Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vrba u reprezentace? Nevyvíjí se to v můj prospěch, říká Pelta

Praha - Šance na angažování Pavla Vrby u české reprezentace se ztenčují. Šéf českého fotbalu Miroslav Pelta to potvrdil pro Českou televizi. Jednání s majitelem plzeňské Viktorie Tomášem Paclíkem se podle Pelty nevyvíjejí dobře.

Česká reprezentace je po rezignaci Michala Bílka již více než dva měsíce bez stálého trenéra. Hlavní kandidát na post je přitom jen jeden - dlouholetý kouč mistrovské Plzně Pavel Vrba. "Vize je pořád stejná, předseda má v hlavě jedno jméno a za tím si jde," poznamenal již dříve o Peltových plánech generální sekretář asociace Rudolf Řepka.

Sám předseda FAČR nejdříve jméno svého kandidáta číslo jedna zveřejnit nechtěl, s Vrbou se však podle informací MF Dnes v polovině října tajně sešel. Schůzku obou mužů poté plzeňský trenér potvrdil a pro deník Sport uvedl, že případná nabídka by jej nenechala chladným. "Ale upozornil jsem je, že veškeré záležitosti dotýkající se v jakékoliv rovině Viktorie Plzeň musejí být bezpodmínečně konzultovány s jejími představiteli," sdělil pro iDNES.cz.

Tajné námluvy Pelty s Vrbou ovšem nenechaly chladnou ani Viktorii. Plzeň se nedlouho po schůzce rázně ohradila proti možnosti uvolnění kouče pro reprezentaci. "Trenéra Vrbu neuvolníme nyní, v zimě ani v létě po sezoně," řekl majitel klubu Tomáš Paclík. "V Plzni máme momentálně rozdělanou práci, proto je pro mě prioritou setrvání Pavla Vrby u prvního týmu Viktorie," dodal.

O devětačtyřicetiletého Vrbu už loni na post reprezentačního trenéra usilovali zástupci slovenského svazu, ale vlastník Viktorie trenéra neuvolnil. Paclík se s Peltou za přítomnosti Vrby přece jen před několika dny sešel, průběh schůzky nicméně ani jeden z aktérů nechtěl podrobně komentovat. "FAČR i FC Viktoria Plzeň budou o případném dalším vývoji informovat," stojí v tiskovém prohlášení asociace. 

Miroslav Pelta nyní v pořadu ČT sport Studio fotbal extra potvrdil, že jednání s Paclíkem dále pokračují. Vyhlídky na Vrbovo reprezentační angažmá však optimisticky nevidí. "Budeme už teď jednat jen na úrovni FAČR a vedení Plzně. Musím říct, že jednání zatím vyznívají v můj neprospěch, protože pan Paclík je zásadně proti jeho uvolnění. Nechci říct, že to tady balím, ale situace je v současné chvíli taková, že trenér reprezentace zatím není. V jednáních není žádný pokrok," připustil šéf českého fotbalu.

Vrba, respektive FAČR, může do dnešní půlnoci využít trenérovy výkupní klauzule v hodnotě 8 milionů korun, která by jej z klubu dostala. Plzeňský trenér však údajně tento způsob odchodu provést nechce.


Pelta potvrdil, že jeho prioritou je sehnat českého kouče. "Trenérů, kteří by chtěli vést reprezentaci, je spousta, český fotbal má velkou pozici v Evropě a přitahuje i zahraniční trenéry s relativně velkým renomé. Věří tomu, že se s českým mužstvem dá uhrát velký výsledek," popisuje předseda FAČR. "Chtěl bych však, aby reprezentace měla českého trenéra. Jsme takový národ, že cizinci by to tady asi neměli jednoduché," myslí si.

Obavy, že FAČR lavírováním ztrácí čas, který by nový trenér se svým týmem již mohl strávit, Pelta nesdílí. "Nejsme v takové časové tísni. Nejzazší termín je, aby nový trenér jel do Nice na losování skupin mistrovství Evropy. Do té doby věřím, že dokážeme najít řešení, jedno, druhé nebo třetí, o němž uvažuji," prohlásil šéf asociace.

Pelta doufá, že pod novým trenérem bude nadále reprezentovat kapitán Tomáš Rosický. "Je to jediný hráč, který i po těžkém zranění nepotřebuje dlouhou dobu na to, aby se dostal zpět do formy. Když je k dispozici, má chuť reprezentovat, což je zásadní. Mužstvo jej chce a věří mu, ostatní hráči kolem něj v týmu vyrostou. Jsem šťastný, že si to Tomáš nechce zjednodušit a říct, že se bude koncentrovat na klubový fotbal, kde ho platí, a je ochoten vždy přijet reprezentovat," říká první muž českého fotbalu.

Zdroj
ČT sport, iDNES, iSport.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články