimo dosah kanadského brankáře. Na svůj premiérový gól v reprezentaci tak čekal pravý bek Sunderlandu jen necelé tři minuty.

Ondřej Čelůstka: "Takhle jsem si to nepředstavoval, že se trefím tak brzo. Jsem rád, že se mi to povedlo zrovna při debutu tady v reprezentaci. Určitě gól věnuji babičce, která bohužel před dvěma týdny zemřela." 

Jinak ovšem český tým na hřišti nijak nedominoval. Oba celky často chybovaly v rozehrávce, kombinací na útočné polovině bylo jak šafránu a olomoucké publikum si žádnou velkou podívanou neužívalo. Češi se však na rozdíl od kanadského soupeře čas od času dostali alespoň na dostřel branky či náznaků šancí.

Je nám líto, video expirovalo.
Čelůstka s Hořavou zlomili v Olomouci statečný odpor Kanady

V jedné z mála větších šancí se ve 21. minutě objevil Kozák, kterého přesným centrem našel Václav Kadlec. Útočník Aston Villy však nedokázal dát hlavičce ani razanci, ani správný směr a míč poslal jen do náruče brankáře Hirshfelda. O největší vzrušení se tak nadlouho postaral brankář Čech, který v krkolomné pozici udělal kličku atakujícímu Kanaďanovi.

Zápasu obecně chybělo tempo, českým hráčům pak především pohyb bez balonu. Hráči s míčem tak až příliš často rozpřahovali ruce se zoufalým výrazem, že nemají komu přihrát. Z letargie diváky vytáhla ve 34. minutě další výborná Kadlecova přihrávka, který kolmým míčem za obranu nalezl Dočkal. Ten ale brankáře Kanady prostřelit nedokázal. Poté se ale do gólové šance dostali i Kanaďané, chytře rozehráli standardní situaci zničehonic běžel Ricketts sám na Čecha. Brankář Chelsea si však s jeho střelou poradil.

Ani ne půl minuty nato chyboval Marek Suchý, který hloupě fauloval v pokutovém území, a Kanada kopala penaltu. Českou reprezentaci ale opět uchránil od ostudy Petr Čech, který vychytal kanadského kapitána De Rosaria a udržel Česku vedení. Ještě do poločasu se v dobré příležitosti po průniku Krejčího znovu objevil Dočkal, jinak ale český tým pokračoval v bezkrevném výkonu.

Zlepšení po půli

Do druhého poločasu vystřídal Ondřej Mazuch Sivoka a na hrotu nahradil Kozáka Vydra. Místo Ondřeje Vaňka se na hřiště dostal Petr Jiráček. Aktivní byl však především Krejčí na levé straně, jeho centry ale spoluhráče nenacházely. V první šanci druhé půle se v 55. minutě objevil Kadlec, který se brilantně uvolnil na hranici vápna. Na poslední chvíli však zezadu ke Kadlecovi doklouzal Hainault, který českého útočníka čistě obral o míč.

Vidět byl i střídající Vydra. Nejenže se často zapojoval do hry, ale dostal se i ke třem prudkým střelám. Se všemi si však poradil brankář Hirshfelda. Oživení přinesl i další ze střídajících hráčů Hořava a český tým přeci jen dokázal aktivnějším pojetím přehrávat soupeře výrazněji než v první půli.

Josef Pešice: "Je vidět, že i proti slabším soupeřům musíte ze sebe vydat vše. Říkal jsem klukům i v poločase, že pokud nezačnou běhat, budou mít starosti. Musím poděkovat olomouckým fanouškům, kteří byli bezvadní. Pomohli k tomu, že po příchodu Hořavy se to trošku zvedlo. Celkově ale nic moc. Můžu být spokojený akorát s výhrou, výkon nebyl optimální."

A zlepšený výkon přinesl i odměnu v podobě gólu. Míč na polovině hřiště vybojoval důrazný Vydra, přesnou kolmicí našel naběhnutého Dočkala, který se dobře zorientoval a naservíroval gólovou přihrávku Hořavovi. Olomoucký odchovanec nezaváhal a zvýšil české vedení na 2:0. V závěru sice přišlo ještě několik náznaků českých šancí, gól už ale nepadl.

ČR - Kanada 2:0 (1:0)

Branky: 3. Čelůstka, 81. Hořava. Rozhodčí: Bryn - King, Thomas (všichni Wales). Bez karet. Diváci: 9749.

ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok (46. Mazuch), Suchý, Čelůstka - Hübschman - Dočkal (86. Rajtoral), Vaněk (46. Jiráček), Krejčí (57. Hořava) - V. Kadlec (75. Šural), Kozák (46. Vydra). Trenér: Pešice.

Kanada: Hirschfeld - Ledgerwood, Henry, Hainault, De Jong (62. Morgan) - Straith - Ricketts (73. Attakora), Pacheco (73. Bekker), Osorio (62. Teibert), Jackson (24. Porter) - De Rosario (82. Clarke). Trenér: Floro.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články