Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Bílek: V tak těžké situaci jsme ještě nebyli

Jerevan - Jestliže před úsvitem bývá největší tma, u národního týmu to platí několikanásobně. Reprezentační výběr se vždy dokázal v nejtěžších časech semknout a překvapit všechny kritiky. Michal Bílek se před úterním kvalifikačním duelem v Arménii, který rozhodne nejen o trenérově budoucnosti, ocitl v odhodlané náladě. Sám prý myslí jen na to, jak tým dovést k výhře a odčinit páteční kolaps s Dánskem. K tomu by měl pomoci i Tomáš Rosický, který podle svých slov vidí svůj start v Jerevanu optimisticky. Přímý přenos zápasu vysílá ČT sport i náš web.

Bílek připouští, že mužstvo udrží ve hře už jen tříbodový zisk. "Ano, nic jiného než vítězství pro nás neexistuje," řekl reprezentační trenér, který se "nechtěl vyjadřovat k tomu, co by se dělo, kdyby utkání nedopadlo". Bílek však ví, že se výkonný výbor asociace jeho další budoucností u národního týmu bude zabývat ihned po duelu v Arménii. A bez ohledu na výsledek. "S panem Peltou jsem mluvil hned po utkání s Dánskem, řešili jsme hlavně důležitost utkání v Arménii. Nechci teď jeho (Peltova) slova z neděle komentovat, protože jsem je neslyšel přímo od něj," uvedl Bílek.

Kouč však ví, o co národní tým v úterý bude hrát. Už nyní, v polovině cyklu, jde o záchranu celé kvalifikační mise. A debaty kolem jeho osoby jsou prý vedlejší. "Kdybychom v Arménii neuspěli, reprezentace už téměř nebude mít šanci postoupit. To je ta základní věc. Jestli skončím já, to je až druhá věc," přemítal Bílek, pod jehož vedením tým v kvalifikaci získal pět bodů ze čtyř zápasů a porazil jen outsidera z Malty.

Neustále pod tlakem

Sám trenér ví, že současné postavení české reprezentace je varující. "Já jsem pod tlakem neustále, ale pravdou je, že v tak těžké situaci za celou dobu mého působení u reprezentace jsme nebyli. I když v Arménii vyhrajeme, bude to pořád složité, ale šance zůstane," přemítal Bílek.

Jeho samotného prý neustálé spekulace o tom, jestli dá reprezentaci sbohem, nechávají chladným. "Snažím se k sobě negativní informace nedostávat. Soustředím se na svoji práci, jde o zvolení správné sestavy, taktiky, rozestavení... Děláme vše pro to, abychom nejbližší zápas zvládli a vyhráli. A co by se stalo potom, to už ovlivnit nedokážu," reagoval Bílek na zprávy, že jej nemusí "zachránit" ani tříbodový zisk z jerevanského hřiště.

Reprezentační kouč před zápasem řeší několik dilemat: stále neví, pro jakou sestavu se rozhodne. Důležitou zprávou pro něj je, že by měl být od první minuty k dispozici kapitán Tomáš Rosický. Ten začal duel s Dánskem jen na lavičce kvůli problémům s naraženým svalem a do hry šel až v 60. minutě. "Máme několik variant sestavy i rozestavení. Záleží i na tom, jestli bude k dispozici Tomáš (Rosický). Rozhodneme po dnešním tréninku," uvedl Bílek.


Rosický: Není to pro nás nová situace

A sám kapitán reprezentace Rosický doufá, že nepovedené vystoupení s Dánskem bude pro národní mužstvo dostatečným poučením. "Tým ví, že udělal chybu. A v Arménii je šance na nápravu. Co jsme s Dánskem předvedli hlavně ve druhé půli, to nestačí. Musíme se předvést v mnohem lepším světle. Pokud se zase Arménům nevyrovnáme v agresivitě, nemáme šanci uspět," podotkl Rosický.

Sází také na to, že reprezentace, která se rázem dostala pod enormní tlak, znovu dokáže zabrat. Jako se jí to pod vedením současného kouče Michala Bílka povedlo už několikrát za poslední roky, kdy za sebou měla nevydařený výsledek. "My teď nejsme v nové situaci. Nemám strach o naši psychiku. Ale jde o to, že se musíme v první řadě zlepšit na hřišti. Ale to bych se zase vracel k zápasu s Dánskem," uvedl Rosický.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Vlastimila Vláška - Bílek je před Arménií pod tlakem


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články