Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Reprezentace vyhrála s Arménií 3:0, dvěma brankami zazářil Matěj Vydra

Jerevan - Česká fotbalová reprezentace ustála kritickou situaci v kvalifikaci o postup na mistrovství světa a dnešní výhrou 3:0 v Arménii si udržela jisté postupové naděje. Čechy spasil útočník Matěj Vydra, který důležitý zápas rozhodl po změně stran svými dvěma trefami. Výhru v nastaveném čase stvrdil střídající záložník Daniel Kolář. I tak se ale dál bude hovořit o pozici kouče Michala Bílka, kterou oslabila páteční domácí prohra s Dánskem. Výkonný výbor FAČR by měl záležitost řešit v nejbližších dnech.

Češi po prvním zápase s Arménií
zdroj: EPA

Český tým v kvalifikaci získal druhou výhru v pátém zápase a na kontě má osm bodů a o jeden zaostává za druhým Bulharskem. Arménie zůstane předposlední se třemi body. Situaci ve skupině dnes ještě výrazně ovlivní zápasy Dánska s Bulharskem a poslední Malty s vedoucí Itálií.

Na českém týmu bylo i v Jerevanu znát, jaký dopad na něj měl debakl s Dánskem. Přestože se do hry vrátil kapitán Rosický a střed zálohy vyztužil i další navrátilec do sestavy Hübschman, Bílkovu týmu viditelně chyběla lehkost, se kterou by zarputilého soka dokázal přehrát. Když Arméni ustáli i nebezpečnou hlavičku Lafaty ze sedmé minuty, i oni ukázali ofenzivní vlohy.

A dlouho byli nebezpečnější než hosté. Brankář Čech, hrající jako druhý český reprezentant jubilejní 100. zápas v českém národním týmu, se nejprve ukázal proti trestnému kopu naturalizovaného Brazilce Pizzelliho. Ve 22. minutě už musel vytáhnout prvotřídní zákrok proti jasné šanci kanonýra Spartaku Moskva Movsisjana.

Pro Čechy se zápas změnil v lopotnou dřinu. Zapomenout mohli na to, že by po půlhodině měli dvoubrankový náskok, jako se jim to na Stadionu Republiky povedlo před devíti lety při jejich premiérové cestě do Arménie. Jejich na dlouho nejnebezpečnější připomínkou byl dalekonosný pokus Daridy. Další komplikací pro ně bylo, když těsně před poločasem musel kvůli svalovému zranění odstoupit stoper Sivok.

Hosté věděli, že se bodová ztráta v Arménii téměř rovná konci všech postupových nadějí. Těsně po poločasové pauze je ale spasila rychlá akce zakončená vedoucím gólem. Kapitán Rosický zrychlil hru přenesením na Plašila a jeho centr zblízka zakončil přesnou hlavičkou Vydra. Střelec druholigového anglického Watfordu, který v sezoně nasázel už 20 branek, se tak dočkal i své první trefy v reprezentaci. Český tým také v kvalifikaci zaznamenal první gól proti jinému soupeři než Maltě.

Arménie na ztrátu dlouho nedokázala zareagovat, Češi se stáhli víc do hloubi pole a hlídali těsný náskok. Do hry však vůbec nepouštěli domácí hvězdu Mchitarjana, oporu Šachtaru Doněck. Po delší době pak zahrozil znovu útočník Movsisjan, kterému 20 minut před koncem chyběl krok k nebezpečnému zakončení. Českou odpovědí byl další hlavičkový pokus stopera Suchého, který se snesl jen na brankovou síť.

Devět minut před koncem Češi získali cennou pojistku. Arméni, kteří už hráli na riziko, chybovali při presinku střídajícího Koláře, odražený míč sebral Vydra a individuální akci dovršil přesnou ranou pod břevno. Hrdina utkání si předtím pohrál i se stoperem Voskanjanem.

Vydrův životní večer reprezentaci ponechal naději, že v kvalifikaci ještě má o co hrát. Vítězství ještě ve čtvrté minutě nastaveného času zkrášlil po rychlém kontru Kolář po přesném pasu Rosického. Češi si proti Arménii připsali výhru i ve třetím vzájemném utkání.

Arménie - ČR 0:3 (0:0)

Branky: 47. a 81. Vydra, 90.+4 Kolář. Rozhodčí: Balaj - Nica, Gheorghe (všichni Pol.). ŽK: Kazarjan, Movsisjan (oba Arm.). Diváci: 15 000.

Sestavy:

Arménie: Berezovskij - Hovhanisjan, Arzumanjan, Voskanjan, Aleksanjan - Muradjan (78. Manojan), Mchitarjan, Pizzelli - Manučarjan (50. Özbiliz), Movsisjan, Kazarjan (60. Sarkisov). Trenér: Minasjan.

ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok (43. Suchý), Kadlec, Limberský - Darida (85. Jiráček), Plašil, Hübschman, Rosický - Vydra, Lafata (74. Kolář). Trenér: Bílek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články